Σύσταση διακομματικής επιτροπής για την πολιτική φαρμάκου προτείνει η Γεννηματά

Meeting of the Parliamentary Group of Movement of Change, in Athens on Dec.6  , 2017 /       , , 6 , 2017
Meeting of the Parliamentary Group of Movement of Change, in Athens on Dec.6 , 2017 / , , 6 , 2017 NIKOS LIBERTAS / SOOC

Με επιστολή της η επικεφαλής της ΔΗΣΥ και του Κινήματος Αλλαγής προτείνει την σύσταση διακομματικής επιτροπής η οποία θα καθορίσει τους βασικούς άξονες για την διαμόρφωση σταθερής πολιτικής

Την σύσταση διακομματικής επιτροπής η οποία θα καθορίσει τους βασικούς άξονες για την διαμόρφωση σταθερής πολιτικής για το φάρμακο προτείνει η επικεφαλής της ΔΗΣΥ και του Κινήματος Αλλαγής, κ. Φώφη Γεννηματά με επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής.

Η κ. Γεννηματά, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για αλόγιστη αύξηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης κατά την περίοδο 2004-2009 και συμπληρώνει: από "2009-2011 ξεκίνησε ένας αγώνας εκλογίκευσης με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και του παρατηρητηρίου τιμών για τις προμήθειες, τη δραστική μείωση της τιμής των φαρμάκων, την εισαγωγή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και έλεγχων, τη λειτουργία της επιτροπής τιμολόγησης του ΕΟΦ, την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ. Δυστυχώς, η προσπάθεια εξυγίανσης συνέπεσε με την οικονομική κρίση, γεγονός που δεν επέτρεψε να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που θα απέτρεπαν τη μετακύλιση ενός σημαντικού μέρους του κόστους στον ασθενή, είτε λόγω αυξημένων συμμετοχών είτε λόγω αγοράς των φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή".

Όπως αναφέρει η κ. Γεννηματά, "προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η ελάφρυνση των ασφαλισμένων των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων από τις ήδη επιπλέον επιβαρύνσεις του κόστους φαρμακοθεραπείας".

Προσθέτει ακόμη ότι "περισσότερο από ποτέ, σήμερα χρειαζόμαστε μια φαρμακευτική πολιτική που να απαντά πειστικά στο μείζον θέμα της κάλυψης των αναγκών των ασθενών και της προστασίας της δημόσιας υγείας με ποιοτικά και ασφαλή φάρμακα".

Φωτό: sooc

ADVERTISING

SHARE: