Συντονισμένη επίθεση FT και WSJ εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης

Συντονισμένη επίθεση FT και WSJ εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης
Meeting of the Parliamentary Group of SYRIZA party, in Athens on Apr. 4, 2016 / , , 4 , 2016 SOOC

Σφοδρή επίθεση των Financial Times και της Wall Street Journal εναντίον της κυβέρνησης με "φόντο" ΔΝΤ και προσφυγικό

Με νέο κείμενο τους οι Financial Times εξαπολύουν σκληρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης. Αφορμή, οι χειρισμοί σε ό,τι αφορά το ζήτημα των Wikileaks και τις διαρροές συνομιλιών Τόμσεν και Βελκουλέσκου.

Το άρθρο των FT καταγράφει ότι η στάση του Αλέξη Τσίπρα “δείχνει πως οι πιστωτές έκαναν λάθος που τον θεώρησαν υπεύθυνο εταίρο” μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

“Αν αληθεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κατασκευάσει την κρίση σε μια απόπειρα να αποκλείσει το ΔΝΤ από τις συνομιλίες διάσωσης, τότε η τακτική της είναι ανεύθυνη. Όποια και αν είναι η πηγή της διαρροής, είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Τσίπρας θέλει το ΔΝΤ να φύγει. Για ακόμα μία φορά επιδεικνύει ένα ένστικτο υπέρ βραχυπρόθεσμου πολιτικού κέρδους και μια αδιαφορία για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας του”, σχολιάζει το άρθρο των Financial Times.

Μάλιστα προχωρούν και σε κρίση για το περιεχόμενο των ομιλιών, καθώς σημειώνουν ότι η συζήτηση που διέρρευσε “δεν προδίδει καμία συνωμοσία για να σπρώξει την Ελλάδα σε μεγαλύτερη λιτότητα”.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι παρόμοιο άρθρο δημοσιεύθηκε και στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, η οποία “δείχνει” ελληνική υπηρεσία για την δημοσιοποίηση των διαλόγων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με πηγές του Ταμείου να διαρρέουν στην WSJ ότι ορισμένα ορθογραφικά λάθη καταδεικνύουν πως το κείμενο γράφτηκε στην χώρα μας.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι η “στοχοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τον Αλέξη Τσίπρα” δείχνει ότι πλέον δεν βλέπει ως “βραβείο” την ελάφρυνση του χρέους. Το άρθρο χαρακτηρίζει επίσης την διαρροή ως μία “αξιοπερίεργη ελληνική προσπάθεια να μετατρέψει σε αποδιοπομπαίο τράγο τον μοναδικό της φίλο στις συζητήσεις για το χρέος”.

Η σύμπτωση των δημοσιευμάτων είναι προφανής καθώς τα επιχειρήματα, που χρησιμοποιήθηκαν ήταν περίπου τα ίδια.

Άμεση ήταν η απάντηση της ιστοσελίδας Wikileaks, του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος τόνισε ότι τα “πρακτικά” και η ορθογραφία είναι “δικά τους” και πως η καταγραφή των ονομάτων προέρχεται από τον ελληνικό Τύπο.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, από την άλλη, επισημαίνει πως η ελληνική πλευρά ζήτησε εξηγήσεις από το ΔΝΤ, μετά την αποκάλυψη που άφησε να διαφανεί ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να απειλήσει να μείνει εκτός προγράμματος η χώρα, ως τακτική για πετύχει τους στόχους του αλλά και να αναγκάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να προσφέρουν μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους.

Με μια πιο μετριοπαθή στάση, η εφημερίδα New York Times γράφει πως οι συνομιλίες Τόμσεν – Βελκουλέσκου αποκαλύπτουν την ρήξη ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το πρόγραμμα της χώρας. Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει, μάλιστα, πως η αποκάλυψη Wikileaks έφερε στην επιφάνεια την ανησυχία που επικρατεί στο παρασκήνιο των πολιτικών συζητήσεων που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα