Ταμείο 750 δισ. ευρώ: Τα 3 γκρίζα σημεία, που ανησυχούν την αντιπολίτευση

Ταμείο 750 δισ. ευρώ: Τα 3 γκρίζα σημεία, που ανησυχούν την αντιπολίτευση
Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση Eurokinissi

Βιαστικοί οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί εκτιμούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Βλέπουν ερωτήματα αλλά και εμπόδια για να εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία τα αναμενόμενα ευρωπαϊκά κονδύλια για τον Covid 19.

«Μην πουλάς το τομάρι της αρκούδας πριν την σκοτώσεις». Στην ρήση αυτή φαίνεται να συγκλίνουν οι εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης, για την προοπτική να εισρεύσουν στην Ελλάδα 32 δίς ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση , μετά την πρόταση της Κομισιόν για την δημιουργία ταμείου 750 δις ευρώ. Σύμφωνα με τις αντιδράσεις  των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τρία είναι τα σημεία που συνιστούν «γκρίζες ζώνες» στην προοπτική της ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας από το ευρωπαϊκό ταμείο για την πανδημία του Covid 19:

Το ύψος των κονδυλίων. Το αν δηλαδή οι διαφωνίες που υπάρχουν εντός της Ε.Ε θα οδηγήσουν τελικά σε ένα μειωμένο πακέτο ενισχύσεων.

Τα προαπαιτούμενα. Η αντιπολίτευση εκφράζει σκεπτικισμό σχετικά με το είδος των επιχορηγήσεων αλλά και τους όρους που θα τους συνοδεύουν. Τόσο σχετικά με τις οικονομικές δεσμεύσεις που θα αναλάβει η χώρα, όσο και το αν αυτές θα συνδεθούν με δεσμεύσεις άσκησης συγκεκριμένων πολιτικών.

Ο χρόνος απόκρισης της Ευρώπης. Συνίσταται στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων και στο κατά πόσο οι χώρες που στηρίζουν την απόφαση της Κομισιόν θα δράσουν αποφασιστικά.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο διάβολος στις λεπτομέρειες

Σύμφωνα με την γραμματέα της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, η σχετική συζήτηση «θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020» και «η οποιαδήποτε απόφαση θα ισχύσει το 2021». Επισήμανε μάλιστα ότι «στην τρέχουσα πρόταση  υπάρχουν ψιλά γράμματα που δε μας χαροποιούν αφού παραπέμπουν σε όρους ακόμη αδιευκρίνιστους περί φορολογικών, περί εποπτείας κ.λπ». Μάλιστα εξέφρασε ανησυχία γιατί «έχουμε ως δεδομένο το γεγονός ότι  η οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να είναι ομόφωνη Γνωρίζουμε όλοι ότι για να συμφωνήσουν και οι 4 χώρες που διαφωνούν και επιθυμούν δανεισμό, άρα μνημόνια, ενώ υπάρχει ήδη μία υπαναχώρηση από την πρώτη πρόταση της Γαλλίας-Γερμανίας». Μάλιστα συνεκτίμησε πως «έχουμε επίσης ως δεδομένο την έως τώρα στάση της Ευρώπης. Με βραδείες αντιδράσεις, με έλλειψη αλληλεγγύης, με ιδεοληπτικές πρακτικές περί Βορρά -Νότου. Τα γνωρίζουμε καλά ως χώρα, μέσα από τα μνημόνια». 

Πάντως συγκριτικά πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο αρμόδιος για ζητήματα οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος . Σημείωσε ότι «η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάπτυξης αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη, ιδιαίτερα δε που αναδεικνύει μια αίσθηση του επείγοντος και σπάει κάποια ταμπού». Πάντως και αυτός παρατήρησε πως «υπάρχουν ακόμη γκρίζες ζώνες, όπως για παράδειγμα το αν και πόσο θα υπάρχουν αιρεσιμότητες, και πάνω από όλα δεν ξέρουμε την ένταση των αντιστάσεων που θα προβάλουν κάποιες από τις χώρες του Βορρά, που δεν έχουν μάθει τίποτα από την κρίση του 2009 ή τη σημερινή κρίση.Θα περιμένουμε την έκβαση της επόμενης Συνόδου Κορυφής για να δούμε τις τελικές αποφάσεις».

Διάλογο ζητά το ΚΙΝ.ΑΛ

Αν και το ΚΙΝ.ΑΛ φαίνεται να έχει τις μικρότερες ανησυχίες για τη έκβαση των εξελίξεων στο εξωτερικό, δεν συμβαίνει το ίδιο στην αποτίμηση που κάνει στο εσωτερικό. Η Φώφη Γεννηματά δεν έκρυψε την ανησυχία της για το ότι η διάθεση των κονδυλίων θα γίνει δίχως διακομματικό διάλογο. Όπως τόνισε «ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση των πόρων είναι αναγκαίο να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου μεταξύ τόσο των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή, όσο και στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή με την συμμετοχή και των Κοινωνικών Εταίρων». Επίσης σημείωσε πως «στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ο Έλληνας Πρωθυπουργός οφείλει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο ώστε να εγκριθεί η πρόταση χωρίς καθυστερήσεις, περικοπές και αστερίσκους».

ΚΚΕ: Θα συνοδευθεί με συγκεκριμένες πολιτικές

Δεδομένο θεωρείται το υψηλό τίμημα της παροχής βοήθειας από το ΚΚΕ, μια και όπως εκτιμά «το ενιαίο Ταμείο συνδέεται αντικειμενικά με το σχέδιο για μια “νέα αρχιτεκτονική της ΕΕ”, ανοίγει το δρόμο για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή ενιαίων αντιδραστικών κατευθύνσεων και την ενίσχυση νέων ενιαίων μηχανισμών σε βάρος των λαών». Επισημαίνει μάλιστα πως «συνοδεύεται με τη δέσμευση των κρατών για την προώθηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, δηλαδή όλης της αντεργατικής ατζέντας που είχε διαμορφωθεί πριν την πανδημία». Επίσης το ΚΚΕ μιλά για «νέες επιχορηγήσεις και τα δάνεια που θα κατευθυνθούν στις τσέπες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Μέρα 25: Στην καλύτερη περίπτωση 12 δις

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του γενικού γραμματέα του Μέρα 25, Γιάννη Βαρουφάκη στην χώρα στην καλύτερη των περιπτώσεων θα φθάσουν 12 δις. Εξηγώντας τον ισχυρισμό του είπε ότι η πραγματική ενίσχυση είναι 22 δις, αφού από τα 32 δις που αναφέρει η ελληνική κυβέρνηση περίπου τα 10 δις είναι δάνεια. Πρόσθεσε πως « από την ενίσχυση που είναι είναι 22 δις πρέπει να αφαιρεθούν δύο σημαντικά ποσά. Αυτά που θα συνεισφέρει με εγγυήσεις το δημόσιο και θα μετατραπούν σε πληρωμές» λέγοντας ότι «αυτά τα υπολογίζω στα 10 δις». Επισήμανε μάλιστα ότι τα 12 δις θα προκύψουν μόνον εάν δεν υπάρξει κουτσούρεμα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα στις ευρωπαϊκές διαδικασίες. Συνολικά σημείωσε ότι η κυβέρνηση «γιορτάζει ένα ταμείο που δεν υπάρχει» επισημαίνοντας ότι «η κ.Μέρκελ χθές είπε ότι δεν είναι τίποτε έτοιμο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version