Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για ανανεωμένο Δουβλίνο και Τουρκία στο ‘μενού’

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για ανανεωμένο Δουβλίνο και Τουρκία στο ‘μενού’
French President Emmanuel Macron, center, walks to a meeting on the sidelines of an EU summit in Brussels on Thursday, Oct. 19, 2017. British Prime Minister Theresa May headed to a European Union summit Thursday with a pledge to treat EU residents well once Britain leaves the bloc. (Francois Lenoir, Pool Photo via AP) AP

Ενίσχυση χωρών της βόρειας Αφρικής και ανανεωμένο "Δουβλίνο" συμφώνησαν οι ηγέτες κατά την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής. Η βραδιά συνεχίζεται με δείπνο εργασίας και... Τουρκία στο μενού. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα παρέμβασης της ΕΕ στην κρίση της Καταλονίας

Περισσότερη υποστήριξη και χρήματα στην Ιταλία και τις χώρες της βόρειας Αφρικής ώστε να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές ροές ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τέλος της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Αφρική, η Κομισιόν θα εξασφαλίσει το γεγονός ότι τα απαραίτητα χρήματα θα διοχετευτούν στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και στην οργάνωση υποδομών στη Λιβύη και τις υπόλοιπες χώρες.

“Αναμένουμε αποτελέσματα τις επόμενες εβδομάδες”, είπε ο Ντόναλντ Τουσκ χαρακτηριστικά που ανέφερε ότι “υπάρχει η δυνατότητα να κλείσουν οι μεταναστευτικές οδοί της κεντρικής Μεσογείου”.

“Αυτή την στιγμή, τα χρήματα που διατίθενται στην Αφρική φτάνουν τα 3,1 δισ. Ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Αφρική. Τα χρήματα αυτά δεν είναι αρκετά, οπότε αποφασίσαμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τις χώρες αυτές”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σημειώνεται ότι η ΕΕ διέθεσε επίσης 2,9 δισ ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης και άλλα εργαλεία της, ενώ τα κράτη μέλη της ΕΕ και άλλοι δωρητές, Ελβετία και Νορβηγία, διέθεσαν 234 εκ. Ευρώ, από τα οποία ήδη έχουν δοθεί τα 175,4 εκ. ευρώ.

Επίσης, τον Δεκέμβριο οι ηγέτες θα συζητήσουν τις αλλαγές στον κανονισμό του Δουβλίνο, με προοπτική να υπάρξει συμφωνία στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Στην πολύ σύντομη συνέντευξη Τύπου, καθώς ακολουθούσε δείπνο εργασίας των ηγετών, η δεύτερη και τελευταία ερώτηση αφορούσε την Καταλονία. “Παρακολουθούμε την κατάσταση από κοντά, για πολλούς λόγους βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον Ισπανό Πρωθυπουργό, ωστόσο δεν υπάρχει περιθώριο παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διαδικασία. Ο,τι είναι να γίνει θα πρέπει να συμβεί εντός της Ισπανίας”, δήλωσε κατηγορηματικά ο Πρόεδρος Τουσκ.

Το θέμα της Τουρκίας ξεκίνησε να συζητείται τελευταίο στην ημερήσια διάταξη, αλλά διακόπηκε προκειμένου να συνεχιστεί στο δείπνο. Νωρίτερα, μπαίνοντας στη Σύνοδο, η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στο ζήτημα λέγοντας ότι η χώρα έχει κάνει σπουδαία δουλειά όσον αφορά στην τήρηση της συμφωνίας με την ΕΕ όσον αφορά στο προσφυγικό, αλλά κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να αποφασίσουν «πάγωμα» των ευρωπαϊκών κονδυλίων που προορίζονται για την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση, λόγω “αυταρχικής πολιτικής” από την πλευρά της Άγκυρας. «Η νομοθεσία της Άγκυρας κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση» δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο, παραπέμποντας στις μαζικές εκκαθαρίσεις από το καθεστώς Ερντογάν, που ακολούθησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Από την πλευρά του, ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί σε «μια Ευρώπη που προστατεύει και που φεύγει μπροστά», επαναλαμβάνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο η Ευρώπη θα διαχειριστεί καλύτερα το μεταναστευτικό, μια Ευρώπη με κοινή άμυνα που θα προχωρήσει σε ένα ευρωπαϊκό ταμείο, μια Ευρώπη που συνάπτει εμπορικές συμφωνίες που προστατεύει τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές της. Ο Εμ. Μακρόν ευχήθηκε τους προσεχείς μήνες να γίνουν εις βάθος συζητήσεις και να υπάρξουν συμπεράσματα για το πώς θα προχωρήσει η Ευρώπη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα