Συστράτευση δημοκρατικών δυνάμεων με αφορμή το Σύμφωνο Συμβίωσης, ζητά ο Τσίπρας

Συστράτευση δημοκρατικών δυνάμεων με αφορμή το Σύμφωνο Συμβίωσης, ζητά ο Τσίπρας

"Η ελληνική κοινωνία αποδείχτηκε ότι δεν είναι φοβική και μίζερη", είπε ο πρωθυπουργός. Ζήτησε συγγνώμη που δεν αναγνωρίστηκαν νωρίτερα τα δικαιώματα ομόφυλων ζευγαριών από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Νέο κάλεσμα στις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου και στα κοινωνικά κινήματα για συστράτευση απεύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής με αφορμή το Σύμφωνο Συμβίωσης κάνοντας λόγο για μια σημαντική ημέρα για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Χρειάζεται συστράτευση των δημοκρατικών δυνάμεων και των κινημάτων. Χρειάζεται διαρκής εγρήγορση και πολιτικό θάρρος για να μην επιτρέψουμε στο σκοτάδι να κυριαρχήσει» είπε ο κ. Τσίπρας. Με τον τρόπο αυτό συνέδεσε ουσιαστικά την ανάγκη πολιτικής συνεννόησης των δημοκρατικών δυνάμεων με την προώθηση ρυθμίσεων που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη. «Είμαστε περήφανοι γιατί με την ψήφιση του νόμου θα αλλάξουμε προς το καλύτερο τις ζωές χιλιάδων συμπολιτών μας. Η νομική αναγνώριση θα λύσει προβλήματα καθημερινότητας, περιουσιακής κατάστασης, ασφάλισης και φορολογίας» ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι το νομοσχέδιο προβλέπει διεύρυνση δικαιωμάτων και για τα ετερόφυλα ζευγάρια.

«Σήμερα κλείνει ένας κύκλος οπισθοδρόμησης και ένας κύκλος ντροπής για το ελληνικό κράτος που οδήγησε ακόμη και σε καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» είπε και επισήμανε ότι μέχρι τώρα ορισμένοι συμπατριώτες μας δεν είχαν το δικαίωμα να συμβιώσουν λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού «με τον ή την σύντροφό τους». «Έστω και καθυστερημένα κλείνει αυτός ο κύκλος» είπε και σημείωσε ότι αντί να πανηγυρίζουμε «θα πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη σε εκατοντάδες, χιλιάδες πολίτες που στη χώρα μας στερούνταν δικαιώματα». Έκανε μάλιστα και την αυτοκριτική του λέγοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα όφειλε να είχε προωθήσει νωρίτερα αυτό το νομοσχέδιο. «Οι συμπολίτες μας ένιωσαν τη βαρβαρότητα χάνοντας συντρόφους του και δεν είχαν το δικαίωμα να σταθούν δίπλα τους» είπε σε μια έμμεση αναφορά στην περίπτωση του εκλιπόντος ηθοποιού Μηνά Χατζησάββα.

Ο πρωθυπουργός έστειλε όμως, και μήνυμα σε όσους καταψηφίζουν το νομοσχέδιο εκφράζοντας μισαλλόδοξες απόψεις. «Είναι ελάχιστοι οι κήρυκες του φόβου και της μισαλλοδοξίας. Η ελληνική κοινωνία απέδειξε ότι έχει αντανακλαστικά, δεν παρασύρεται, δεν είναι τόσο φοβική και τόσο μίζερη όσο κάποιοι ήθελαν να την παρουσιάζουν» είπε. Υπογράμμισε, μάλιστα, την ανάγκη για συνεχή αγώνα ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό.

Συμπαράσταση στην Παλαιστίνη

Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στο ψήφισμα της ελληνικής Βουλής για την Παλαιστίνη. Συγκεκριμένα έκανε λόγο για ένα ιστορικό βήμα και κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό. “Το σημερινό ψήφισμα αποτελεί μία ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό που επιβάλλεται από το αίσθημα δικαίου, αποτελεί ένα αγωνιώδες κάλεσμα προς όλους τους εμπλεκόμενους διεθνώς να ακολουθήσουν το δρόμο της συνεννόησης και της ειρήνης. Ο πόλεμος, η βία του ισχυρού και ο αποκλεισμός ενός ολόκληρου λαού δεν μπορούν να αποτελούν αποδεκτά μέσα επίλυσης διαφορών» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα