Συνήγορος του Πολίτη: Διερευνά πάνω από 50 καταγγελίες για επαναπροωθήσεις και ζητά θεσμικά εργαλεία

Συνήγορος του Πολίτη: Διερευνά πάνω από 50 καταγγελίες για επαναπροωθήσεις και ζητά θεσμικά εργαλεία
Ο Ανδρέας Ποττάκης Eurokinissi

Ο Ανδρέας Ποτάκης δεν κρύφθηκε πίσω από το δάχτυλό του μιλώντας για τις επαναπροωθήσεις στη Βουλή.

Περισσότερες από 50 καταγγελίες επαναπροωθήσεων στον Έβρο και στο Αιγαίο ερευνά ο Συνήγορος του Πολίοτη όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής Ανδρέας Ποττάκης, ζητώντας, παράλληλα να δοθούν στην ανεξάρτητη αρχή τα θεσμικά εργαλεία

Συγκεκριμένα, ο κ. Ποττάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, τόνισε μεταξύ άλλων: “Αυτή τη στιγμή ο Συνήγορος του Πολίτη έχει σε ανοιχτή διερεύνηση πάνω από 50 υποθέσεις καταγγελλόμενων φερόμενων επαναπροωθήσεων τόσο στην περιοχή του Έβρου όσο και στην περιοχή του Αιγαίου πάνω από 50 και το σύνολο των – επαναλαμβάνω – φερόμενων θυμάτων από τις καταγγελλόμενες επαναπροωθήσεις ανέρχεται σε, πλέον, άνω των 10.000. Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Θα έλεγα δε ότι υπάρχουν καταγγελίες πολλές εκ των οποίων είναι δύσκολο να διερευνηθούν σε βάθος.

Υπάρχουν όμως και καταγγελίες οι οποίες προκαλούν μεγάλο προβληματισμό. Για παράδειγμα καταγγελία αλλοδαπού ο οποίος είχε, ήδη, καταγραφεί στη χώρα μας ως εισελθών ευρέθη στην Τουρκία, όπως επίσης είναι γνωστό ότι υπάρχουν και καταγγελίες από την ίδια τη Frontex για φερόμενο περιστατικό επαναπροώθησης υπαλλήλων οι οποίοι συνεργάζονται με τη Frontex.

Θέλω να πω με αυτό ότι η εκτίμησή μου και η προτροπή η δική μας προς την ελληνική κυβέρνηση και τα αρμόδια όργανα τα εσωτερικά της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος είναι να αντιμετωπιστούν αυτές οι καταγγελίες με τη σοβαρότητα που ενδεχομένως έχουν, να υπάρχουν οι εσωτερικές έρευνες και πλέον αυτών να δοθούν τα εργαλεία στο Συνήγορο του Πολίτη – το έχω επισημάνει, το έχουμε πει και στο παρελθόν και κάθε φορά που μας δίνεται η δυνατότητα – να δοθούν τα πρόσθετα εργαλεία τα οποία έχουμε ζητήσει, προκειμένου και εμείς να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην εξωτερική μας έρευνα η οποία συνίσταται σε δύο πράγματα.

Αφενός μεν, τον έλεγχο του αν γίνεται σωστή δουλειά από τα εσωτερικά όργανα των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως κάνει ο μηχανισμός, αφετέρου τον αυτοτελή έλεγχο που μπορεί να ασκήσει μια Ανεξάρτητη Αρχή, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη ο οποίος έχει και την εμπειρία και την τεχνογνωσία αντιμετώπισης τέτοιων ζητημάτων και το προσωπικό και την εξειδίκευση”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα