ΣΥΡΙΖΑ: Στενό μαρκάρισμα σε Μητσοτάκη και Κεραμεώς για την εκπαίδευση

ΣΥΡΙΖΑ: Στενό μαρκάρισμα σε Μητσοτάκη και Κεραμεώς για την εκπαίδευση
Από την χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Διδασκαλική Ομοσπονδία. Το υπουργείο Παιδείας δείχνει επιμέλεια σε συμβάσεις όπως αυτή με την Cisco όχι όμως και για το άνοιγμα των σχολείων με τα απαραίτητα μέτρα τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Σκληρή κριτική από τον Αλέξη Τσίπρα για το πρόχειρο άνοιγμα των σχολείων. Αρνητική στην εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των εισακτέων στα ΑΕΙ η αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε ανοιχτή κόντρα από ότι φαίνεται θα βρεθεί το επόμενο διάστημα με την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ για τις επιλογές της στην Παιδεία, που προσωποποιούνται στις πολιτικές που νομοθέτησε και άσκησε η Νίκη Κεραμέως. Το πρώτο δείγμα έδωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας με την σκληρή κριτική που άσκησε για τον πρόχειρο τρόπο που άνοιξαν τα σχολεία στην συνανάντηση που είχε με την Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας. Αναμένεται μάλιστα κλιμάκωση για τα ζητήματα που αφορούν τις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Στον προσανατολισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται η ανάδειξη λύσεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές που καλούνται να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις σε μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά. Αφου στα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία του Covid 19 έρχεται να προστεθούν και οι αλλαγές που νομοθετήθηκαν τον Φεβρουάριο με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που προέβλεπε την μείωση των εισακτέων στις πανεπιστημιακές σχολές αλλά και αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής. Πρόκειται για το ίδιο νομοσχέδιο που περιλάμβανε και τις διατάξεις για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Θυμίζουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε εγκαλέσει την κυβέρνηση για περικοπή 24.000 εισακτέων από τα ΑΕΙ τονίζοντας ότι οι μαθητές αυτοί «σπρώχνονται» στα ιδιωτικά κολλέγια. Θυμίζουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεσμευθεί ότι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση «θα επαναφέρουμε τον αριθμό των εισακτέων εκεί που ήταν, αναβαθμίζοντας με αύξηση της χρηματοδότησης τα πανεπιστημιακά ιδρύματα για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν». Σύμφωνα με πληροφορίες για τα ζητήματα που σχετίζονται με την εισαγωγή στα πανεπιστήμια ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει σημαντική κοινοβουλευτική πρωτοβουλία απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο δεσμεύεται για την κατάργηση του νόμου για τα ΑΕΙ. Στο βάθος η Ν.Κεραμέως συζητά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη Eurokinissi

Συνολική κριτική στην εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης καταγράφθηκε και από τον αρμόδιο τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη. Όπως επισήμανε «η προσπάθειά τους στο υπουργείο Παιδείας, από τον Ιούλιο 2019, από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης, ήταν να κάνουν πιο μικρό το δημόσιο σχολείο και το δημόσιο πανεπιστήμιο και να περιορίσουν το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση. Περικόπτουν εισακτέους, στέλνουν πελάτες στα κολέγια αναβαθμίζοντας πλασματικά τα πτυχία τους, πλήττουν την αξιοπιστία του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας & Καινοτομίας, μιας εμβληματικής δράσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάνουν «κανονικότητα» την ανήλικη εργασία για 15χρονους μαθητές».

Στην χθεσινή συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε επικριτικά στην πολιτική ηγεσία το υπουργείου Παιδείας και την Νίκη Κεραμέως για το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων. Όπως είπε «αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση και η υπουργός Παιδείας επιδεικνύουν μια τρομακτική ανεμελιά στο να προτάξουν παρεμβάσεις και λύσεις για την προστασία και των μαθητών και των εκπαιδευτικών». Τόνισε ότι έγκαιρα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει προτάσεις «για αραίωση των τμημάτων, προσλήψεις εκπαιδευτικών και εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων, όπως έχει γίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Όπως – πρόσθεσε- οι θέσεις αυτές «όχι μόνο δεν εισακούστηκαν, αλλά αντίθετα με νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι, τα σχολεία ανοίγουν με αυξημένο τον ανώτατο αριθμό μαθητών στο δημοτικό». Σήμερα τόνισε «η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει την εκπαίδευση με μοναδικό όπλο τα self test, που βεβαίως είναι χρήσιμο εργαλείο αλλά τελείως συμπληρωματικό δεδομένου ότι δεν έχουν και πολύ υψηλή ευαισθησία»

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι σε αντίθεση με τις ανάγκες της εκπαίδευσης όπου η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δείχνει αδιαφορία «επιδεικνύουν εξαιρετική επιδεξιότητα στο να προωθούν συμβάσεις με εταιρείες όπως η Cisco για την τηλεκπαίδευση που πέρα από το ότι επιβαρύνουν το δημόσιο ταμείο δημιουργούν και πολύ μεγάλα ερωτηματικά σε σχέση με τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων».

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε και ζήτημα προσλήψεων στην εκπαίδευση. Τόνισε πως «η εκτίμηση που έχουμε με βάση τον αριθμό των συνταξιοδοτούμενων εκπαιδευτικών είναι ότι αν δεν υπάρξει ένα σοβαρό πρόγραμμα τουλάχιστον 15.000 προσλήψεων το επόμενο διάστημα σχεδόν το 1/3 των εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια την επόμενη χρονιά θα πρέπει να είναι αναπληρωτές».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσε

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα