Τα κόμματα διαφωνούν με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Τα κόμματα διαφωνούν με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ εξέφρασαν, από διαφορετική σκοπιά το καθένα, την επιφύλαξη και ανησυχία τους για την απόφαση Τραμπ περί αποχώρησης από τη Διεθνή Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που υπεγράφη το 2015

Επιφυλάξεις και ανησυχία για την απόφαση Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ απο τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν εξέφρασαν τα ελληνικά κόμματα της αντιπολίτευσης, από διαφορετική σκοπιά το καθένα.

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή την απόφαση αποχώρησης των Η.Π.Α. από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απόφαση αποχώρησης των Η.Π.Α. από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, αλλάζει τα δεδομένα και εντείνει την αβεβαιότητα στην ήδη τεταμένη και συγκρουσιακή κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Η Ελλάδα, ως χώρα που τάσσεται πάντα υπέρ της περιφερειακής σταθερότητας και  ειρήνης, και ως κράτος μέλος της Ε.Ε., δεν μπορεί παρά να εκφράσει το σοβαρό προβληματισμό της για τις τελευταίες αυτές εξελίξεις και τις πιθανές συνέπειές τους.

Είναι μια κρίσιμη στιγμή. Απαιτεί από όλα τα μέρη, άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενα, επίμονη προληπτική διπλωματία. Όχι βιαστικές αντιδράσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητη η ενεργός, ουσιαστική και αποφασιστική δράση και συμβολή της Ε.Ε.».

Το Κίνημα Αλλαγής ζήτησε διεθνή κινητοποίηση για να αποτραπεί η κατάρρευση της συμφωνίας:

"H απόφαση του Πρόεδρου Ντ.Τράμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία (JCPOA) για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελεί μια εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και την παγκόσμια Ειρήνη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση  η Ρωσία και η Κίνα, οφείλουν να κινητοποιηθούν άμεσα για να κρατήσουν αυτή τη σημαντική συμφωνία σε ισχύ."

Το ΚΚΕ από την πλευρά του επιτέθηκε τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ:

"Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Διεθνή Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που υπεγράφη το 2015, αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, που συνδυάζεται με ένταση των απειλών και νέες απαράδεκτες κυρώσεις κατά του Ιρανικού λαού, στα πλαίσια της γενικότερης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Η μεθοδευμένη αυτή κίνηση των ΗΠΑ πραγματοποιείται λίγο πριν την μεταφορά της αμερικάνικης πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, λίγο μετά την πρόσφατη πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας -με την στήριξη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ- κατά της Συρίας κι ενώ εκδηλώνονται πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ σε συριακό έδαφος και διαδοχικές απειλές κατά του Ιράν.

Η τακτική της Γαλλίας και άλλων κρατών μελών της ΕΕ -που βάζουν τους δικούς τους όρους απέναντι στο Ιράν- και η σχετική διαφοροποίηση από την αμερικάνικη στάση καθορίζεται από τα ιδιαίτερα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, την επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους στην περιοχή και δεν έχουν καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα.

Ο ρόλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην προώθηση των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστικών σχεδίων και η ενίσχυση των πολιτικο-στρατιωτικών σχέσεων με το Ισραήλ, στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης, είναι επικίνδυνος και εμπλέκει τη χώρα και το λαό μας μας σε μεγάλες περιπέτειες.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, να δώσουν το δικό τους αγωνιστικό παρών στις εξελίξεις, να κλιμακώσουν την πάλη τους κατά των πολέμων και επεμβάσεων, να απαιτήσουν μαζικά τον απεγκλωβισμό της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς."

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ, Ιράν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πυρηνικά επικίνδυνος ο Τραμπ

Απειλές Ιράν για έξοδο από την πυρηνική συμφωνία, αν η Ευρώπη δεν δώσει "εγγυήσεις"

SHARE:

24Media Network