Τελευταία έξοδος, Μάρτιν Σουλτς

Τελευταία έξοδος, Μάρτιν Σουλτς
Social Democratic Party, SPD, chairman and chancellor candidate, Martin Schulz, right, and SPD Secretary General, Hubertus Heil, talk to journalists in Dortmund, Germany, Saturday, June 24, 2017. On Sunday SPD will have their party convention in Dortmund. (Kay Nietfeld/dpa via AP) AP

Ο Μάρτιν Σουλτς επιχειρεί να δώσει μια νέα ώθηση στην προεκλογική εκστρατεία του κατά το συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SPD στο Ντόρτμουντ

Ο σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς θα επιχειρήσει σήμερα να δώσει μια νέα ώθηση στην προεκλογική εκστρατεία του στη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματός του, τρεις μήνες πριν από βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, στις οποίες οι δημοσκοπήσεις τον φέρουν να ηττάται από την Άγγελα Μέρκελ.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), που συνεδριάζει στο Ντόρτμουντ, στην καρδιά της εργατικής περιοχής του Ρουρ, πρόκειται να επικυρώσει νωρίς το απόγευμα το προεκλογικό πρόγραμμά του για τις εκλογές της 24ης Σεπεμβρίου, άξονας του οποίου θα είναι το ζήτημα της «κοινωνικής δικαιοσύνης».

Υποψήφιος και επικεφαλής του SPD, ο Μάρτιν Σουλτς θα εκφωνήσει την προγραμματική ομιλία του γύρω στις 12:00 (ώρα Ελλάδας). Αναμένεται ότι θα υποσχεθεί μια μείωση των φόρων για τα λαϊκά στρώματα και μια αύξηση της φορολογικής πίεσης επί των πλουσιότερων. Ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ πρόκειται να εκφωνήσει κι αυτός ομιλία στους συνέδρους σε μια προσπάθεια να τους ανεβάσει το ηθικό. Ο στόχος του Μάρτιν Σουλτς να κερδίσει και πάλι την κοινή γνώμη προαναγγέλλεται πάντως δύσκολος.

Σχεδόν αρχάριος στη γερμανική πολιτική σκηνή, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δυσκολεύεται να παραμερίσει μια καγκελάριο η οποία είναι σταθερά εγκατεστημένη στην πρώτη θέση των προθέσεων ψήφου και διεκδικεί μια τέταρτη θητεία για να μπει στην ιστορία με όρους μακροβιότητας στην εξουσία.

Πριν από τρεις μήνες ωστόσο, οι δείκτες ήταν στο πράσινο γι’ αυτόν τον πολύγλωσσο πρώην βιβλιοπώλη: στα τέλη Ιανουαρίου που ορίσθηκε υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, ήταν στις δημοσκοπήσεις στήθος με στήθος με μια Άγγελα Μέρκελ που «πλήρωνε» ακόμη την απόφασή της να υποδεχθεί από το 2015 περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες.

Όμως την άνοιξη τρεις περιφερειακές εκλογικές αναμετρήσεις εξελίχθηκαν άπασες υπέρ της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, του κόμματος της καγκελαρίου.

Έκτοτε η Μέρκελ δεν έχει σταματήσει να ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις. Η πιο πρόσφατη που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα πιστώνει το CDU με προβάδισμα 16 μονάδων επί του SPD (39% έναντι 23%).

Η κυρία Μέρκελ φέρεται σαν η Γερμανία να μην πρέπει να αλλάξει, αυτό είναι ένα επικίνδυνο μήνυμα

Για να καλύψει τη διαφορά, το SPD επιχειρεί να κάνει πιο αριστερό τον λόγο του. Το πρόγραμμα που θα υιοθετήσει σήμερα φέρει αυτό το χαρακτηριστικό.

«Η κυρία Μέρκελ φέρεται σαν η Γερμανία να μην πρέπει να αλλάξει, αυτό είναι ένα επικίνδυνο μήνυμα», δήλωσε ο Σουλτς χθες Σάββατο, κατηγορώντας την αντίπαλό του ότι επιδεικνύει «αλαζονεία της εξουσίας».

Είναι ένα σήμα το οποίο απευθύνει κυρίως στους «φτωχούς εργαζομένους», οι οποίοι είναι πολλοί στη Γερμανία παρά το ιστορικά χαμηλό ποσοστό της ανεργίας (5,7% στον Απρίλιο), και το οποίο φαίνεται πως αρχίζει να βρίσκει απήχηση στους Γερμανούς: σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, 59% εγκρίνουν τις φορολογικές ελαφρύνσεις που προτείνει το SPD.

Αντίθετα ο Μάρτιν Σουλτς αρνείται να αρχίσει άμεσα εκστρατεία για την εισαγωγή ενός φόρου επί της περιουσίας, τον οποίο ζητάει η αριστερή πτέρυγά του.

Το πρόγραμμα “δικαιοσύνης” του SPD

Το πρόγραμμα, το οποίο θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν σήμερα στο Ντόρτμουντ οι 600 συμμετέχοντες στο έκτακτο συνέδριο, φέρει τον τίτλο «Ώρα για περισσότερη δικαιοσύνη».

Στόχος του Μάρτιν Σουλτς είναι λιγότερα βάρη για χαμηλά και μέσα εισοδήματα, αύξηση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή, καθώς και ίση φορολόγηση των εισοδημάτων από κεφάλαια και την εργασία. Ο υποψήφιος για την καγκελαρία επιδιώκει το SPD να συνδεθεί και πάλι στη συνείδηση της γερμανικής κοινής γνώμης με την κοινωνική δικαιοσύνη. Όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα «θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε εκείνους, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης έχουν όλο και πιο περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες». Ο Μάρτιν Σουλτς δεν κουράζεται να τονίζει ότι άνθρωποι με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα έχουν την εντύπωση ότι κανείς δεν δίνει πια σημασία στα προβλήματά τους: «Αυτό ακριβώς είναι το πεδίο δράσης των λαϊκιστών, οι οποίοι παρουσιάζουν πάντα αποδιοπομπαίους τράγους, αλλά δεν έχουν ποτέ να προτείνουν μια λύση».

Η υπουργός Απασχόλησης, Αντρέα Νάλες, αναμένει ένα «αγωνιστικό μήνυμα» από το συνέδριο. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο Μάρτιν Σουλτς θα είναι σε θέση να πείσει και να κινητοποιήσει τους συνέδρους, έτσι ώστε εκείνοι να επιστρέψουν στις εκλογικές περιφέρειές τους με νέα ορμή για την τελική ευθεία του προεκλογικού αγώνα.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ/Kay Nietfeld/dpa via AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα