Τα εκλογικά ακροατήρια των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων της ΝΔ

Τα εκλογικά ακροατήρια των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων της ΝΔ

Η στρατηγική στόχευση των Μεϊμαράκη, Μητσοτάκη, Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη τρία 24ωρα πριν από τις κάλπες της 22ας Νοεμβρίου

Τέσσερα διαφορετικά ακροατήρια στην συντηρητική παράταξη αναδεικνύει ο προεκλογικός αγώνας των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρία της ΝΔ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης επιχειρούν με στόχο την είσοδό τους στο δεύτερο γύρο την τελική αντεπίθεσή τους τρία 24ωρα πριν από τις εσωκομματικές κάλπες προκειμένου να συσπειρώσουν τέσσερα διαφορετικά κοινά της ευρύτερης βάσης της κεντροδεξιάς.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επικεντρώνει την επιχειρηματολογία του στην ανάδειξη της ταύτισής του με την πορεία της ΝΔ από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα και απευθύνεται στο στενό κομματικό ακροατήριο που σε γενικές γραμμές αποτελεί και την εκλογική βάση του 28% της ΝΔ. Παράλληλα ο κ. Μεϊμαράκης που έχει στο πλευρό τη μεγάλη πλειοψηφία της καραμανλικής πτέρυγας του κόμματος κινείται σε υψηλούς μεν αντιπολιτευτικούς τόνους σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ωστόσο η κριτική του προς τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση είναι πολύ προσεκτική ώστε να μην κλείνει το δρόμο στη συνεννόηση αν οι πολιτικές συνθήκες το απαιτήσουν.

Την ίδια ώρα ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που έχει τη στήριξη ενός σημαντικού μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας επιχειρεί, λόγω του γεγονότος ότι ο κ. Μεϊμαράκης έχει προβάδισμα στο στενό κομματικό δυναμικό της ΝΔ, να απευθυνθεί στο τμήμα εκείνο της παράταξης το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει απομακρυνθεί από τη ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό αντιγράφει από τον Αλέξη Τσίπρα και προσαρμόζει στα εσωκομματικά δεδομένα το δίλημμα «παλιό-νέο» προκειμένου να απευθυνθεί στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους ή πρώην ψηφοφόρους στη ΝΔ που ζητούν ριζικές αλλαγές στο πρόσωπο και το στίγμα του κόμματος. Μάλιστα τα τελευταία 24ωρα προβαίνει και σε ειδικές εκκλήσεις-προσκλήσεις προς το τμήμα αυτό της κοινωνικής βάσης της ΝΔ να προσέλθει στις 22 Νοεμβρίου και να ψηφίσει. «Απευθύνομαι σε όλα τα μέλη και τους φίλους της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και σε όλους εκείνους που απογοητεύσαμε και απομακρύναμε» αναφέρει χαρακτηριστικά συνοδεύοντάς το κάλεσμά του για μαζική συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης που δίνει και αυτός τη μάχη της εισόδου του στο δεύτερο γύρο επιχειρεί να εκφράσει ένα ακροατήριο πιο φιλελεύθερο και το οποίο κινείται τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο και στις παρυφές της ΝΔ και συναντάται ακόμα και σε όμορους πολιτικούς χώρους.  Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι χωρίς σημασία η σημερινή του επαφή με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη για θέματα της πόλης και κυρίως για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού, όπως αναφέρεται στην επίσημη ατζέντα της συνάντησης. Άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης –για τον οποίο επίσης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης είχε εκφράσει την ευχή να κερδίσει την αρχηγία της ΝΔ- ήταν από τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που το καλοκαίρι είχε ταχθεί υπέρ μιας εκλογικής συμπαράταξης των κομμάτων που αποτελούσαν το μέτωπο του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του Ιουλίου απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος ο Άδωνις Γεωργιάδης απευθύνεται σε ένα σκληρό δεξιό τμήμα της ΝΔ, υπόσχεται τη «συντριβή της ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς» και μάλιστα επανέφερε την χτεσινή κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση στο Σπόρτιγνκ τη θεωρία των δύο άκρων και υπερασπίστηκε με πάθος τη γραμμή του «νόμος και τάξη» της εποχής Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα ο ίδιος επαναλαμβάνει ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε συνεννόηση με το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο live chat με τους αναγνώστες του News247 δήλωσε αντικομμουνιστής και μάλιστα παρομοίασε τους τόπους εξορίας κατά τη μετεμφυλιακή περίοδο με το Χίλτον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα