Τα οκτώ προαπαιτούμενα που δεν υλοποιεί ο Τσακαλώτος

Τα οκτώ προαπαιτούμενα που δεν υλοποιεί ο Τσακαλώτος

Η κυβέρνηση δεν θα υλοποιήσει οκτώ από τα προαπαιτούμενα θεωρώντας πως δεν υπάρχει λόγος να συμβεί αυτό. Τις κόκκινες γραμμές για ΑΔΜΗΕ, συντάξεις λόγω ατυχήματος και ειδικά μισθολόγια περιγράφει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με επιστολή του προς τους θεσμούς

Κόφτη βάζει το Μέγαρο Μαξίμου στις ουρές της αξιολόγησης που λειτουργούν ως προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης.

Τις κόκκινες γραμμές περιγράφει, σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες των "Νέων", με επιστολή του προς τους θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ορισμένες από τις εκκρεμότητες δεν θα υλοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση είτε γιατί οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν ταλαιπωρηθεί ήδη με δύσκολες ψηφοφορίες είτε γιατί τα θέματα που βάζουν οι θεσμοί έχουν εξαντληθεί με τεχνικές συζητήσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο γράμμα του που έχει αποδέκτες τους Πιερ Μοσκοβισί (Κομισιόν), Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) ο Τσακαλώτος εξηγεί αναλυτικά πως η κυβέρνηση δεν θα υλοποιήσει συνολικά οκτώ από τα προαπαιτούμενα των θεσμών, θεωρώντας πως επί της ουσίας δεν υπάρχει λόγος να συμβεί αυτό.

Ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνει τους αποδέκτες της επιστολής σε ποια ακριβώς θέματα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί άμεσα και σε ποια θεωρεί ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω παρεμβάσεις.

Το πλαίσιο των ορίων της κυβέρνησης συζητήθηκε και σε σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, στη διάρκεια του οποίου επισημοποιήθηκαν και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

Οι 150 εκκρεμότητες

Σύμφωνα λοιπόν με αξιόπιστη γραμμή πληροφόρησης, η κυβέρνηση προτίθεται να υλοποιήσει το σύνολο των εκκρεμοτήτων, οι οποίες είναι περίπου 150 αλλά στην πλειονότητά τους αφορούν διορθώσεις σε διατυπώσεις - ωστόσο δεν ανταποκρίνεται σε οκτώ σημεία αιχμής.

Ένα από αυτά αφορά τα ενεργειακά καθώς οι θεσμοί ζητούν επακριβώς από την κυβέρνηση να απαντήσει ποιο θα είναι το εναλλακτικό της σχέδιο σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει αποτελεσματικά εκείνο για τον ΑΔΜΗΕ. Επί της ουσίας ζητούν η κυβέρνηση να δεσμευτεί για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ για το ενδεχόμενο αποτυχίας του σχεδιασμού της.

Ένα άλλο θέμα, εξίσου σημαντικό για το Μέγαρο Μαξίμου, είναι αυτό που αφορά τα ειδικά μισθολόγια. Με βάση τις πληροφορίες, η κυβέρνηση αρνείται να αποσύρει τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει τη δυνατότητα να υπάρξει ξεπάγωμα των ειδικών μισθολογίων έως τις 31/12/16 και επιμένει στη διατήρησή της.

Αυτό είναι άλλωστε ένα θέμα που έχει να κάνει με τις εξαγγελίες και δεσμεύσεις του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε ανακοινώσεις από το βήμα της Βουλής, όπως επίσης και τις ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, δεδομένων των γνωστών διαφωνιών του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου και συνολικά των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Αρμόδιες πηγές άλλωστε επαναλαμβάνουν ότι όσα είπε ο Πρωθυπουργός για τη δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση και ότι θα γίνουν πραγματικότητα.

Ένα τρίτο θέμα που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αποτελεί κόκκινη γραμμή για το Μαξίμου και αναφέρεται στην επιστολή Τσακαλώτου αφορά το αίτημα των θεσμών να καταργηθεί η κατηγορία των συντάξεων που δίνονται για λόγους ατυχημάτων.

Οι τροπολογίες στη Βουλή

Όπως και να έχει, στο Μαξίμου δηλώνουν έτοιμοι να υλοποιήσουν τις απαιτήσεις των δανειστών, όχι όμως στη λογική "τώρα που βρήκαμε παπά, ας θάψουμε πέντ' έξι". Αυτό σημαίνει ότι μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση θα ενσωματώσει σε νομοθετήματα που θα κατατεθούν στη Βουλή τροπολογίες με τις οποίες θα διευθετούνται οι ουρές της αξιολόγησης.  Αυτό μπορεί να γίνει ενδεχομένως την Τετάρτη, ίσως και νωρίτερα, αναφέρουν πηγές με γνώση του σχεδιασμού του οικονομικού επιτελείου.

Διότι, αν μη τι άλλο, αυτό που επιθυμεί το Μαξίμου είναι να κλείσει όλο αυτό το κεφάλαιο όσο το δυνατόν συντομότερα ώστε να συνταχθεί από τους θεσμούς το περίφημο compliance report - η έκθεση συμμόρφωσης - που θα αποτελέσει και το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης. Η εν λόγω έκθεση-αναφορά θα περάσει από το EuroWorking Group και ακολούθως από το συμβούλιο του ESM, η σύνθεση του οποίου, ως γνωστόν, είναι ταυτόσημη με τη σύνθεση του Εurogroup, δηλαδή συμμετέχουν σε αυτό οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Όλα αυτά καταδεικνύουν βεβαίως ότι η εβδομάδα που ακολούθησε το Eurogroup δεν ήταν ανέφελη για την κυβέρνηση, η οποία έχει συνομιλήσει πολλές φορές σε ανώτατο επίπεδο των θεσμών για τα έξτρα στα οποία επιμένουν οι θεσμοί αλλά η ίδια θεωρεί ότι είναι υπερβολικά και ακραία.

Στην κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου μπήκαν οι στόχοι για τους επόμενους μήνες, ενώ ο Πρωθυπουργός ζήτησε να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο και να κατατεθούν άμεσα στη Βουλή τα νομοσχέδια που εκκρεμούν. Προτεραιότητα δίνεται στον αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας.

Πηγή: Τα Νέα / Φωτογραφία: sooc.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μνημόνιο 3, Χρέος, Τσακαλώτος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ανασχηματισμός ή Συνέδριο

SHARE: