Θεοδωράκης κατά Τόσκα: Έκανε τους πρόσφυγες σάκο του μποξ για ακροδεξιούς

Θεοδωράκης κατά Τόσκα: Έκανε τους πρόσφυγες σάκο του μποξ για ακροδεξιούς
Ο Σταύρος Θεοδωράκης George Vitsaras / SOOC

Ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 ότι το Μεταναστευτικό δεν είναι απλώς πρόβλημα της Μυτιλήνης ή της Ελλάδας και επιδεινώνεται λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης - Η τοποθέτησή του στην πρόταση για το Σκοπιανό και για τον τρόπο στελέχωσης κομβικών θέσεων του ΚΙΝΑΛ

«Αρχίζει και δημιουργείται στη Μυτιλήνη μία συμμορία ακροδεξιών. Κι αφήνουμε τους μετανάστες στην πλατεία, μέχρι να έρθουν να τους δείρουν» δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Μιλώ για την ανικανότητα του υπουργείου Δημοσίας τάξεως. Ο κ.Τόσκας να μας πει γιατί, ενώ ήξερε την κατάσταση με τους πρόσφυγες στη Λέσβο, τους άφησε να γίνουν σάκος του μποξ για τους ακροδεξιούς. Το δόγμα του κ. Τόσκα σε όλα τα ζητήματα, από τα Εξάρχεια μέχρι τη Μυτιλήνη, είναι “αφήστε τα πράγματα να εξελιχθούν, μην μπλέκουμε τώρα. Αν πάρουν τα πράγματα φωτιά, ας μπούμε εκεί ανάμεσα να τους χωρίσουμε”» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης και σχολίασε πως «στo θέμα της δημόσιας ασφάλειας πληρώνουμε τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης».

«Το πρόβλημα (του Μεταναστευτικού) είναι πολύ μεγάλο και δεν είναι απλώς πρόβλημα της Μυτιλήνης ή της Ελλάδας. Είναι πολύ μεγάλο και επιδεινώνεται λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης» συνέχισε και επισήμανε ότι «στη Μόρια είναι ο μεγάλος καταυλισμός της χώρας, με 6.500 ανθρώπους αυτήν τη στιγμή. Είχε φτιαχτεί αποχετευτικό δίκτυο για 800 άτομα. Η ΕΕ έδωσε από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη λεφτά στην Ελλάδα για νέο αποχετευτικό δίκτυο. Ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να εκταμιεύσουμε τα λεφτά και να γίνει η ανάθεση του έργου. Έχουν περάσει μήνες. Ποιος φταίει που υπάρχει σύγκρουση των κατοίκων και των μεταναστών σε σχέση με το αποχετευτικό; Φταίει η γραφειοκρατεία του ελληνικού κράτους. Καλές οι παρατηρήσεις για τον Ερντογάν αλλά να έχουμε γνώση και για τη δική μας καμπούρα» συνέχισε.

«H γκετοποίηση και η ανασφάλεια των μεταναστών και των προσφύγων λόγω της αργής διαδικασίας του ασύλου, τους σπρώχνει να γίνονται έρμαια κυκλωμάτων εκμετάλλευσης» πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι ένας πρόσφυγας μπορεί να αιτηθεί ασύλου και να μην έχει απάντηση για δύο χρόνια…

Για το Σκοπιανό

Ερωτηθείς για τη στάση του Κινήματος Αλλαγής στο Σκοπιανό, ο κ. Θεοδωράκης είπε: «Είμαστε θετικοί στο να λυθεί το Μακεδονικό και επιμένουμε ότι κάποια προβλήματα πρέπει να διευθετηθούν. Αν η λύση είναι αυτή που έχει ζητήσει το Ποτάμι – μία λύση πατριωτική – τότε η πρόταση θα πάρει μία μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή. Το Κίνημα Αλλαγής είναι ξεκάθαρο: Θέλουμε την επίλυση με βάση κάποιους συγκεκριμένους κανόνες, μια σύνθετη ονομασία που θα είναι για όλες τις χρήσεις και εγγυήσεις της Ε.Ε. ότι δεν θα υπάρχουν αλυτρωτικές διεκδικήσεις. Επίσης οι όποιες δεσμεύεις γίνουν για τη λύση του Μακεδονικού πρέπει να γίνουν, όχι μόνο μεταξύ Ελλήνων και Σκοπιανών, αλλά και με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων τα Σκόπια να δεσμευτούν με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.»

Κίνημα Αλλαγής

Ερωτηθείς για το εάν τάσσεται περισσότερο υπέρ της Φώφης Γεννηματά ή του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο κ. Θεοδωράκης απάντησε: «Η δική μου πολιτική γραμμή είναι πολύ ξεκάθαρη και δεν αφορά τα πρόσωπα αλλά κάποιες αρχέςς. Το σημαντικό είναι πού πας, όχι με ποιους. Πρέπει να μιλήσουμε για συγκεκριμένες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Η χώρα πρέπει να έχει προοδευτική κατεύθυνση με μεγάλες αλλαγές, μεγάλες μεταρρυθμίσεις» και να επέλθει σύγκρουση με το παλιό πολιτικό κατεστημένο.

Σχετικά με τη στελέχωση κομβικών θέσεων του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Θεοδωράκης σχολίασε ότι «υπάρχει ένα πρόβλημα και το επεσήμανα στο πολιτικό συμβούλιο ότι εμείς δεν θα γίνουμε ΠΑΣΟΚ. Εδώ ο σκοπός μας είναι να φτιάξουμε ένα νέο κίνημα, αυτή είναι η συμφωνία μας. Άρα θα πρέπει σε θέσεις ευθύνης να έχουν εκπροσώπηση όλες οι δυνάμεις και αν θέλετε και αυτοί που δεν είναι ενταγμένοι κομματικά σε συνασπισμο. Διεκδικούμε στα πράγματα να μπαίνουν άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με την κομματική δράση του παρελθόντος. Έτσι θα ανταποκριθούμε στο αίτημα της ανανέωσης και του ανοίγματος».

Για τον Γιώργο Αμυρά

Σε ερώτηση σχετικά με τη φημολογούμενη προσχώρηση του Γιώργου Αμυρά στη ΝΔ, ο κ Θεοδωράκης απάντησε: «Γιατί να πάει; Είναι στέλεχος του Ποταμιού, από τα καλύτερά του και η συνεργασία μας είναι απόλυτη».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα