ΣΥΡΙΖΑ: Κλίμα ευφορίας ενώ σήμερα ανακοινώνεται η νέα Κ.Ε

ΣΥΡΙΖΑ: Κλίμα ευφορίας ενώ σήμερα ανακοινώνεται η νέα Κ.Ε
Αισιοδοξία το κυριάρχο στοιχείο αυτές τις μέρες στον ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Αισιοδοξία νίκης στις επόμενες εκλογές κυριαρχεί στην Κουμουνδούρου. Γυναικεία υπόθεση η πρωτιά στους υποψηφίους της Αττικής για την Κεντρική Επιτροπή.

Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση των 300 ονομάτων της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που προέκυψε από τις εκλογές της 15ης Μάη, ενώ στην Κουμουνδούρου παραμένει κυρίαρχο το κλίμα ευφορίας μετά την μαζική συμμετοχή και εγγραφή νέων μελών.

Η ανάδειξη της νέας Κ.Ε θα δρομολογήσει τις περεταίρω εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή την ανάδειξη πιο «ευέλικτων» οργάνων -συγκριτικά με την πολυάνθρωπη Κ.Ε – που θα έχουν την «διαχείριση» της πολιτικής καθημερινότητας, όπως το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. Για τα ζητήματα αυτά τον πρώτο λόγο έχει ο Αλέξης Τσίπρας που αναμένεται να κάνει και τις σχετικές εισηγήσεις στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Εκλογική αισιοδοξία

Στον ΣΥΡΙΖΑ η έλευση 152.193 πολιτών στις κάλπες της Κυριακής, με 110.000 από αυτούς να αποκτούν την ιδιότητα του μέλους και να προστίθενται στα ή 62.000 που υπήρχαν ήδη, έχει προσδώσει μεγάλη αισιοδοξία για την έκβαση των επόμενων εκλογών. Με βασικό γνώμονα τα μαθηματικά και την … «μέθοδο των τριών».

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε βέβαιος για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις κάλπες της 15ης Μάη Eurokinissi

Θυμίζουμε ότι στη δήλωσή του αμέσως μετά τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισημάνει ότι στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε έχοντας πολύ λιγότερα μέλη. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ των 30.000 μελών κέρδισε τρεις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών σήμερα είναι βέβαιο ότι θα είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά στις επόμενες εκλογές». Μάλιστα υπό αυτό το πρίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύουν και τις προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου να υποβαθμίσει την αξία του αποτελέσματος της προηγούμενης Κυριακής.

Εκτιμούν ότι η εξέλιξη των πραγμάτων έχει δημιουργήσει εκνευρισμό στην Νέα Δημοκρατία και για τον λόγο αυτό αντιδρά με δηλώσεις τόσο του Μεγάρου Μαξίμου όσο και στελεχών της. Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε ενδεικτικά πως «η εικόνα του συνεδρίου μας έδωσε από την πρώτη στιγμή μήνυμα ελπίδας αλλά προκάλεσε και τεράστιο εκνευρισμό στη ΝΔ». Επίσης προδιέγραψε και τους άμεσους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι εκλογική διαδικασία «ανοίγει το κόμμα μας πραγματικά στην κοινωνία, δίνει τη δυνατότητα να έχει ρίζες σε φορείς, συλλόγους, χώρους εργασίας, γειτονιές».

Ο πρόεδορς της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος Eurokinissi

Η Κεντρική Επιτροπή

Όσον αφορά την εκλογή του κεντρικού πολιτικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την Κεντρική Επιτροπή του, σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τελικά τα ονόματα των 300 μελών. Όπως φάνηκε (και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπαν) το έργο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής με πρόεδρο τον Ηλία Νικολακόπουλο, αποδείχθηκε εξαιρετικά απαιτητικό. Θυμίζουμε ότι η Κ.Ε εκλέγεται κατά περιφέρειες με μεγαλύτερη αυτή της Αττικής που θα «δώσει» και 150 από τα μέλη της.

Η διαδικασία όμως δεν αφορούσε απλώς την καταμέτρηση ψηφοδελτίων και σταυρών για τους 733 συνολικά υποψήφιους. Για την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής πρέπει να εφαρμοστούν επίσης μια σειρά κριτηρίων και ποσοστώσεων που αποφασίστηκαν στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και να ερμηνευθούν σε κάποιες περιπτώσεις τα σχετικά κείμενα.

Τα πιο βασικά είναι η ισόποση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών, το ποσοστό του 20% στα στελέχη που προέρχονται από την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το αντίστοιχο ποσοστό εκπροσώπησης των βουλευτών. Μάλιστα στην περίπτωση της περιφέρειας Αττικής πιθανά σημαίνει πως πρέπει να «μείνουν εκτός» εκλεγμένοι βουλευτές. Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη διαδικασία η οποία φαίνεται πως εξελίσσεται με την δέουσα προσοχή και υπό το βλέμμα των υποψηφίων και των τάσεων.

Γυναικεία υπόθεση η πρωτιά της Αττικής

Σχετικά με τις εκλογικές επιδόσεις, η πρωτιά στους υποψήφιους για την Κ.Ε από την περιφέρεια της Αττικής φαίνεται πως είναι καθαρά «γυναικεία υπόθεση». Η Έφη Αχτσιόγλου και η Ρένα Δούρου έως και χθες αργά το βράδυ προηγούνταν των υπολοίπων υποψηφίων με την μεταξύ τους «απόσταση» να μετριέται σε δεκάδες ψήφους.

Θυμίζουμε επίσης ότι στην πρώτη 10αδα των υποψηφίων βρίσκονται οι Νάσος Ηλιόπουλος (εκπρόσωπος Τυπου), Δημήτρης Τζανακόπουλος (γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ) , οι Νίκος Παππάς, Κώστας Ζαχαριάδης και Χρήστος Σπίρτζης (πρόσκειται στην Κίνηση Μελών), ο Διονύσης Τεμπονέρας (πρόσκειται στην Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα), και οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Οι συσχετισμοί

Αναφορικά με τους πολιτικούς συσχετισμούς, δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει στην νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ απόκλιση από τις ισορροπίες που καταγράφθηκαν πρόσφατα στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε ότι στην συνεδριακή διαδικασία υπέρ των προτάσεων του Αλέξη Τσίπρα για τις αλλαγές στο κόμμα τάχθηκε το 75% των συνέδρων, ενώ οι απόψεις της «Ομπρέλλας» συσπείρωσαν περίπου το 25%. Η ίδια αναλογία αναμένεται να υπάρξει, με μικρές ίσως αποκλίσεις, και στην Κ.Ε.

Η «Ομπρέλλα» αναμένεται να συνεχίσει να προβάλλει τις απόψεις που συσπειρώνουν τα στελέχη που την συναπαρτίζουν αρκούμενη όμως σε μία μειοψηφική θέση. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ένας εξ αυτών, ο Δημήτρης Βίτσας «όλοι εμείς που συγκροτήσαμε την “Ομπρέλα”, πάντα είχαμε στο μυαλό μας την ενότητα του κόμματος και τις αριστερές θέσεις και λύσεις που θα πρέπει να προτείνει το κόμμα και σε αυτό το μοτίβο θα συνεχίσουμε να κινούμαστε. Άλλωστε είμαστε άνθρωποι που συγκροτήσαμε την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ξέρουμε καλά ότι αυτό είναι βάση για την ενότητα του κόμματος αλλά και της κοινωνίας γενικότερα».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα