Τα τηλεφωνήματα Τσίπρα σε Βερολίνο, Παρίσι, Κομισιόν

Τα τηλεφωνήματα Τσίπρα σε Βερολίνο, Παρίσι, Κομισιόν
Eurokinissi

Η προσπάθεια Αθήνας και Λευκωσίας να ληφθεί απόφαση-προειδοποίηση για την Άγκυρα στο Συμβούλιο Κορυφής. Κίνδυνος ακόμα και για πολιτική κρίση στην Κύπρο, εάν δεν υπάρξει καταδίκη της Τουρκίας. Ποιες χώρες αντιδρούν και τι διαπραγματευτικό χαρτί παίζουν. Επιμένουν οι πληροφορίες πως η γεώτρηση από τον Πορθητή είναι εν εξελίξει! Αρχές της εβδομάδας το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Νέες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Πέμπτη και την Παρασκευή, να αποστείλει αποτρεπτικό μήνυμα προς την Τουρκία, ώστε η κυβέρνηση Ερντογάν να μην εντείνει τις προκλήσεις της εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται μετά το σημερινό κρίσιμο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που θα εισηγηθεί τις διατυπώσεις στο Συμβούλιο Αρχηγών, εφόσον απαιτηθεί θα συνομιλήσει με το Βερολίνο, με την ηγεσία της Κομισιόν, τον Πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος στηρίζει την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για προειδοποίηση στην Άγκυρα, αλλά και με πρωθυπουργούς κρίσιμων χωρών για τους τελικούς συσχετισμούς, όπως είναι ο Ολλανδός Μαρκ Ρούτε.

Μεταξύ των χωρών που αποφεύγουν να τοποθετηθούν ευθέως υπέρ του αιτήματος Αθήνας και Λευκωσίας για προειδοποίηση κυρώσεων στην Τουρκία είναι κυρίως η Πολλωνία, η Ουγγαρία και άλλες πρώην ανατολικές χώρες.

Η εκτίμηση, ωστόσο, είναι ότι στο τέλος θα συμφωνήσουν, καθώς οι ίδιες επιδιώκουν κυρώσεις για Ρωσία και, συνεπώς, θα επιδιώξουν συμβιβασμό.

Οι πληροφορίες του News 24/7 επιμένουν πως η Λευκωσία γνωρίζει (και μέσω αυτής και η Αθήνα) πως ο Πορθητής πραγματοποιεί ήδη γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, με την κυπριακή κυβέρνηση, ωστόσο, να προτιμά προς το παρόν χαμηλούς τόνους, επιδιώκοντας τη λήψη απόφασης στις Βρυξέλλες.

Τυχόν μη προειδοποίηση της ΕΕ στην Τουρκία, άλλωστε, ενδέχεται να πυροδοτήσει σοβαρή πολιτική κρίση στην Κυπριακή Δημοκρατία, με κάποιους να ανησυχούν και για πτώση της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος επιστρέφει αύριο στην Αθήνα. Το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, προσανατολίζεται να το προγραμματίσει για τις αρχές της εβδομάδας, ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα, ενώ ανταποκρίνεται θετικά στο αίτημα του ΚΚΕ (που δεν συμμετέχει στο ΑΣΕΠ) και θα ενημερώσει τον εκπρόσωπό του, πιθανότατα την Πέμπτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version