Συμφωνία μέχρι τέλος Απριλίου ζήτησε ο Τσίπρας από τη Μέρκελ

Συμφωνία μέχρι τέλος Απριλίου ζήτησε ο Τσίπρας από τη Μέρκελ
Συνάντηση του πρωθυπουργού ΑΛέξη Τσίπρα με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στπο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup την Πέμπτη 23 Απριλίου 2015. (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI/EUROKINISSI) Eurokinissi

Συνάντηση για μία ώρα είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες. Είδαν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να ισχύσει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου, το αίτημα του πρωθυπουργού

Σε εποικοδομητικό και θετικό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση των Αλέξη Τσίπρα και Άνγκελα Μέρκελ. Στη συζήτησή τους καταγράφηκαν τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει από την προηγούμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο μέχρι σήμερα.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να ισχύσει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου που προβλέπει μια πρώτη ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τέλους Απριλίου.

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, κράτησε από τις 15:40 έως τις 16:40 (ώρα Ελλάδος).

“Εγώ έκανα όσα σου είπα. Κάνε και εσύ ότι μου είπες”, είπε ο πρωθυπουργός στην Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατη κυβερνητική πηγή, ενώ λίγο μετά, πάντα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να συναντήσει και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αυτό που θα ζητήσει η Ελληνική πλευρά είναι να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα του Βερολίνου. “Έχουμε κάνει πράξη ήδη το 70%. Η συμφωνία έλεγε ότι 24 Απριλίου θα έπρεπε να υπάρξει συμφωνία άρα μετά τις 30 Απριλίου υπάρχει θέμα. Δεν θα ισχύει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου”, τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι στο Εuroworking Group υπάρχει μεγάλη πρόοδος, ενώ όπως υποστηρίζουν αυτό που περιμένουν από το αυριανό Eurogroup είναι αυτή η πρόοδος να καταγραφεί ώστε να υπάρξει συμφωνία.

“Πρέπει το Σαββατοκύριακο και τις επόμενες ημέρες να συνεδριάζει συνεχώς το Brussels Group ώστε μέχρι την Τετάρτη να υπάρχει συμφωνία και να συγκληθεί την Πέμπτη έκτακτο Eurogroup”, επεσήμανε η ίδια πηγή, ενώ ερωτηθείς σχετικά με σενάρια για πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα διευκρίνιζε ότι ¨αν η επιλογή των εταίρων είναι η ρήξη τότε όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά”.

Όσον αφορά τις τις αντικρουόμενες δηλώσεις των Ευρωπαίων από το Μέγαρο Μαξίμου αποδίδονται  “στις πιέσεις που ασκούνται”.

Αυτό που εκτιμούν, όμως είναι ότι εάν οι εταίροι ήθελαν τη ρήξη θα το είχαν κάνει αυτό από τις 28 Φεβρουαρίου όταν ξεκίνησε η συζήτηση για τις διαπραγματεύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι κυβερνητικοί κύκλοι ξεκαθαρίζουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δεν προσέρχεται στη συνάντηση με την κα Μέρκελ, με τελεσίγραφο.

“Η ελληνική κυβέρνηση, όπως δεν δέχεται τελεσίγραφα, έτσι και δεν θέτει”, είναι το μήνυμά τους.

Η  Σύνοδος Κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες, έχει ως αντικείμενο τη μετανάστευση, και η σύγκλησή της έγινε με αφορμή εξαιτίας τα ναυάγια των τελευταίων ημερών στη Μεσόγειο, που έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο για εκατοντάδες απελπισμένους μετανάστες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα