Τέλος 2% στα tablet φέρνει το νομοσχέδιο για τους πνευματικούς δημιουργούς

Τέλος 2% στα tablet φέρνει το νομοσχέδιο για τους πνευματικούς δημιουργούς

Με τροποποίηση της τελευταίας στιγμής διπλασιάστηκε από 1% σε 2% το τέλος για αγορά tablet. Αποσύρθηκε η αντίστοιχη επιβάρυνση για τα κινητά smartphone. Παραμένουν οι επιβαρύνσεις σε Η/Υ και αναλώσιμα

Με 2% θα επιβαρύνεται εφεξής κάθε αγορά tablet στην Ελλάδα με μνήμη RAM άνω των 4 GB σύμφωνα με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, για τη διαχείριση πνευματικών δικαιωμάτων.

Η αρχική ρύθμιση του νομοσχεδίου προέβλεπε την επιβάρυνση με 1% τόσο των tablet όσο και των κινητών συσκευών smartphone με εσωτερική μνήμη άνω των 4 Gb. Τελικά όμως με τροποποποίηση της τελευταίας στιγμής της κυρίας Κονιόρδου η επιβάρυνση διπλασιάστηκε στα tablet ενώ αποσύρθηκε ο φόρος για τα κινητά smartphone. Η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι η επιβάρυνση σε συσκευές smartphone αποσύρθηκε διότι εκκρεμούν δίκες «με εταιρείες κινητών τηλεφώνων».

Το νομοσχέδιο αναπροσαρμόζει επίσης το ύψος της αντίστοιχης επιβάρυνσης για ηλεκτρονικές συσκευές που ίσχυε ήδη. Ειδικότερα προβλέπεται επιβάρυνση 6% για ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής εικόνας και ήχου και ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους άνω του 1 TByte. Επίσης, προβλέπεται επιβάρυνση 4% σε φωτοτυπικές συσκευές, σαρωτές, εκτυπωτές, χαρτί φωτοτυπίας καθώς και σε ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους μέχρι 1 TByte. Η επιβάρυνση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές παραμένει στο 2%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα