ΣΥΡΙΖΑ: Δύο σενάρια για τις δημοτικές εκλογές και αισιοδοξία για καθαρή έξοδο

ΣΥΡΙΖΑ: Δύο σενάρια για τις δημοτικές εκλογές και αισιοδοξία για καθαρή έξοδο
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε δύο ενδεχόμενα για το χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, χωρίς να καταλήξει σε αποφάσεις. Δύο απόψεις για τη στρατηγική των συνεργασιών στις δημοτικές. Ο Τσίπρας ανέλυσε το αναπτυξιακό και την επόμενη ημέρα

Τα δύο σενάρια για τον χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών συζήτησαν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο το όργανο να καταλήξει σε αποφάσεις.

Το πρώτο σενάριο θέλει να στήνονται οι κάλπες για τους δήμους και τις περιφέρειες μαζί με τις κάλπες για τις ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2019 και το δεύτερο το Φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς.

Στην Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα εξετάστηκαν τα συν και τα πλην κάθε μιας από τις δύο εκδοχές, κρίθηκε όμως σκόπιμο οι αποφάσεις να ληφθούν αργότερα.

Αυτό που συζητήθηκε ωστόσο έντονα αφορούσε το πλαίσιο των συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές «ώστε να μην γίνουν τα λάθη του 2014» καθώς στόχος είναι η εδραίωση του κόμματος και στον χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Η πλειοψηφική πλευρά τάχθηκε υπέρ της ενδυνάμωσης των συνεργασιών και της επίτευξης ευρύτερων συμμαχιών, βρίσκονταν όμως αντίθετο τμήμα της ομάδας των «53», όπως η Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο Πάνος Λάμπρου που θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δοκιμάσει μόνος του τις δυνάμεις του και να μην στηρίζεται σε άλλες πολιτικές δυνάμεις. Γενικότερα οι 53 εμφανίζονται επιφυλακτικοί στις συνεργασίες.

Το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης ασχολήθηκε με το μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την Αυτοδιοίκηση κι εξ αυτού του λόγου παρών ήταν και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Έγινε εκτενής ενημέρωση για την απλή αναλογική και συζήτηση για το ποιο θα πρέπει να είναι τελικώς το μέτρο για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο. Επίσης, διεξοδική συζήτηση έγινε για το εάν υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες ο δήμαρχος να μην μπορεί να συγκροτήσει πλειοψηφία και να υπάρχει «ακυβερνησία». Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε προσχηματικές τις αντιδράσεις για τον «Κλεισθένη» και φέρεται να είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζει αλλεργία σε κάθε τι που αφορά την μεγαλύτερη δημοκρατία και συμμετοχή στις εκλογές.

Αναλυτική συζήτηση έγινε και για το αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να εκφράζει την αισιοδοξία του για την καθαρή έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα και την είσοδό της σε μία μορφή εποπτείας χωρίς νέα μέτρα και δεσμεύσεις. Ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι «τα τελευταία μέτρα έχουν πάντα μεγαλύτερη δυσκολία» και να προσθέτει ότι «μπορούμε να πιάσουμε τον στόχο».

Το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος επεσήμανε ότι ενδεχομένως αύριο θα φθάσουν οι παρατηρήσεις από τους θεσμούς αναφορικά με το περιεχόμενό του.

Ο Νίκος Φίλης φέρεται να υπέβαλε ερωτήματα επεξηγηματικού χαρακτήρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα