Σύνοδος Κορυφής: Ενίσχυση της παραγωγής εμβολίων συμφώνησαν οι 27

Σύνοδος Κορυφής: Ενίσχυση της παραγωγής εμβολίων συμφώνησαν οι 27
Εμβόλια στο Βέλγιο AP

Να ενισχύσουν την παραγωγή εμβολίων κατά της Covid-19 και να βελτιώσουν τους ρυθμούς των εμβολιασμών συμφώνησαν οι ηγέτες των Κρατών-Μελών της ΕΕ

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν κατά την σύνοδο κορυφής της Πέμπτης να ενισχύσουν την παραγωγή εμβολίων κατά της Covid-19 στην Ευρώπη και να βελτιώσουν τους ρυθμούς των εμβολιασμών σε όλες τις χώρες μέλη, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την βελτίωση της παραγωγής εμβολίων στην Ευρώπη και για την βελτίωση της ικανότητάς μας να προμηθεύουμε (εμβόλια) στις χώρες μέλη…Αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας και είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στον στόχο αυτόν μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από την πλευρά της τόνισε ότι «βρισκόμαστε στην αρχή του τρίτου κύματος στην Ευρώπη και σε πολλά κράτη-μέλη τα κρούσματα βρίσκονται και πάλι σε άνοδο κυρίως λόγω της μετάλλαξης Β117», ενώ σχετικά με τον εμβολιασμό σημείωσε ότι 4,1% έχει λάβει δύο δόσεις.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι η ΕΕ γνωρίζει ότι θα μπορούσε να είναι πιο Αναφορικά με το δεύτερο τρίμηνο υπάρχει η ίδια εικόνα επισήμανε η Πρόεδρος της Επιτροπής εξηγώντας ότι υπάρχει η moderna και η Pfizer/BioNtech «που παραδίδουν με αξιοπιστία», υπάρχει η Johnson & Johnson της οποίας το εμβόλιο είναι μονοδικό, ενώ η ΑstraZeneca έχει δεσμευτεί για λιγότερες δόσεις από τα συμβόλαια, 70 αντί για 180 εκατομμύρια.

Σχετικά με τα νέα κριτήρια που εισήγαγε η Κομισιόν στον μηχανισμό έγκρισης εξαγωγών των εμβολίων (αμοιβαιότητα και αναλογικότητα) «θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι η Ευρώπη λαμβάνει το δίκαιο μερίδιό της στα εμβόλια γιατί πρέπει να μπορούμε να εξηγήσουμε στους πολίτες μας ότι εάν οι εταιρείες εξάγουν τα εμβόλιά τους σε όλο τον κόσμο, το κάνουν επειδή τηρούν πλήρως τις δεσμεύσεις τους και δεν υπάρχει κίνδυνος για τον εφοδιασμό στην ΕΕ» επισήμανε η κυρία Φον Ντερ Λάιεν.

Αυστηρότερους ελέγχους στις εξαγωγές ζητά ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι υποστηρίζει την εφαρμογή αυστηρότερων ελέγχων στις εξαγωγές εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τις φαρμακευτικές εταιρείες που δεν τηρούν τις συμβατικές τους δεσμεύσεις με την ΕΕ.

«Τέλος στην αφέλεια…Υποστηρίζω την θέσπιση μηχανισμών ελέγχου των εξαγωγών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υποστηρίζω το γεγονός ότι πρέπει να μπλοκάρουμε όλες τις εξαγωγές όσο οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους προς τους Ευρωπαίους», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας μετά το τέλος της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. «Οι Pfizer και Moderna τις τήρησαν. Η AstraZeneca όχι», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα