Θεοδωράκης στο Συνέδριο της ΝΔ: Συνεχίζουμε καθένας τη δική του πορεία. Η ΝΔ να συγκρουστεί με τα ‘τρία Άλφα’

Θεοδωράκης στο Συνέδριο της ΝΔ: Συνεχίζουμε καθένας τη δική του πορεία. Η ΝΔ να συγκρουστεί με τα ‘τρία Άλφα’
Στιγμιότυπο από την δεύτερη ημέρα των εργασιών του 10ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, το Σάββατο 23 Απριλίου 2016. (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

"Λύση είναι μόνο ο ρεαλισμός". "Να συγκρουστούμε με τα λάθη του παλιού συστήματος", τόνισε ο πρόεδρος του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης

«Το τέρας του λαϊκισμού κατατρώει τη χώρα. Ο δεξιός λαϊκισμός. Ο κεντρώος λαϊκισμός. Ο αριστερός λαϊκισμός». Αυτή ήταν η επισήμανση του Σταύρου Θεοδωράκη προς τους συνέδρους της ΝΔ, προσθέτοντας ότι το μεγάλο λάθος των κομμάτων εξουσίας τα τελευταία 40 χρόνια ήταν ότι θεώρησαν το κράτος και το δημόσιο χώρο λάφυρο τους.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί απέτυχε η σημερινή κυβέρνηση. Μια αποτυχία που έγινε σε χρόνο ρεκόρ. Δεν ήταν μόνο οι αριστερές ιδεοληψίες. Δεν ήταν μόνο η ανικανότητα των προσώπων. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απέτυχαν γιατί όχι μόνο δεν έμαθαν από τα λάθη του παρελθόντος αλλά σε πολλές περιπτώσεις τα ενίσχυσαν κιόλας. Παλαιοκομματισμός, κρατισμός και παραγοντισμός».

Στη συνέχεια ανέφερε: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε όμως τον διχασμό της κοινωνίας. Ακόμη κι αν πρόσκαιρα ο διχασμός συμφέρει πότε το ένα κόμμα εξουσίας – πότε το άλλο, πάνω στον διχασμό δεν χτίζεις. Ή μάλλον χτίζεις πολιτικές καριέρες αλλά δε χτίζεις μια νέα χώρα».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ευχήθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταφέρει να αλλάξει και να εκσυγχρονίσει τη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι η χώρα χρειάζεται μια σύγχρονη φιλελεύθερη παράταξη ενώ κάλεσε τον νέο αρχηγό της ΝΔ να συγκρουστεί με με τα τρία Άλφα του παλιού συστήματος, αναφέροντας: «Ανομία, αναξιοκρατία, αναποτελεσματικότητα! Ανομία γιατί υπάρχουν συμφέροντα και συντεχνίες. Αναξιοκρατία γιατί υπάρχει το κόμμα και οι κολλητοί του. Αναποτελεσματικότητα γιατί κάποιοι δε δούλεψαν ποτέ τους και δεν έμαθαν τι πάει να πει σχέδιο και οργάνωση. Αυτά τα τρία Α έσπρωξαν τη χώρα στα δεσμά των μνημονίων».

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη:

“Κυρίες και κύριοι, Αγαπητέ κ.Μητσοτάκη, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ στη ζωή μου δεν είχα σκεφθεί ότι θα χαιρετούσα σε ένα συνέδριο της ΝΔ. Η κρίση όμως άλλαξε τη ζωή πολλών εξ ημών. Και έβαλε στον επιταχυντή της ιστορίας τις πολιτικές εξελίξεις.

Τι κάνουμε όμως; Τι κάνουμε σε μια χώρα που υπογράφει συνεχώς μνημόνια – τώρα και προκαταβολικά; Και ταυτόχρονα διολισθαίνει συνεχώς εκτός Ευρώπης.

Η Ελλάδα για να βγει από την κρίση, θα χρειαστεί μεγάλες συμμαχίες -δε λέω απαραίτητα κυβερνητικές συμμαχίες -λέω κυρίως κοινωνικές συμμαχίες, κοινωνικές συμμαχίες για μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, στην παιδεία, τη δικαιοσύνη, το Σύνταγμα.

Και πάνω από όλα, κυρίες και κύριοι, έχουμε ανάγκη από τη μεταρρύθμιση των μεταρρυθμίσεων, την εξάλειψη του κομματικού κράτους! Όχι μόνο στη διοίκηση αλλά και στα πανεπιστήμια και στον πολιτισμό και την επιχειρηματικότητα γιατί το μεγάλο λάθος των κομμάτων εξουσίας εδώ και 40 χρόνια ήταν ότι θεώρησαν το κράτος και τον δημόσιο χώρο λάφυρό τους.

Δε θέλω να μπω στα δικά σας χωράφια αλλά είναι υποχρέωσή σας να δείξετε στον ελληνικό λαό ότι έχετε μελετήσει και έχετε βγάλει συμπεράσματα για τα λάθη του παρελθόντος.

Θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί απέτυχε η σημερινή κυβέρνηση. Μια αποτυχία που έγινε σε χρόνο ρεκόρ. Μια αποτυχία που θα αφήσει μεγάλα σημάδια στην χώρα, όπως κι αν καταλήξει. Γιατί απέτυχαν όμως;

Όχι – Δεν ήταν μόνο οι αριστερές ιδεοληψίες . Δεν ήταν μόνο η ανικανότητα των προσώπων. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απέτυχαν γιατί όχι μόνο δεν έμαθαν από τα λάθη του παρελθόντος αλλά σε πολλές περιπτώσεις τα ενίσχυσαν κιόλας.

Παλαιοκομματισμός -Κρατισμός – Παραγοντισμός. Ή αν θέλουμε να το πούμε με μία λέξη: Λαϊκισμός.

Αριστερός λαϊκισμός διανθισμένος με λίγο ακροδεξιό λαϊκισμό. Αλλά πάντως λαϊκισμός! Αυτό είναι το τέρας που κατατρώει τη χώρα -ο λαϊκισμός: Ο δεξιός λαϊκισμός, ο κεντρώος λαϊκισμός, ο αριστερός λαϊκισμός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκρουσθεί με πλευρές του λαϊκισμού. Αν συνεχίσει – αν επιμείνει -η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή θα βγει κερδισμένη γιατί η λύση δεν είναι άλλη: Από τον ρεαλισμό -Τις δίκαιες αποφάσεις -Τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις-Τις αλλαγές παντού.

Έτσι μόνο θα βρουν χώρο να πρωταγωνιστήσουν – όχι μόνο να αναπνεύσουν -οι δημιουργικές δυνάμεις της χώρας.

Άκουσα τον κ.Μητσοτάκη να απαριθμεί τα πέντε Άλφα, της κυβερνητικής πρότασης της ΝΔ: Ανάπτυξη – Αξιοκρατία –Αλληλεγγύη – Αριστεία – Αξιοπιστία.

Ταυτόχρονα όμως – επιτρέψτε μου -πρέπει να συγκρουσθείτε με τα τρία Άλφα του παλιού συστήματος : Ανομία, αναξιοκρατία, αναποτελεσματικότητα! Τα τρία Α που κυριαρχούν και σήμερα.

  • Ανομία γιατί υπάρχουν συμφέροντα και συντεχνίες.
  • Αναξιοκρατία γιατί υπάρχει το κόμμα και οι κολλητοί του.
  • Αναποτελεσματικότητα γιατί κάποιοι δε δούλεψαν ποτέ τους .Δεν έμαθαν τι πάει να πει σχέδιο και οργάνωση.

Αυτά τα τρία Α είναι όμως που τάισαν τα ελλείμματα και τα χρέη. Αυτά γέννησαν τη σπατάλη και την κακοδιαχείριση και έσπρωξαν τη χώρα στα δεσμά των μνημονίων.

Χρειάζονται, λοιπόν, συγκρούσεις. Εμείς στη σύντομη πορεία μας έχουμε δείξει ότι δε φοβόμαστε να τα βάλουμε με βολεμένα συμφέροντα και προνομιούχες συντεχνίες.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε όμως τον διχασμό της κοινωνίας. Ακόμη κι αν πρόσκαιρα ο διχασμός συμφέρει, πότε το ένα κόμμα εξουσίας – πότε το άλλο,πάνω στον διχασμό δεν χτίζεις. Ή μάλλον χτίζεις… πολιτικές καριέρες. Αλλά δε χτίζεις μια νέα χώρα.

Και αυτή είναι ίσως η διαφορά μας με την Πορτογαλία – την Ιρλανδία – και την Κύπρο χώρες που γνώρισαν μεγάλη κρίση –σαν και εμάς. Πέρα από στιγμιαίες υπερβολές η κρίση σε αυτές τις χώρες ήταν αφορμή για εθνική συνεννόηση. Εδώ η κρίση ήταν αφορμή για μικρούς εμφυλίους και μην αρκεστείτε σε απλουστεύσεις. Δεν ήταν μόνο ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ- κυριάρχησε σε μια πλατεία που πολλοί άλλοι γέμισαν.

Φίλες και φίλοι,

έχουμε διαφορετική πορεία. Και θα συνεχίσουμε προφανώς ο καθένας την δική του πορεία. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε όμως ότι εδώ που έχει φτάσει η χώρα οι άγονες κομματικές αντιπαραθέσεις και περιχαρακώσεις ικανοποιούν τους κομματικούς μηχανισμούς αλλά δεν αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων.

Αυτός είναι ο λόγος που το Ποτάμι πρωταγωνιστεί στο διάλογο των κεντρώων δυνάμεων. Ο κόσμος έχει βαρεθεί τις αρνήσεις. Πρέπει να δούμε τι μας ενώνει, πρέπει να έχουμε συναίσθηση της ευθύνης, πρέπει να βρούμε εναλλακτικές λύσεις και όχι λύσεις εναλλαγής στην εξουσία.

Λύσεις άμεσες. Λύσεις ριζικές. Λύσεις που θα μας απομακρύνουν από το χείλος του γκρεμού. Και μετά, όταν ορθοποδήσει ο τόπος- μετά θα έχουμε όλο το χρόνο-να λύσουμε και τις επιμέρους αντιθέσεις μας, που είναι και αυτές πολλές αλλά μπορούν να περιμένουν.

Φίλες και φίλοι,

Εύχομαι να έχετε ένα πραγματικά ζωντανό και δημιουργικό συνέδριο. Αυτογνωσία – αυτοκριτική – ανανέωση. Είναι τα τρία Άλφα ενός καλού συνεδρίου. Το έχω πρόσφατο γι’ αυτό το λέω.

Κ. Μητσοτάκη, ελπίζω να τα καταφέρετε να αλλάξετε τη Νέα Δημοκρατία. Θα είναι ένα καλό δείγμα των προθέσεων σας και των δυνατοτήτων σας. Η χώρα χρειάζεται μια σύγχρονη φιλελεύθερη παράταξη.

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και την προσοχή σας. Κάντε το καλύτερο για την πατρίδα.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα