Θεοδωρικάκος: ”Η Ελλάδα δεν θα παραχωρήσει ούτε μία σπιθαμή εδάφους στην Τουρκία”

Θεοδωρικάκος: ”Η Ελλάδα δεν θα παραχωρήσει ούτε μία σπιθαμή εδάφους στην Τουρκία”
Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος Eurokinissi

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να παραχωρήσει ούτε μία σπιθαμή εδάφους, αέρα η θάλασσας.

«Με ενότητα, σχέδιο, στρατηγική, αντοχή, καρτερικότητα και αλληλεγγύη θα νικήσουμε πρώτα στον πόλεμο με την πανδημία και θα ανασυγκροτήσουμε μεταρρυθμιστικά το κράτος και την οικονομία μας» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός Εσωτερικών παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία, αλλά και την διεθνή κοινότητα, τονίζοντας πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να παραχωρήσει ούτε μία σπιθαμή εδάφους, αέρα η θάλασσας, αλλά θα συμβάλει με αποφασιστικότητα στη σταθερότητα στην περιοχή και στην ειρήνη, που είναι προϋπόθεση για την σταθερή ευημερία των Ελλήνων».

Η χώρα, ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος, «βρίσκεται αντιμέτωπη με μία τριπλή απειλή: υγειονομική, οικονομική και εθνική». Στο πλαίσιο αυτό, οφείλουμε «να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, να δώσουμε ασφάλεια και ρεαλιστική ελπίδα στην κοινωνία» κάτι που είναι εφικτό εάν «στηριχτούμε στην αλήθεια, πορευτούμε με στρατηγική και ενώσουμε τις δυνάμεις μας και φέρουμε ξανά στην επιφάνεια την ισχυρή αλληλεγγύη και το φιλότιμο των Ελλήνων».

Πυξίδα του υπουργείου Εσωτερικών και της κυβέρνησης, ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος, είναι η οργάνωση της διαχείρισης, της αυτοδιοίκησης και του δημόσιου τομέα, με καινοτόμο τρόπο, υλοποιώντας μια σταθερή στρατηγική μεταρρυθμίσεων, καθώς αυτές είναι η αδήριτη ανάγκη της κοινωνίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μέσα στις δύσκολες συνθήκες, επισήμανε ο υπουργός, «έγιναν πράξη η τηλεργασία, τα εναλλακτικά ωράρια, η προστασία των ευάλωτων ομάδων, η μέριμνα για τα παιδιά και ο σεβασμός της οικογενειακής ζωής. Προωθήθηκε η εκτεταμένη ψηφιοποίηση. Οι ουρές και η γραφειοκρατία για πολλά πιστοποιητικά ανήκουν στο παρελθόν. Η αποκομματικοποίηση του κράτους με νέους θεσμούς, όπως οι Υπηρεσιακοί Γραμματείς. Υλοποιούνται κομβικές μεταρρυθμίσεις, όπως η πρόσφατη που ψηφίσαμε για ένα δίκαιο, γρήγορο, αντικειμενικό, σύστημα πολιτογράφησης των αλλογενών αλλοδαπών»

Τις επόμενες ημέρες, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, εμπεδώνεται η αξιοκρατία στο ελληνικό Δημόσιο με τη μεταρρύθμιση του συστήματος προσλήψεων, με την ενίσχυση και αναβάθμιση του ΑΣΕΠ και την καθιέρωση του πανελληνίου γραπτού διαγωνισμού.

Αυτοδιοίκηση

Αναφερόμενος στη στήριξη της αυτοδιοίκησης, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε πως δόθηκαν πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ, ως έκτακτη ενίσχυση για να στηριχθούν οι κοινωνικά αδύναμες ομάδες και η λειτουργία τους. Επίσης, πέρα αυτών των χρημάτων, στηρίχθηκαν όλα τα νοικοκυριά και ξεκίνησε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, με το πρόγραμμα των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων. Πρόκειται, όπως σημείωσε «ιστορικά, για τη μεγαλύτερη μείωση ιδιωτικού χρέους. Μπήκε τάξη, και η αυτοδιοίκηση κερδίζει πάνω από 150 εκατ. ευρώ το χρόνο, ως σταθερά έσοδα». Επίσης, ενισχύθηκαν οι κοινωνικές υποδομές και τα προγράμματα όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι». Δημιουργήθηκε ένα πολύπλευρο, καινοτόμο πρόγραμμα έργων, το «Αντώνης Τρίτσης», με διασφαλισμένους πόρους τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ, που βοηθά για να αλλάξουν οι γειτονιές και οι δήμοι μας, και στο οποίο ήδη έχουν ενταχθεί 555 έργα, προϋπολογισμού 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ και εκτελούνται ήδη 134 έργα ενώ 287 είναι δημοπρατημένα.

Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση

Ιδιαίτερη έμβαση έδωσε ο υπουργός στην «μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης» εξηγώντας πως «η φιλοδοξία μας με αυτή τη μεταρρύθμιση καθώς και με τον ενιαίο κώδικα αυτοδιοίκησης που θα ακολουθήσει, είναι η μείωση των γραφειοκρατικών μηχανισμών και νομικών προσώπων, η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα στο κράτος, η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής που παρέχεται από την αυτοδιοίκηση. Πρακτικά, η ενίσχυση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης, η ενίσχυσή της επομένως με πόρους και στελέχη, για να ανταπεξέλθει στο νέο, αναβαθμισμένο ρόλο που θέλουμε να έχει».

Προσλήψεις

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως γίνεται πράξη το νέο σύστημα προσλήψεων, με προτεραιότητα στην εμπέδωση της αξιοκρατίας. Ο πρώτος διαγωνισμός θα γίνει στο α’ εξάμηνο του 2022: «εΕναι μια μεταρρύθμιση που αγκαλιάζει τις ανάγκες και την προοπτική ιδιαίτερα της νέας γενιάς» σημείωσε. Επίσης, μέσα στο 2021 θα πραγματοποιηθεί και ο πρώτος γραπτός διαγωνισμός αλλογενών, αλλοδαπών, για την πολιτογράφησή τους, ενώ τους επόμενους μήνες προωθείται η υλοποίηση της ιστορικής μεταρρύθμισης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στην μεγάλη μάχη κατά της πανδημίας αλλά και την “πραγματική στήριξη του εθνικού συστήματος Υγείας που έχει κάνει η κυβέρνηση”, κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, να ανασκευάσει την αναφορά που είχε κάνει στην ολομέλεια στις 12 Νοεμβρίου, όταν ισχυρίσθηκε πως υπήρξε μείωση προσωπικού στο ΕΣΥ αντί για ενίσχυσή του. Ο υπουργός Εσωτερικών, κατέθεσε στα Πρακτικά τα στοιχεία από το Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου (Απογραφή) και όπως είπε «είναι προσβάσιμα στον κάθε πολίτη»: «Τον Σεπτέμβριο του 2020, το γενικό σύνολο είναι 115.258 εργαζόμενοι, έναντι 104.582 τον Σεπτέμβριο του 2019».

Μπορεί ο κ. Τσίπρας να αγνοούσε τα στοιχεία, παρατήρησε ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος και ζήτησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να ανασκευάσει», καθώς όπως πρόσθεσε «ξεχάσατε ολόκληρες κατηγορίες εργαζομένων!».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα