ΣΥΡΙΖΑ: Θέμα διαφάνειας στη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την Palantir Technologies

default image

Mε ερώτησή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν το ζήτημα της διαφάνειας στη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την Palantir.

«Θέμα διαφάνειας στη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την αμερικανική εταιρεία Palantir Technologies για την δυνητική εν κρυπτώ διάθεση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των Ελλήνων πολιτών στην εν λόγω εταιρεία» θέτουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με ερώτησή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επικαλείται πρόσφατο δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο «η συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την εταιρεία Palantir Technologies φέρεται να ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020, μέσω της αξιοποίησης σχετικού λογισμικού της εταιρείας, χωρίς ποτέ η ελληνική κυβέρνηση να έχει γνωστοποιήσει οποιαδήποτε πληροφορία».

Η αμερικανική εταιρεία δραστηριοποιείται στην παροχή εργαλείων επεξεργασίας και εξόρυξης δεδομένων σε εταιρείες και κυβερνήσεις, ενώ «πολλές συνεργασίες της», αναφέρεται στην ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, «έχουν προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, όπως η σύνδεση με την εταιρεία Cambridge Analytica, που απέκτησε πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες εκατομμυρίων χρηστών του Facebook».

Οπως τονίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πώς αξιολογεί την έλλειψη οποιασδήποτε ενημέρωσης για την ανωτέρω συνεργασία που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για πιθανή πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών και εάν έχουν ληφθεί ανάλογα μέτρα σε άλλα κράτη-μέλη». Ερωτούν επίσης «με ποιόν τρόπο εξασφαλίστηκε ο σεβασμός της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία προσωπικών δεδομένων αλλά και της αρχής της διαφάνειας».

Τέλος ερωτούν «τι μέτρα σκοπεύει να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποτελεσματική προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών κατά τη χρήση λογισμικών και άλλων μεθόδων για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τα κράτη-μέλη».

Την ερώτηση υπογράφουν οι ευρωβουλευτές:

Δημήτρης Παπαδημούλης

Κώστας Αρβανίτης

Αλέξης Γεωργούλης

Πέτρος Κόκκαλης

Στέλιος Κούλογλου

Έλενα Κουντουρά

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα