'Συνειδητά ψεύδη' για το Ντυνάν καταλογίζει η πλειοψηφία της Εξεταστικής στον Λοβέρδο

'Συνειδητά ψεύδη' για το Ντυνάν καταλογίζει η πλειοψηφία της Εξεταστικής στον Λοβέρδο

Επικαλούνται πρακτικά της Βουλής που αντικρούουν τους ισχυρισμούς του κ. Λοβέρδου για την επίμαχη τροπολογία του με την οποία άνοιξε ο δρόμος για την εκχώρηση του νοσοκομείου. «Η εξεταστική επιτροπή είναι στημένη» απάντησε ο κ. Λοβέρδος

«Συνειδητά ψεύδη» στην ένορκη κατάθεση του Ανδρέα Λοβέρδου για το σκάνδαλο του Ερρίκος Ντυνάν καταλογίζουν σύσσωμοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τον ΑΝΕΛ που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή υποστηρίζοντας ότι οι ισχυρισμοί του διαψεύδονται από παλαιότερη ομιλία του στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής.

Οι βουλευτές των κομμάτων της πλειοψηφίας που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή προχώρησαν σε κοινή καταγγελτική δήλωση κατά του πρώην υπουργού Υγείας του ΠΑΣΟΚ βάσει στοιχείων που ήρθαν σε γνώση της μετά την προχθεσινή κατάθεσή τού. Ειδικότερα, οι βουλευτές εστιάζουν στην επίμαχη τροπολογία που ψηφίστηκε με πρωτοβουλία του κ. Λοβέρδου τον Μάρτιο του 2012 και έδωσε τη δυνατότητα για πρώτη φορά στο κοινωφελές ίδρυμα «να πωλεί, να μισθώνει, να προβαίνει σε χρηματοδοτική μίσθωση και να εκμεταλλεύεται εν γένει τα περιουσιακά του στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου και του νοσηλευτικού ιδρύματος ως ομάδας περιουσίας».

Κατά της διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Τζαμακλής, είχε καλέσει τον κ. Λοβέρδο να εξηγήσει τις ομοιότητες που είχε η τροπολογία του η οποία ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2012 με το περιεχόμενο εξωδίκου που του είχε αποστείλει στις 13 Ιουλίου του 2011 ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος εκ μέρους των νοσοκομείων «Μητέρα» και «Λητώ». Μάλιστα στο εξώδικο ο επιχειρηματίας, που δεν βρίσκεται σήμερα στη ζωή, αναφερόταν στο ακριβές περιεχόμενο της τροπολογίας. Απαντώντας ο κ. Λοβέρδος ισχυρίστηκε την Τρίτη ότι δεν υπήρχε κανένα σχέδιο τροπολογίας του το 2011. «Ούτε η πρόταση ίσχυε, ούτε η τροπολογία υπήρχε, ούτε κατατέθηκε» κατέθεσε ο κ. Λοβέρδος για την εν λόγω περίοδο και υποστήριξε ότι το υπουργείο Υγείας δεν είχε εκδώσει καμία σχετική ανακοίνωση εκείνη την ημέρα για το θέμα.

Σήμερα όμως οι βουλευτές της Εξεταστικής Επιτροπής κατέθεσαν πρακτικά της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της 12ης Ιουλίου του 2011, δηλαδή μια ημέρα προ του εξωδίκου όπου ο κ. Λοβέρδος αντίθετα με ό,τι ισχυρίστηκε στην εξεταστική παρουσιάζει πράγματι την επίμαχη τροπολογία για το Ντυνάν 8,5 μήνες πριν κατατεθεί στη Βουλή. Στην εν λόγω συνεδρίαση ο κ. Λοβέρδος αναφέρει τα εξής, σύμφωνα με τα πρακτικά:

Ανδρέας Λοβέρδος: «Η μόνη λύση που έχω είναι αυτή, δηλαδή να προτείνω στην εθνική αντιπροσωπεία διάταξη στην οποία να επιτρέπει την πώληση του νοσοκομείου, εφόσον  ο νομικός σύμβουλος μου λέει ότι δεν μπορεί να πωληθεί το «Ερρίκος Ντυνάν». Δηλαδή, ιδρύεται, διαλύεται, αλλά δεν πωλείται. Επομένως, και να πωλείται, ώστε να υπάρχει μια διακριτική ευχέρεια και η ιδέα να το αγοράσει το ΕΣΥ, είναι ανεφάρμοστη διότι δεν υπάρχει «δεκάρα τσακιστή». Επομένως, τι θα αγοράσουμε; Εδώ ψάχνουμε να βρούμε χρήματα για να καλύψουμε το 2011.Άρα, εγώ θέλω να σας μοιράσω  την τροπολογία την οποία και καταθέτω. Δεν καταθέτω με την έννοια την τροπολογία αλλά διανέμω στους συναδέλφους την τροπολογία, για να μπορέσουν να μου πουν απόψεις γραπτώς, προφορικώς, εν συνεδριάσει όπως ο καθένας μπορεί.

Μετά την αποκάλυψη των πρακτικών οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ κατηγόρησαν τον κ. Λοβέρδο ότι εψεύσθη και μάλιστα συνειδητά. Αναλυτικά η δήλωσή τους έχει ως εξής:

«Ο κ. Λοβέρδος, αφού αρχικώς επικαλέσθηκε παραπλανητικά τα δελτία τύπου του Υπουργείου του, στη συνέχεια  επιστράτευσε τους συνεργάτες του και τον τότε νομικό του σύμβουλο προκειμένου να «βεβαιωθεί» ο ίδιος και να «βεβαιώσει» και την Επιτροπή ότι η συγκεκριμένη τροπολογία δεν είχε συνταχθεί την 12-7-2011, δηλαδή 8,5 περίπου μήνες πριν από την κατάθεση και ψήφισή της. Τελικώς, ο τότε νομικός του σύμβουλος κ. Μπαλασόπουλος με μήνυμα στο κινητό τηλέφωνό του «δηλώνει κατηγορηματικά ότι εντολή για τροπολογία έδωσε (ο κ. Λοβέρδος) τον Μάρτιο του 2012 και όλα τα υπόλοιπα είναι άγνωστα σ’ εμάς».   

Δεδομένου ότι η αναφερόμενη στην εξώδικη ΔΗΛΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ των μαιευτικών κλινικών «ΜΗΤΕΡΑ» και «ΛΗΤΩ» τροπολογία ήταν απολύτως όμοια κατά περιεχόμενο με την κατατεθείσα και ψηφισθείσα τον Μάρτιο του 2012 τροπολογία του κ. Λοβέρδου και δεδομένου ότι δεν άντεχε στη λογική να αποδοθούν μαντικές ικανότητες στους εκπροσώπους των κλινικών, χθες Τετάρτη 19-7-2017 ερευνήσαμε, όπως οφείλαμε, το θέμα.

Παρά τη σημερινή δήλωση του κ. Λοβέρδου, που ουσιαστικά παραδέχεται ότι η τροπολογία του περί πωλήσεως του ΝΤΥΝΑΝ προϋπήρχε, εξακολουθούν να υπάρχουν τα εξής ερωτήματα για τον ίδιο:

1. Γιατί δεν κατέθετε προς ψήφιση την τροπολογία επί 8,5 μήνες, αλλά την κατέθεσε στις τελευταίες συνεδριάσεις της Βουλής πριν τις εκλογές της 6-5-2012; Μήπως επειδή είχε αποστείλει την εξώδικο της 13-7-2011 ο Βγενόπουλος, με την οποία τον καλούσε – προέτρεπε να επαναδιατυπώσει την τροπολογία, ώστε να προβλέπει αποκλειστικά και μόνο την δυνατότητα πώλησης του «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» ολοκλήρου και σε καμία περίπτωση τμηματικά ή μερικά;

2. Δεδομένου ότι είχε σφοδρές όσο και βάσιμες αντιρρήσεις από συνεργάτες του διακεκριμένους νομικούς για τη συνταγματικότητα της τροπολογίας και δεδομένου ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προσφάτως είχε κρίνει μη νόμιμη τη σύμπραξη της «ΓΑΙΑ» με το «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ», που συνιστούσε ηπιότερη μορφή διαχείρισης σε σχέση με την πώληση γιατί επί 8,5 μήνες δεν απηύθυνε ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σχετικώς με τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα της τροπολογίας;

3. Γιατί δεν ακολούθησε την επιταγή του ιδρυτικού Νόμου του «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» που επέβαλε την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για κάθε αλλαγή του καταστατικού και της εν γένει νομικής κατάστασής του; Μήπως για να αποφύγει τον προέλεγχο του ΣτΕ, που θα ήταν ασφαλώς απορριπτικός;

Αποδεικνύεται ότι ο κ. Λοβέρδος είχε δρομολογήσει συνειδητά τη δυνατότητα πώλησης του Κοινωφελούς Ιδρύματος «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» και επί μήνες κορόιδευε προσποιούμενος ότι αναζητεί λύσεις, τις οποίες ουδέποτε σχεδίασε στα σοβαρά, ενώ, κινούμενος, όπως παραδέχθηκε, από  προσωπικά κίνητρα αντιπαλότητας με τον κ. Λιαρόπουλο, απέρριψε ρεαλιστική πρότασή του εξυγίανσης του νοσοκομείου.

Οι ευθύνες του κ. Λοβέρδου στο ξεπούλημα του «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» υπήρξαν καταλυτικές και αυτό δεν μπόρεσαν να το κρύψουν ούτε η απεραντολογία του στις απαντήσεις, ούτε η έκδηλη επιθετικότητα και η προσβλητική στάση του απέναντι στην Επιτροπή, που, ο καθένας καταλαβαίνει ότι αφετηρία δεν είχαν μόνο τη γνωστή σε όλο το πανελλήνιο αλαζονεία του, αλλά και την προσπάθεια να αποκρύψει τις δικές του μη σύννομες συμπεριφορές.

Ο κ. Λοβέρδος εψεύσθη συνειδητά ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής. Μπροστά του επί δύο ημέρες είχε απλωμένα τα Πρακτικά των επτά (7) συνεδριάσεων της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, που είχαν ασχοληθεί κατά τη διάρκεια της εικοσάμηνης θητείας του στο Υπουργείο Υγείας με το «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» και θα μπορούσε να τα είχε συμβουλευθεί και να είχε απαντήσει στις σχετικές ερωτήσεις.

 Κατόπιν τούτων, όσα περιέχονται στην τελική δήλωσή του ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής και ο ίδιος τα απέδωσε ως μομφή στους βουλευτές της πλειοψηφίας (ευτελισμός της διαδικασίας, έσχατο σημείο πολιτικής και ηθικής εξαχρείωσης, βαθύς πολιτικός αμοραλισμός, πώρωση και αδίστακτη θεσιθηρία) θεωρούμε ότι τον αφορούν ως αυτοκριτική. Ακόμη και στην περίπτωση που, όπως ο ίδιος αναφέρει, η Επιτροπή δεν είχε κανένα απολύτως αντικείμενο για τον ίδιο, μετά τα συνειδητά ψεύδη του είναι σαφές ότι πλέον απέκτησε αντικείμενο.

Του προτείνουμε την ίδια οδό: για να διασώσει έστω και ελάχιστα ψήγματα από την πολιτική του αξιοπρέπεια να ζητήσει συγγνώμη για τα συνειδητά του ψεύδη και να αποδεχθεί ότι δεν έπραξε όσα όφειλε ως μάρτυρας να πράξει ενώπιον της Επιτροπής για την αποκάλυψη της αλήθειας.

Λοβέρδος: Στημένη η Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία

Ο πρώην υπουργός Υγείας απάντησε σε οξύτατο ύφος στις καταγγελίες των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής καταγγέλλοντάς τους ως στημένους. «Τους είπα αλήθειες και δεν τους άρεσε. Τα μέλη στημένων Εξεταστικών Επιτροπών με κατασκευασμένους μάρτυρες και προαπαφασισμένα πορίσματα έχουν χάσει το δικαίωμά τους να μιλούν. Αναφέρθηκα από την πρώτη στιγμή σε ύστατη πολιτική εξαχρείωση και σήμερα δικαιώθηκα απολύτως» σημείωσε ο κ. Λοβέρδος.

SHARE: