ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είναι μονόδρομος η ακρίβεια. Μείωση φόρων, αύξηση μισθών

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είναι μονόδρομος η ακρίβεια. Μείωση φόρων, αύξηση μισθών
Ανατιμήσεις μέχρι και 20% αναμένονται στα ήδη διατροφής ενώ η κυβέρνηση ...παρακολουθεί, καταγγέλει ο ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Την πρόταση της, για 800 ευρώ κατώτερο μισθό, αντiπαραβάλλει η αξιωματική αντιπολίτευση, απέναντι στην κυβέρνηση που αρνείται την μείωση του ΦΠΑ

Αποφασιστική πολιτική παρέμβαση διαρκείας έχει ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της ακρίβειας. Η αξιωματική αντιπολίτευση άλλωτε έχει έδω και πολλούς μήνες έχει αναδείξει το θέμα αυτό, που σήμερα πιέζει αφόρητα τα νοικοκυριά παράλληλα με την πανδημία. Την υπόθεση φαίνεται να «παίρνει πάνω του» ο Αλέξης Τσίπρας που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το σπότ του κόμματος για τις συνεχείς ανατιμήσεις στα καύσιμα.

Στην Κουμουνδούρου διαβλέπουν ότι το θέμα της ακρίβειας εινα μια χαρακτηριστική περίπτωση οπου η επικοινωνιακή διαχείριση που επιχειρεί η κυβέρνηση έρχεται σε πληρη αντίθεση με την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες. Έτσι η αξιωματική αντιπολίτευση αντιπαραβάλλει τις δικές της προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με πρώτη την θέση για αύξηση του κατώτερου μισθού στα 800 ευρώ.

Παραδοχές υπουργών, δίχως μέτρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι δύο είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στο κύμα ακρίβειας: Η ιδεοληπτική εμμονή της στις λογικές της λιτότητας αλλά και η αδιαφορία της ηγετικής της ομάδας για την καθημερινότητα των πολιτών. Αυτό την οδηγεί σε μία «συνταγή» που συνιστά φτωχοποίηση των νοικοκυριών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα θεωρεί το ότι δύο κορυφαία στελέχη ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου παραδέχονται το πρόβλημα όμως δεν προτίθενται να κάνουν τίποτε γι αυτό. Για τον λόγο αυτό ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έβαλε τέλος στην φημολογία περί μείωσης του ΦΠΑ ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανατιμήσεις, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης δεν μπαίνει καν στον κόπο να ακολουθήσει έστω την τακτική των «συμφωνιών κυρίων» με τους παράγοντες της αγοράς αφού δεν θέλει να κάνει μία καθοριστική παρέμβαση.

Η κεντρική ευθύνη στον Κ.Μητσοτάκη

Την κεντρική ευθύνη όμως των επιλογών ο ΣΥΡΙΖΑ την καταλογίζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην Κουμουνδούρου θυμούνται τις αναφορές του πρωθυπουργού στην Βουλή όταν υποστήριζε πως η πολιτική του είναι επιτυχημένη αφού στην Ελλάδα παρουσιάζονται δείκτες ακρίβειας μικρότεροι από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ισχυρισμοί που διαψεύδονται από την πραγματικότητα.

Ειδικά για τις κατά καιρούς ανακοινώσεις που έχει κάνει ο Κυριακος Μητσοτάκης σχετικά με την ενεργειακή ακρίβεια στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση τους τα μέτρα ξεπερνώνται από τις εξελίξεις. Ενώ κάποια από αυτά δυσχεράνουν τις συνθήκες όπως π.χ η μείωση κατά 15% της επιδότησης των τιμολογίων ηλεκτρικού συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα

Επίσης στην Κουμουνδουρου λένε πως με εντολη του πρωθυπουργού η κυβέρνηση «έκοψε» 900 ευρώ του προϋπολογισμού που θα πήγαιναν με την μορφή κοινωνικού μερίσματος στους πολίτες προκειμένου να δώσει «προίκα» στο νέο ταμείο που ιδιωτικοποιεί την κοινωνική ασφάλισης. Στον Κυριάκο Μητσοτάκη «πιστώνονται» και τα πλήγματα στους συνταξιούχους με τον αποκλεισμό μεγάλης μερίδας τους από τα αναδρομικά αλλά και την 13η σύνταξη που είχε θεσμοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει διέξοδος με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ο τομεάρχης ανάπτυξης του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης Eurokinissi

Α.Χαριτσης: Υπάρχει διέξοδος με συγκεκριμένες προτάσεις

«Οι εργαζόμενοι, τα νοικοκυριά, οι μικρομεσαίοι και η βιομηχανία χρειάζονται στήριξη που δεν βρίσκουν από την ιδεοληπτική κυβέρνηση Μητσοτάκη» σχολίασε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. Επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση αδρανεί ενώ «αναμένονται νέες αυξήσεις πάνω από 20% σε βασικά είδη διατροφής». Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στα ενεργειακά τιμολόγια σημειώνοντας πως «σε αυτές τις συνθήκες τις κρίσης και ενώ χρειαζόμαστε δημόσια εργαλεία για να χαράξουμε εθνική ενεργειακή πολιτική και να τιθασεύσουμε την κερδοσκοπία στην αγορά, η κυβέρνηση προχώρησε στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και το ξεπούλημα των δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού». Συνολικά ο Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε πως «η ακρίβεια όμως δεν είναι μονόδρομος Υπάρχει διέξοδος» παραπέμποντας στις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Θυμίζουμε ότι ήδη από την συνέντευξή του στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταθέσει ένα συγκεκριμένο αλλά και κοστολογημένο πακέτο μέτρων ενάντια στις ανατιμήσεις. Έτσι τα βασικά μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τα εξής΅

  • Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ ώστε να αυξηθεί το εισόδημα των πολιτών και να τονωθεί η κατανάλωση
  • Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης έως τα 40.000 ευρώ.
  • Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για πετρέλαιο θέρμανσης κατά 93%, για πετρέλαιο κίνησης κατά 20% και για βενζίνη κατά 50%. Δηλαδή σε τιμές που αποτελούν τα κατώτερα δυνατά επίπεδα στις χώρες – μέλη της Ε.Ε.
  • Μείωση τιμολογίων της ΔΕΗ ώστε να συμπαρασύρει και τους ιδιώτες παρόχους, και εξαντλητικούς ελέγχους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
  • Άμεση αντιμετώπιση του χρέους νοικοκυριών κι επιχειρήσεων που έχει δημιουργηθεί την περίοδο της πανδημίας σύμφωνα με διαγραφές μέρους αυτού και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής
  • Έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση αγροτών και των ανθρώπων του πολιτισμού

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα