Τα τρία μηνύματα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας για τα εθνικά θέματα, μέσω του NEWS 24/7

Τα τρία μηνύματα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας για τα εθνικά θέματα, μέσω του NEWS 24/7
Eurokinissi

Ο Αλέξης Τσίπρας αποσαφήνισε με το άρθρο του στο NEWS 24/7, την στάση που θα τηρήσει το επόμενο διάστημα στα εθνικά θέματα. Πώς θα κρίνει το αποτέλεσμα των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας. Τι τον ανησυχεί στις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αποτελεσματικότητα αλλά και «κόκκινες γραμμές» στον ελληνοτουρκικό διάλογο, εθνική στρατηγική στην εξωτερική πολιτική, κυβέρνηση που θα λειτουργεί με γνώμονα μόνον το συμφέρον της χώρας. Τρία – σαφή – μηνύματα έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με το σημερινό του άρθρο στο News 24/7. Μηνύματα που έχουν πολλούς αποδέκτες, αλλά κυρίως την κυβέρνηση. Στοιχειοθετούν παράλληλα τις θέσεις αρχών με τις οποίες προτίθεται να κινηθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ερχόμενο διάστημα. Παράλληλα έχουν έντονο το διαχρονικό στοιχείο μια και επισημαίνεται πως ίσχυσαν και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση αλλά και σήμερα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Με το άρθρο του στο News247 ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε την πολυδιάστατη ομηρεία στην οποία θεωρεί ότι βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επισήμανε ότι όπως ακριβώς το 2018-2019 είχε ως άτυπο συνομιλητή στην αντιπολίτευση για τα ζητήματα των σχέσεων Ελλάδας –Βόρειας Μακεδονίας τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, το ίδιο ισχύει και σήμερα. Με την διαφορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην αντιπολίτευση και στο επίκεντρο των εθνικών θεμάτων οι σχέσεις Ελλάδας –Τουρκίας. Για την κατάσταση αυτή επιρρίπτει ευθύνες στον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι το 2019 στηρίχθηκε στην λογική των «μακεδονομάχων» που εξέφραζε ο Αντώνης Σαμαράς για να ανέλθει στην εξουσία και τώρα πληρώνει το τίμημα. Τονίζοντας όμως ότι τίμημα πληρώνει και η εξωτερική πολιτική της χώρας. Επισήμανε μάλιστα ότι η κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Ν.Δ δεν γίνεται αντιληπτή μόνον στην Ελλάδα αλλά τόσο στην Τουρκία όσο και στον διεθνή παράγοντα.

AP
 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα δεύτερο – πολύ σημαντικό- μήνυμα στην αρθρογραφία του, οριοθετεί τις αναγκαιότητες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, που πρέπει να υπηρετηθούν στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία που έχουν ήδη ξεκινήσει. Διαβλέποντας – προφανώς – ότι στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας υφίσταται η άποψη του ότι «δεν τρέχει τίποτε» σε περίπτωση που οι επαφές Ελλάδας –Τουρκίας οδηγηθούν σε ναυάγιο, προειδοποιεί πως τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Σημειώνει ότι μία τέτοια εξέλιξη όχι μόνον θα ενισχύσει την τουρκική επιθετικότητα αλλά ταυτόχρονα θα δώσει στην Άκγυρα την ευκαιρία να ενισχύσει την σχέση της τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Καλεί μάλιστα τους θιασώτες αυτής της άποψης «να το ξανασκεφτούν». Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε επίσης ότι το ζητούμενο από τον ελληνικό διάλογο είναι είτε μία «έντιμη συμφωνία», είτε η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με σαφείς όμως τις «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας.

Το τρίτο μήνυμα που προκύπτει από το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα, είναι η απαίτηση για την ύπαρξη ξεκάθαρης στρατηγικής της εξωτερικής πολιτικής της χώρας στα ελληνοτουρκικά. Θέση τη οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στηρίξει τόσο θεωρητικά, όσο και στην πράξη, υπερψηφίζοντας το τελευταίο διάστημα τα νομοθετήματα που σχετίζονταν με αυτό (12 ναυτικά μίλια, εξοπλιστικά προγράμματα κ.λ.π). Τόνισε ότι αυτό τα θέμα αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του εκάστοτε πρωθυπουργού και πώς μπορεί να επιτευχθεί όταν κινηθεί βάζοντας το συμφέρον της χώρα πάνω από πολιτικό κόστος, πολύ δε περισσότερο από τις «ανάγκες» των εσωκομματικών ισορροπιών. Σημείωσε ακόμη ότι η εθνική στρατηγική στις σημερινές συνθήκες είναι απολύτως απαραίτητη εκτιμώντας ότι η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει «τις χειρότερες προκλήσεις κατά της Ελλάδας της τελευταίας 25ετίας». Μάλιστα επισήμανε την ανάγκη να βρεθεί στο επίκεντρο της στρατηγικής αυτής και το Κυπριακό με λύση «στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και του πλαισίου Γκουτιέρες».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version