‘Συνωστισμός’ νομοσχεδίων στο υπουργικό

‘Συνωστισμός’ νομοσχεδίων στο υπουργικό
Ministers` cabinet meeting, in the Hellenic Paliament, in Athens, on June 21, 2017 / Y o, , 21 , 2017 Nikos Libertas / SOOC

Τα επόμενα νομοθετικά βήματα της κυβέρνησης εξετάστηκαν στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. ΝΔ: "Είστε εκτός τόπου και χρόνου"

«Βροχή» νομοσχεδίων περιμένει τις υπηρεσίες της Βουλής το επόμενο διάστημα, βάσει των όσων συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση βάλλει κατά των ΜΜΕ και της αντιπολίτευσης, καταλογίζοντας τους «διαστρέβλωση» της κυβερνητικής πολιτικής και ετοιμάζεται για πρωτοβουλίες που θα εξυπηρετήσουν τον στόχο για επανασύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που τον έφεραν στην εξουσία.

Οι στόχοι της «επόμενης μέρας»

Βασικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι, όπως προαναφέρθηκε, να καταδείξει στην κοινωνία ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν είναι άλλο ένα «μνημονιακό» σχήμα, που τηρεί προαπαιτούμενα και υποχρεώσεις που απορρέουν από το δανειακό πρόγραμμα. «Παράλληλα με την υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές, την διαπραγμάτευση και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της προς την κοινωνική πλειοψηφία, υλοποιεί το πρόγραμμά της, ικανοποιεί δίκαια κοινωνικά αιτήματα», έλεγαν, στο περιθώριο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ανώτατες κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση «εξισορροπεί αποφασιστικά, για πρώτη φορά, μετά από χρόνια μνημονίων, τις συνέπειες της δημοσιονομικής προσαρμογής με την ανάγκη η κοινωνία όχι μόνο να μείνει όρθια, αλλά να αισθανθεί ότι βγαίνει από το σκοτάδι της κρίσης, στο φως της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης». « Μια νέα μέρα για την οικονομία, δεν μπορεί να βρει την κοινωνία παρατημένη εκεί που οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού είχαν αποφασίσει να την εγκαταλείψουν: στο περιθώριο. Έτσι, μια σειρά από νομοσχέδια  βρίσκουν τον δρόμο τους, παρά την εκκωφαντική σιωπή ή την προκλητική διαστρέβλωση από την αντιπολίτευση και την συμπλέουσα πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης», συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, για να καταλήξουν ως εξής: «Αλλάζουμε το θεσμικό πλαίσιο, ικανοποιούμε τις κοινωνικές ανάγκες, ρυθμίζουμε εκκρεμότητες που λίμναζαν για χρόνια, ξαναχτίζουμε το κοινωνικό κράτος. Και όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να τα αποκρύψουν, η υλοποίησή τους αλλάζει, σταδιακά, την καθημερινότητα του πολίτη».

Οι κρίσιμες πρωτοβουλίες

Βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού για το επόμενο διάστημα, όπως αυτός επικυρώθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, σχεδόν όλα τα υπουργεία θα «κατεβάσουν» στη Βουλή νομοσχέδια, πολλά εκ των οποίων είτε θα αντιμετωπίζουν στρεβλώσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, είτε θα θεραπεύουν διαχρονικά προβλήματα, είτε θα ενισχύουν με στοχευμένες δράσεις το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα Πνευματικά Δικαιώματα του υπουργείου Πολιτισμού την περασμένη εβδομάδα, δύο ακόμη νομοσχέδια συζητούνται στη Βουλή και έχουν μπει στην τελική ευθεία πριν αποτυπωθούν στη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ως νόμοι του κράτους:  ο λόγος για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που αφορά στην «κρατικοποίηση» του ΟΑΣΘ.

Πέραν αυτών, σήμερα προγραμματίζεται η κατάθεση στη Βουλή ενός νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με κυριότερη πρόβλεψη την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας, ώστε, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, «να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, με βασική στόχευση την αντιμετώπιση συγκεκριμένων πρακτικών επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού των πολυεθνικών εταιριών». Επίσης, ως τις αρχές Αυγούστου θα έχει ψηφιστεί και το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια υγεία και την επίλυση άλλων προβλημάτων στην δημόσια υγεία. Το υπουργείο Εργασίας θα καταθέσει νομοσχέδιο με εφαρμοστικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ μετά τα τέλη Αυγούστου, όταν οι εργασίες της Βουλής θα ξεκινήσουν εκ νέου, θα πάρουν σειρά νομοσχέδια του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για την ψηφιακή πολιτική και την ίδρυση διαστημικής εταιρείας, νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας, νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα, νομοσχέδια των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας, αλλά και νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για το Ινστιτούτο της Βενετίας.

Τα «highlights» των νομοσχεδίων

Όπως προαναφέρθηκε στο υπουργικό συμβούλιο έγινε αναλυτική ενημέρωση για τις προβλέψεις των ήδη κατατεθέντων νομοσχεδίων, αλλά και εκείνων που θα πάρουν τον δρόμο για την Βουλή το επόμενο διάστημα.

Σταχυολογώντας τις σημαντικότερες διατάξεις των υπό κατάθεση νομοσχεδίων, προκύπτουν ορισμένες «ειδήσεις», που δείχνουν και πού θέλει να το πάει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται η αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού στα 1.250 ευρώ, ενώ προστίθενται και κατηγορίες αγαθών στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ που αφορά στα αγροτικά εφόδια. Προβλέπονται, επίσης, μέτρα ανακούφισης για τους σεισμόπληκτους της Λέσβου.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπονται διατάξεις που, όπως τονίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, «συγκροτούν μια ευρεία νομοθετική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΑΕΙ με πρώτιστο γνώμονα την δημοκρατία, την θέσπιση ακαδημαϊκών κανόνων, την διασφάλιση της δωρεάν  πρόσβασης στα μεταπτυχιακά προγράμματα φοιτητών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλά ικανοποιούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια και την δημιουργία νέων θεσμών εξωστρέφειας για πρώτη φορά». Συγκεκριμένα, θεσπίζεται τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου στα τμήματα πενταετούς φοίτησης, επανέρχεται το ακαδημαϊκό άσυλο, η Σύγκλητος διευρύνεται, καταργούνται τα Συμβούλια Ιδρυμάτων του «νόμου Διαμαντοπούλου», ενώ ετοιμάζεται και το σχέδιο συγχώνευσης των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ώστε να μετεξελιχθούν σε «Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής».

Σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το ΕΣΥ στρέφεται στο πρωτοβάθμιο επίπεδο υπηρεσιών, δημιουργούνται οι «Τοπικές Μονάδες Υγείας» (ΤΟΜΥ) και αυτές «στελεχώνονται  από διεπιστημονική ομάδα υγείας, που περιλαμβάνει οικογενειακούς γιατρούς και παιδιάτρους, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνικό λειτουργό». Το νομοσχέδιο θα περιγράφει τις ΤΟΜΥ ως «μονάδες οικογενειακής ιατρικής με έμφαση στην προληπτική ιατρική, στη σχολική υγεία, στους εμβολιασμούς, στη διαχείριση των χρόνιων ασθενών, στη συνεχή και ολιστική φροντίδα του πολίτη». Επίσης, θα προβλέπεται πως «κάθε πολίτης, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος θα έχει τον δικό του οικογενειακό γιατρό, τον δικό του σύμβουλο σε θέματα υγείας, τον υπεύθυνο για την παρακολούθηση και διαχείριση των προβλημάτων υγείας του, για την τήρηση του Ατομικού του Ηλεκτρονικού Φακέλου, για την ολιστική και ποιοτική φροντίδα του», ενώ σε κάθε κέντρο Υγείας θα συγκροτηθεί και θα λειτουργεί, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, «Οδοντιατρική Ομάδα που θα ελέγχει τη στοματική υγεία του πληθυσμού ευθύνης». Με το νομοσχέδιο θα διαγράφονται τα βεβαιωμένα στις ΔΟΥ χρέη των ανασφάλιστών πολιτών, θα ενισχύονται τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων του ΕΣΥ με 500 νέες θέσεις για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ θα ιδρύεται και Γενικό Νοσοκομείο στην Κάρπαθο, δυναμικότητας 22 κλινών. Επίσης, θα παρέχονται κίνητρα στους γιατρούς για την στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, καθώς αφενός «ο χρόνος της υπηρεσίας των επικουρικών ιατρών υπολογίζεται εις διπλούν σε σχέση με την υπόλοιπη υπηρεσία τους σε άλλα δημόσια νοσοκομεία», αφετέρου «παρέχεται η δυνατότητα στους Ο.Τ.Α. να παρέχουν με όποιον δυνατό τρόπο στους ιατρούς του Γ.Ν. Θήρας δωρεάν σίτιση, δωρεάν κατάλυμα διαμονής ή και χρηματικά επιδόματα για την κάλυψη των αναγκών τους αυτών.». Τέλος, θα παρατείνεται και η θητεία των επικουρικών ιατρών και του λοιπού επικουρικού προσωπικού των νοσοκομείων ως τις 31-12-2018, δηλαδή έως ότου ολοκληρωθούν οι προσλήψεις του μόνιμου προσωπικού.

ΝΔ: Εκτός τόπου και χρόνου η κυβέρνηση

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία, μετά το υπουργικό συμβούλιο, σημειώνοντας ότι διαφημίζει το “έργο” της, χωρίς να έχει επαφή με την κοινωνία.

“Η Κυβέρνηση εκτός τόπου και χρόνου, χωρίς την παραμικρή επαφή με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, έχει το θράσος να “διαφημίζει” με δεκασέλιδο non paper το νομοθετικό της έργο.

•    Στο Υπουργείο Εσωτερικών και στους Ο.Τ.Α. προετοιμάζουν με ιδιαίτερο ζήλο ρουσφέτια, ανορθολογικές προσλήψεις και αλόγιστες δαπάνες των χρημάτων των φορολογουμένων.

•    Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, κρατικοποιούν τις αστικές συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) με περίσσευμα ιδεοληψίας.

•    Στο Υπουργείο Παιδείας, γυρνούν στην άκρατη κομματικοποίηση και υποβάθμιση των Πανεπιστημίων μας και παίζουν με την αγωνία χιλιάδων οικογενειών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

•    Στο Υπουργείο Υγείας, η κατάρρευση του δημοσίου συστήματος Υγείας είναι, δυστυχώς, πασιφανής. 

Πράγματι, σπουδαίο έργο…

Τουλάχιστον οι Έλληνες αισθάνονται ανακούφιση, γιατί από το Σεπτέμβριο αρχίζουν οι πτήσεις της διαστημικής εταιρείας του κ. Παππά”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα