Συνεχίζει τις επαφές με τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την ακρίβεια ο Τσίπρας

Συνεχίζει τις επαφές με τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την ακρίβεια ο Τσίπρας
Τις προτάσεις του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων θα μεταφέρει στους αρτοποιούς σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Σήμερα συναντάται με τους αρτοποιούς, την Πέμτπη επισκέπτεται την έκθεση Agrotica 2022

Την έμφαση που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στα κοινωνικά στρώματα και τους κλάδους που πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική της ακρίβειας, του πληθωρισμού και της εξυπηρέτησης των λίγων πιστοποιούν οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα το επόμενο διήμερο. Παράλληλα το σύνολο των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να λειτουργεί συντονισμένο στην ίδια κατεύθυνση.

Η συνάντηση με τους αρτοποιούς

Σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των αρτοποιών, αφού θα συζητήσει με αντιπροσωπεία της ομοσπονδίας τους στο Αρτοζαχαροπλαστείο Βαζάκα, στην Λυκόβρυση. Στον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να κατατεθούν οι αγωνίες του συγκεκριμένου κλάδου που πλήττεται όχι μόνον από το κόστος ενέργειας αλλά και από τον σκληρό ανταγωνισμό των μεγάλων επιχειρήσεων. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αναδείξει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για άμεση ανακούφιση των μικρών επιχειρήσεων. Είτε αυτές αφορούν την μείωση της φορολογίας σε ΦΠΑ και ειδικούς φόρους καυσίμων, είτε την διαχείριση του πανδημικού χρέους ακόμη και με διαγραφές χρεών.

Στο ζήτημα των αρτοποιών αναφέρθηκε άλλωστε χθες και ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελος τονίζοντας την ανάγκη για ύπαρξη εποπτείας της αγοράς με τέτοιο τρόπο ώστε αυτή να μην λειτουργεί σε βάρος των μικρομεσαίων. Ενδεικτικά ανέφερε πως «πρέπει να γίνεται έλεγχος σε όλη την αγορά και όχι μόνο σε συγκεκριμένα προϊόντα. Δηλαδή στα προϊόντα εκτός του καλαθιού μπορεί να υπάρχει αισχροκέρδεια; Υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος αυτή η πρωτοβουλία με το καλάθι του νοικοκυριού να τους καταναλωτές στις μεγάλες αλυσίδες, στα προϊόντα τους, σε βάρος άλλων μικρότερων επιχειρήσεων καταναλωτικών αγαθών αλλά και άλλων επαγγελματιών όπως οι αρτοποιοί».

Παράλληλα αναφέρθηκε στην άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας και καυσίμων τονίζοντας πως από μόνη της αυτή θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την μείωση των ειδικών φόρων. Όπως είπε ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέροντας συγκεκριμένο παράδειγμα «τα υπερκέρδη ύψους 1,79 δισ. ευρώ των δύο ελληνικών διυλιστηρίων μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα μπορούσαν, αν φορολογηθούν κατά 90%, να χρηματοδοτήσουν το 1,5 δισ. ευρώ που χρειάζεται για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα για όλο το χρόνο. Θα μπορούσε λοιπόν η κυβέρνηση, χωρίς καμία δημοσιονομική επιβάρυνση, να στηρίξει την κοινωνία και την οικονομία, την παραγωγή, αλλά δυστυχώς δεν έχει τη βούληση να το κάνει. Επιτρέπει τα υπερκέρδη και δεν μειώνει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης».

Αποκλεισμένοι οι μικρο-μεσαίοι από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης τονίζει ο πρώην υπουργός, Τρύφων Αλεξιάδης Eurokinissi

Στο φλέγον ζήτημα της χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης. Τόνισε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων και ειδικά οι μικρομεσαίες είναι αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα και αυτό αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις διαδικασίες έγκρισης. Το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά συγκεκριμένες, μεγάλες και όπως καταγγέλθηκε, μετρημένες στα δάχτυλα επιχειρήσεις».

Ανεξέλεγκτο το κόστος παραγωγής για τους αγρότες

Αύριο Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας στρέφει την προσοχή του στον πρωτογενή τομέα της αγροτικής παραγωγής, αφού θα επισκεφθεί την Agrotica 2022 που ξεκινά την μέρα αυτή και ολοκληρώνεται την Κυριακή.

Αυτά ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ εισπράττουν την έντονη διαμαρτυρία του αγροτικού κόσμου, κυρίως όσον αφορά το υπερ-αυξημένο κόστος παραγωγής. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο τομεάρχης αγροτικής πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, «η ανεξέλεγκτη πλέον αύξηση του κόστους παραγωγής, τόσο σε ζωοτροφές, όσο και σε ηλεκτρικό ρεύμα και σε πετρέλαιο, που γίνεται εδώ και πάνω από ένα χρόνο -μιλάμε για αυξήσεις στις ζωοτροφές από τον Μάιο ήδη του 2021 και το λέω από την αρχή γιατί είναι πολύ πριν τον πόλεμο, για να μην βρούμε ξανά δικαιολογία, όπως ο Πρωθυπουργός, ότι φταίει ο Πούτιν- απειλεί την εγχώρια κτηνοτροφία.Από την άλλη πλευρά, έχουμε ταυτόχρονα τη συμπίεση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών η οποία με ένα δεδομένο πληθωρισμό της τάξης του 12%, που είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, οδηγεί σε ραγδαία πτώση των πωλήσεων».

Πυκνο πρόγραμμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή θα είναι μία ιδιαίτερα πυκνή εβδομάδα για τον Αλέξη Τσίπρα αφού θα πραγματοποιήσει σειρά δημόσιων παρεμβάσεων. Αναμένεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή όπου θα ολοκληρωθεί η συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Το Σαββάτο και τη Κυριακή θα πραγματοποιηθούν οι διήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο την τακτική που θα ακολουθηθεί στα συνδικάτα και την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ θα συζητηθούν και ζητήματα που σχετίζονται με την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα