ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδρίαση-εξπρές της ΠΓ και ‘παύση πυρός’ μέχρι τη Δευτέρα

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδρίαση-εξπρές της ΠΓ και ‘παύση πυρός’ μέχρι τη Δευτέρα
ΑΘΗΝΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Α.ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΠΟΝΤΙΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ (EUROKINISSI/ΕΥΗ ΦΥΛΑΚΤΟΥ) Eurokinissi

Τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης έχουν ξεκαθαρίσει ότι για την ώρα προέχει η διαπραγμάτευση και πως τα εσωκομματικά ζητήματα θα συζητηθούν μετά στα συλλογικά όργανα

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Πέμπτης, μετά από μία μόλις ώρα συζητήσεων.

Στη σημερινή σύντομη συνεδρίαση αποφασίστηκε η Πολιτική Γραμματεία να συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να υπάρξει χρόνος για τις απαραίτητες συνεννόησεις, και να αποφασιστεί τότε το χρονοδιάγραμμα των κομματικών διαδικασιών και συνεδριάσεων για το επόμενο διάστημα.

Η Πολιτική Γραμματεία, ήταν το πρώτο κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ που συγκλήθηκε μετά τις δύο ψηφοφορίες στη Βουλή (για τα προαπαιτούμενα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές), κατά τις οποίες δεκάδες βουλευτές του (39 την περασμένη Τετάρτη και 36 χθες) εξέφρασαν την αντίθεσή τους με τη διαπραγματευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Την Παρασκευή ενδέχεται να υπάρξει άλλωστε και συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Υπενθυμίζεται πως με 230 “ΝΑΙ” από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ και 63 “ΟΧΙ”, πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων για τη συμφωνία – Μνημόνιο, τρίτο κατά σειρά.

Σημαντικές διαφοροποιήσεις υπήρξαν στο ΣΥΡΙΖΑ (31 “OXI”, 5 “παρών”).

Ψήφισαν «όχι»: Παναγιώτης Λαφαζάνης (Β΄Πειραιώς), Στάθης Λεουτσάκος (Α΄Πειραιώς), Ζήσης Ζάννας (Πιερίας),Κωνσταντίνος Δελημήτρος (Μαγνησίας),Αγλαΐα Κυρίτση (Επικρατείας), Ζωή Κωνσταντοπούλου (Α΄Αθηνών), Νάντια Βαλαβάνη (Β΄Αθηνών), Δημήτρης Στρατούλης (Β΄Αθηνών), Κώστας Ησυχος (Β΄Αθηνών), Δημήτρης Κοδέλας (Αργολίδος), Κων/νος Ζαχαρίας (Αρκαδίας) -Ψήφισε «όχι» και «παρών» στο άρθρο 2, Ελένη Σωτηρίου (Αττικής), Βασίλειος Χατζηλάμπρου (Αχαΐας), Ιωάννης Σταθάς (Βοιωτίας), Αθανάσιος Σκούμας (Βοιωτίας), Θωμάς Κώτσιας (Ευρυτανίας), Κώστας Λαπαβίτσας (Ημαθίας), Μιχαήλ Κριτσωτάκης (Ηρακλείου), Δέσποινα Χαραλαμπίδου (Α΄Θεσσαλονίκης), Ιωάννα Γαϊτάνη (Α΄Θεσσαλονίκης), Ευαγγελία Αμμανατίδου (Β΄Θεσσαλονίκης), Ηλίας Ιωαννίδης (Καβάλας), Βαγγέλης Διαμαντόπουλος (Καστοριάς), Στέφανος Σαμοΐλης (Κέρκυρας), Ραχήλ Μακρή (Κοζάνης), Ευγενία Ουζουνίδου (Κοζάνης), Ιωάννης Ζερδελής (Λέσβου), Θανάσης Πετράκος (Μεσσηνίας), Ελένη Ψαρέα (Μεσσηνίας), Βασίλειος Κυριακάκης (Φθιώτιδος), Αλεξάνδρα Τσανάκα (Καβάλας) «παρών» στο 2ο άρθρο.

«Παρών» ψήφισαν: Ηρώ Διώτη (Λαρίσης), Βασιλική Λέβα (Φθιώτιδας), Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης (Λασιθίου), Κασιμάτη Νίνα, Τζήκα -Κωστοπούλου Δανάη (Μαγνησίας).

Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψηφισαν ”ναι” επί της αρχής, ”παρών” επί του άρθρου 1 δήλωσαν οι : Καββαδία Αννέττα, Κατριβάνου Βασιλική, Καραγιαννίδης Χρήστος, Ψυχογιός Γεώργιος και Κουρεμπές Φάνης.

Οι διαφοροποιήσεις από την προηγούμενη ψηφοφορία: Στις διαφοροποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται η Δανάη Τζήκα-Κωστοπούλου, η οποία αυτή τη φορά δήλωσε «παρών» – από το «ναι» στην προηγούμενη ψηφοφορία.

Ομοίως έπραξε και η Νίνα Κασιμάτη, ενώ η Αλεξάνδρα Τσανάκα από απούσα, επέλεξε τον δρόμο της καταψήφισης.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης μετακινήθηκε από το «όχι» στο «ναι» αλλά και οι βουλευτές Β.Κατριβάνου, Χ.Καραγιαννίδης, Δ. Μπαξεβανάκης και Ν.Μιχαλάκης «μετατοπίστηκαν» από το «παρών» της προηγούμενης Τετάρτης στο «ναι».

Αναλόγως και ο Μ. Δερμιτζάκης προτίμησε το «παρών» από το «όχι» της περασμένης εβδομάδας.

Ο Παναγ. Λαφαζάνης, μετά το τέλος της συνεδρίασης της Βουλής, μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε ότι : “η ενότητα στο ΣΥΡΙΖΑ είναι διασφαλισμένη μόνο με τον πλήρη σεβασμό των διαφορετικοτήτων που υπάρχουν στο κόμμα. Η ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα ήταν πάντα ο τρόπος που πορευόταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό γινόταν στο παρελθόν. Αυτό πρέπει να γίνει και τώρα και στο μέλλον. Η διαφορετικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αχίλλειος πτέρνα αλλά δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπίζει δημοκρατικά τα πολιτικά προβλήματα στην πορεία του”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα