Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ θέλει συνταγματοποίηση του ακραίου νεοφιλελευθερισμού

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ θέλει συνταγματοποίηση του ακραίου νεοφιλελευθερισμού
Η είσοδος του Μεγάρου Μαξίμου Eurokinissi

Η εμμονή Μητσοτάκη στο να κριθούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που εισηγούνται τα κόμματα συγκρούεται με τη λογική του Συντάγματος, τονίζουν από την Κουμουνδούρου απαντώντας στις πηγές της ΝΔ και σχολιάζουν ότι εντύπωση προκαλεί η μη αναφορά της ΝΔ στο άρθρο 86

Απάντηση στις πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τη συνταγματική αναθεώρηση έδωσαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι θέλει συνταγματοποίηση του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και κάνοντας λόγο για εμμονή Μητσοτάκη στο να κριθούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που εισηγούνται τα κόμματα, κάτι όμως που συγκρούεται με τη λογική του Συντάγματος

“Η  συνταγματική αναθεώρηση απαιτεί ευρύτερες συγκλίσεις και συναινέσεις,  στη βάση όμως ενός συγκροτημένου πολιτικού πλαισίου. Αντίθετα, η εμμονή του κ. Μητσοτάκη στο να κριθούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα του Συντάγματος που εισηγούνται τα κόμματα είναι, όχι μόνο αδιανόητη αλλά και συγκρούεται με τη λογική του Συντάγματος.  Σύμφωνα με το Σύνταγμα, απαιτούνται δύο ψηφοφορίες σε δύο διαδοχικές κοινοβουλευτικές περιόδους, που χρειάζεται η πρώτη να έχει 151 και η δεύτερη 180 ή 180 η πρώτη και 151 η δεύτερη. Η λογική Μητσοτάκη δεν εστιάζει στη σύνθεση και στη συναίνεση, αλλά ταιριάζει περισσότερο σε τζογαδόρο, ενώ  εκφράζει τη θεσμική ανευθυνότητα του ίδιου, ακόμα  και στο κορυφαίο ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος” αναφέρουν ειδικότερα πηγές του κυβερνώντος κόμματος.

“Η «τολμηρή αναθεώρηση» στην οποία αναφέρεται η ΝΔ δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνταγματοποίηση του ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Για αυτό και ο κ. Μητσοτάκης εχθρεύεται οτιδήποτε ενδυναμώνει τη λαϊκή παρέμβαση, όπως το αναλογικό εκλογικό σύστημα και τα δημοψηφίσματα, ή προστατεύει τους εργαζόμενους και τα δημόσια αγαθά. Για αυτό και έχει ως πρωταρχικό του στόχο την αναθεώρηση του άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων” προσθέτουν.

“Εντύπωση μας προκαλεί η παράλειψη κάθε αναφοράς στο άρθρο 86 και στο νόμο περί ευθύνης υπουργών στο non paper της ΝΔ, όταν τις τελευταίες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης αυτοπαρουσιάζεται ως ο σύγχρονος Δον Κιχώτης που έδινε μόνος του «μάχες» κατά του συγκεκριμένου άρθρου. Τις οποίες μόνο ο ίδιος θυμάται” σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, καταλήγοντας:

“Όσο για τις αναφορές περί «προεκλογικού χρόνου» της αναθεώρησης, μόνο θυμηδία προκαλούν όταν εκστομίζονται από τον άνθρωπο που από το 2016 έχει ζητήσει εκατοντάδες φορές εκλογές, ενώ άλλες τόσες τις έχει κερδίσει κιόλας στο μυαλό του.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα