Τα σημεία της ελληνικής πρότασης που συζητείται στο έκτακτο Eurogroup

Τα σημεία της ελληνικής πρότασης που συζητείται στο έκτακτο Eurogroup
Η ελληνική σημαία και η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυματίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου κάτω από τον συννεφιασμένο αττικό ουρανό την Τρίτη 30 Ιουνίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Ευρωκίνηση

Ποιες είναι οι πληροφορίες από την πλευρά της κυβέρνησης για τη συμφωνία που έχει τεθεί από την Τρίτη το απόγευμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Πληροφορίες από το Μαξίμου δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες για τη νέα πρόταση που έστειλε η Αθήνα την τελευταία στιγμή και η οποία δρομολόγησε εξελίξεις και έκτακτη σύνοδο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης. Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές η ελληνική πρόταση διαρθρώνεται σε δύο μέρη:

Πρώτο σκέλος – Διετής συμφωνία με τον ESM για την πλήρη κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών με δάνειο 29 δις ευρώ, προκειμένου να καλύψει η χώρα τα χρέη της στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση χρέους.

Δεύτερο σκέλος – Στο ζήτημα των μέτρων που πρέπει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση, η Αθήνα έχει έξι κρίσιμα σημεία στα οποία ζητά πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά των εταίρων.

1. Η κυβέρνηση ζητά ΦΠΑ 13% στα ξενοδοχεία, ενώ εξετάζει την άνοδο του στο 23% στην εστίαση.

2. Να μην ακυρωθούν οι εργασιακές σχέσεις και οι συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων.

3. Ζητούν από το eurogroup να γίνει αποδεκτή η εξασφάλιση της διατήρησης του ΕΚΑΣ, το οποίο και ζητούσαν οι δανειστές να περικοπεί 20% άμεσα και πλήρως μέχρι το 2019.

4. Η Αθήνα δεσμεύεται πως θα προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις

5. Το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα πρέπει να είναι 1% για το 2015 και 2% για του χρόνου.

6. Από την κυβέρνηση θεωρούν εκ των ουκ άνευ ένα αναπτυξιακό σκέλος, αναδιάρθρωση χρέους καθώς και διασφάλιση συντάξεων και μισθών, προστατεύοντας τους εργαζόμενους από απολύσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα