Συνάντηση με τους αγρότες από… Δευτέρα

Συνάντηση με τους αγρότες από… Δευτέρα
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,αναχωρεί από το Μέγαρο Μαξίμου για την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε,μετά την ορκωμοσία της Κυβέρνησης,Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015 (EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Με το βλέμμα στραμμένο στο αγροτικό, το ασφαλιστικό, το προσφυγικό και τις τηλεοπτικές άδειες το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να ισορροπεί σε ένα τεντωμένο σχοινί. Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 με ποιον τρόπο ζητήθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται σε «επαγρύπνηση»

Η κυβέρνηση έχει «στριμωχθεί» από τις κινητοποιήσεις στις εθνικές οδούς και πλέον έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες της στον διάλογο, που και ο πρωθυπουργός ζήτησε για άλλη μια φορά από τους αγρότες κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν φτάσει πολλά αιτήματα για διάλογο από μπλόκα και ομάδες παραγωγών. Οι αγρότες προτάσσουν μια σειρά από ζητήματα, όπως το φορολογικό, τις εισφορές, τα ασφαλιστικά, το κόστος παραγωγής τους και ζητούν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό.

Παρ’ όλα αυτά η συνάντηση φαίνεται να είναι ακόμα θέμα ημερών και όχι ωρών, καθώς και οι δυο πλευρές προσανατολίζονται να βρεθούν μετά την μεγάλη κινητοποίηση της Παρασκευής.

Και αύριο, πάντως, που στη Βουλή θα συζητηθεί η επερώτηση του ΠΑΣΟΚ για τα αγροτικά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου δεν αναμένεται να «ανοίξει τα χαρτιά του», καθώς η επιλογή του Μαξίμου είναι η τελική βελτιωμένη πρόταση να κατατεθεί κατευθείαν στους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Οι αποστάσεις που χωρίζουν τις δυο πλευρές είναι μεγάλες, καθώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να τονίζει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο διάλογος να ξεκινήσει από μηδενική βάση.

Συνεχίζεται το «μασάζ» στους βουλευτές

Για άλλη μια φορά ο Γιώργος Κατρούγκαλος συναντήθηκε χθες το απόγευμα με περίπου 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει πως οι βουλευτές της περιφέρειας πιέζονται από τον αγροτικό κόσμο και τα μπλόκα που έχουν βγει στις εθνικές οδούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο προβληματισμός των βουλευτών επικεντρώθηκε για άλλη μια φορά στο θέμα των εισφορών, αλλά και στα φορολογικά με τον υπουργό Εργασίας να υπεραμύνεται τη δομή και τη λογική του νομοσχεδίου.

Αυτό που φέρεται να τόνισαν οι βουλευτές στον Γιώργο Κατρούγκαλο είναι πως πρέπει να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη, με τον υπουργό να επισημαίνει πως υπάρχει βελτιωτική αντιπρόταση της κυβέρνησης.

Οι βουλευτές που εκφράζουν, έστω και σε χαμηλούς τόνους επιφυλάξεις, εξακολουθούν να τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας τις τελικές τοποθετήσεις των θεσμών. Έντονες και ανησυχητικές διαφωνίες μέχρι τώρα δεν έχουν καταγραφεί, όμως εξακολουθούν να υπενθυμίζουν τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Το sms προς  τους βουλευτές

Ένα μήνυμα, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του NEWS 247, έλαβαν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο κινητό τους αντικατοπτρίζει την αγωνία που υπάρχει για τις επόμενες ημέρες, αλλά και τον φόρτο εργασίας των βουλευτών.

«Σας υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα του κοινοβουλευτικού έργου των επόμενων ημερών είναι πυκνό και ως εκ τούτου σας παρακαλούμε να είστε σε επαγρύπνηση», ήταν το μήνυμα που φέρεται να έστειλε η γραμματεία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας το στίγμα των επόμενων ημερών.

Η διαπραγμάτευση

Ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο μίλησε για την ανάγκη η αξιολόγηση να κλείσει γρήγορα εκφράζοντας ξανά την «αγωνία» της κυβέρνησης να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η συζήτηση για το χρέος και οι εκκρεμότητες προς τους εταίρους να αποτελέσουν μακρινό παρελθόν.

Κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν πως όλο αυτό το διάστημα ανταλλάσσονται στοιχεία σε επιμέρους ζητήματα με τους θεσμούς χωρίς, όμως να έχουν ζητηθεί συγκεκριμένα μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση περιμένουν το σήμα που θα εκπέμψει το σημερινό Eurogroup με το Μαξίμου να ευελπιστεί σε γρήγορη επιστροφή των θεσμών για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα