Θεοδωράκης: Η Βουλή είπε όχι στην εξαπάτηση. Ηττηθήκατε

Θεοδωράκης: Η Βουλή είπε όχι στην εξαπάτηση. Ηττηθήκατε
Συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης "Αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διεύρυνση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής Βουλευτών" την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Την άρνηση του Ποταμιού να ψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την καθιέρωση της απλής αναλογικής επισήμανε ο Στ. Θεοδωράκης

“Το σχέδιό σας δεν γκρεμίστηκε από τη Χρυσή Αυγή. Γκρεμίστηκε από τη δική μας σταθερή στάση. Ακόμα κι αν δεν είχε εγκαταλείψει το στρατόπεδο του “ναι” η Χρυσή Αυγή, το αποτέλεσμα θα ήταν 197 ΝΑΙ-103 ΟΧΙ. Ηττηθήκατε”. Με αυτή τη φράση, με την οποία έκλεισε την ομιλία του, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης επιβεβαίωσε, πριν από λίγο στη Βουλή, την άρνηση του κόμματός του να ψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Ο κ. Θεοδωράκης κινήθηκε σε υψηλούς τόνους εναντίον της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η χώρα δεν χρειάζεται με την κρίση την απλή αναλογική και σημείωσε ότι το κάλεσμά προς το Ποτάμι ήταν ένα κάλεσμα αμηχανίας και προσέθεσε: “Είναι παράξενο πως ένα «αριστερό κόμμα» που από την πρώτη ημέρα κυβερνά σε συνεργασία με ένα «ακραίο συντηρητικό κόμμα” ανακάλυψε ξαφνικά – … με 18 μήνες καθυστέρηση – την αξία των “κυβερνήσεων προοδευτικής συνεργασίας”.

Αποκάλυψε τον διάλογο που είχε με τον κ. Τσίπρα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς πέρυσι το καλοκαίρι κατά την περίοδο της κρίσης για τη νέα προγραμματική συμφωνία με τους εταίρους.

“Η κυρία Γεννηματά και εγώ πιέζουμε τον κ. Τσίπρα να δεσμευθεί ότι θα αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο, πριν από τις εκλογές. Και ο κ. Τσίπρας για να μην σας τα πολυλογώ, μας δίνει δύο διαβεβαιώσεις: Ότι δεν θα μας αιφνιδιάσει με εκλογές. Και ότι σε κάθε περίπτωση πριν από τις εκλογές θα συζητήσουμε για τον εκλογικό νόμο. Τη συνέχεια την ξέρετε. Ο κ. Τσίπρας προκηρύσσει εκλογές ένα μήνα μετά, χωρίς καμία συνεννόηση και χωρίς να δεχτεί καμία κουβέντα για αλλαγή του εκλογικού νόμου και μείωση του μπόνους”, σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Εξαπέλυσε τα βέλη του και κατά της ΝΔ, λέγοντας μεταξύ άλλων: “Ποιο είναι το σύστημα που εσείς θέλετε; Γιατί εκτός από κριτική στις κακές επιλογές του κ. Τσίπρα, δεν άκουσα να απαντάτε στο μεγάλο ερώτημα: Τι θα κάνετε με το μπόνους των 50 εδρών; Θα το επαναφέρετε; Δεν είναι ώρα να μας το πείτε; Γιατί είχαμε το εξωφρενικό η ΝΔ με 19% να πάρει 108 έδρες τον Μάιο του ‘12. Αυτό είναι το πρότυπό σας;”

Ο Σταύρος Θεοδωράκης διερωτήθηκε “αν είναι προοδευτικό να επιτρέπεις σε χουλιγκάνους – εισαγόμενους μάλιστα- να λεηλατούν δημόσια περιουσία, το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, να βάζεις επιθεωρητή στα σχολεία της Θράκης έναν εθνικιστή πολιτευτή των ΑΝΕΛ ή να γονατίζεις με φόρους τους νέους επιστήμονες και να κόβεις κορδέλες στη Σαντορίνη όπως 40- 50 χρόνια πριν και λίγες μέρες μετά να διώχνεις τους ασθενείς γιατί δεν έχεις γιατρούς”.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέβασε τους τόνους της κριτικής του για την άρνηση να δοθεί ψήφος στους Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό λόγω της κρίσης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πρόταση της φέρνει ακυβερνησία, αβεβαιότητα και αναποτελεσματικότητα, που με τη σειρά τους θα φέρνουν νέα λουκέτα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα