Τα προηγούμενα επεισόδια με πρωταγωνιστή τον Μπαλτάκο και το φλερτ με την ακροδεξιά

Τα προηγούμενα επεισόδια με πρωταγωνιστή τον Μπαλτάκο και το φλερτ  με την ακροδεξιά

Ο Μανιάτης δικηγόρος με τις συγγραφικές ανησυχίες είχε παίξει κεντρικό ρόλο στην απόσυρση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου πέρυσι το Μάιο προκαλώντας ενδοκυβερνητική κρίση με τη ΔΗΜΑΡ

Με στόχο την προστασία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της κυβέρνησης από τους πολιτικούς τριγμούς που προκαλεί η δημοσιοποίηση της συνομιλίας του Τάκη Μπαλτάκου με τον Ηλία Κασιδιάρη, το Μέγαρο Μαξίμου έχει οχυρωθεί πίσω από τη γραμμή περί “προσωπικής στρατηγικής” του παραιτηθέντα γενικού γραμματέα της κυβέρνησης.

της Βίκυς Σαμαρά

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ.Σαμαράς απέφυγε χθες οποιαδήποτε επαφή με τον κ.Μπαλτάκο, ο οποίος συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και οδηγήθηκε στην έξοδο.

Η παραίτηση του κ.Μπαλτάκου όμως δεν είναι βέβαιον ότι θα κλείσει το θέμα. Το επιχείρημα των συνεργατών του κ.Σαμαρά περί αυτονόμησης του πανίσχυρου μέχρι χθες γενικού γραμματέα της κυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση με την κάλυψη που παρείχε όλο το προηγούμενο διάστημα το Μαξίμου στα έργα και τα λόγια του κ.Μπαλτάκου, αλλά και με το γεγονός ότι ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού εξέφραζε μία ευρύτερη στρατηγική της Ν.Δ του Αντώνη Σαμαρά, δηλαδή τη στροφή προς τα δεξιά.

Το βίντεο έφερε και νέα προβλήματα στη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αναγκάστηκε να θέσει ζήτημα όχι μόνο παραίτησης του κ.Μπαλτάκου αλλά και απομάκρυνσης όλων των ακροδεξιών θυλάκων στην κυβέρνηση. Μπροστά στη θύελλα αντιδράσεων, το Μαξίμου επιδόθηκε στην προσφιλή μέθοδο καταγγελίας του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορεί πως για να επιτεθεί στον κ.Σαμαρά τείνει να υιοθετήσει τους ισχυρισμούς της ΧΑ περί σκευωρίας και στημένων κατηγοριών χωρίς στοιχεία.

Τα προηγούμενα επεισόδια με πρωταγωνιστή το Μπαλτάκο και το φλέρτ του Μαξίμου με την ακροδεξιά

Ο Μανιάτης δικηγόρος με τις συγγραφικές ανησυχίες είχε παίξει κεντρικό ρόλο στην απόσυρση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου πέρυσι το Μάιο προκαλώντας ενδοκυβερνητική κρίση με τη ΔΗΜΑΡ και στη συνέχεια όταν τον Ιούνιο το κόμμα του Φώτη Κουβέλη είχε αποχωρήσει από την κυβέρνηση, συνομιλώντας με δημοσιογράφους είχε χαρακτηρίσει “απευκταίο, αλλά όχι απίθανο το ενδεχόμενο κυβέρνησης της Ν.Δ. με τη συνεργασία της Χρυσής Αυγής μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές”. Δήλωση που δε διαψεύστηκε ποτέ, αν και από τη Ν.Δ προσπάθησαν να την υποβαθμίσουν.

Είχε επίσης υποστηρίξει ότι στις στρατιωτικές σχολές θα πρέπει να εισάγονται μόνο όσοι έχουν δύο Έλληνες γονείς και είχε “αθωώσει” τη μονή Βατοπαιδίου και τον Εφραίμ σε εκδήλωση για τα 25 χρόνι της μονής τον περασμένο Ιούλιο. Είχε επίσης προωθήσει ρύθμιση για την παραχώρηση επί 30 έτη μαθητικών κατασκηνώσεων του υπουργείου Παιδείας σε γυναικεία μονή της Μητρόπολης Αιγιαλείας, την οποία επισκεπτόταν συχνά.

Οι στενοί δεσμοί του με συγκεκριμένους κύκλους της Εκκλησίας και της Αθωνικής Πολιτείας ήταν γνωστοί. Στις 15 Φεβρουαρίου είχε επισκεφθεί μαζί με τον πρωθυπουργό το Άγιο Όρος.

Είχε επιπλέον κατηγορηθεί για σκανδαλώδη παρέμβαση προκειμένου ο γιος του Δημήτριος Γεώργιος, ο οποίος χθες επιτέθηκε σε βουλευτές της ΧΑ στο Κοινοβούλιο, να διοριστεί στο Λιμενικό Σώμα.

Το πιο πρόσφατο επεισόδιο με τον κΜπαλτάκο αφορούσε την κατάθεση τροπολογίας λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν, για την απέλαση μεταναστών που κατήγγειλαν ψευδώς κακοποίηση από ένστολους, η οποία προκάλεσε ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ. Μια ημέρα μετά ο κ.Μπαλτάκος δήλωνε σε συνέντευξη του αντικομμουνιστής, δήλωση για την οποία έλαβε περίπου συγχαρητήρια από στελέχη του περιβάλλοντος Σαμαρά όπως ο Φαήλος Κρανιδιώτης και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Οι κινήσεις αυτές όμως δεν ήταν μεμονωμένες, αλλά αντίθετα εντάσσονταν σε μία γενικότερη πολιτική επιλογή του Μαξίμου να στρέφει το βλέμμα προς τα δεξιά του ιδεολογικού φάσματος, θεωρώντας πως έτσι θα ανέκοπτε τις διαρροές της Ν.Δ. Μία πολιτική επιλογή που εκφραζόταν και με το φλερτ προς τη ΧΑ, το οποίο επισήμως σταμάτησε μόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά και με την υιοθέτηση σκληρής δεξιάς ρητορικής και της περίφημης θεωρίας των δύο άκρων από τον ίδιο τον κ.Σαμαρά, καθώς και την εφαρμογή πολιτικών με στόχο ακροατήρια όπως οι ένστολοι, η εκκλησιαστική ψήφος και η πατριωτική δεξιά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα