Θετικές αντιδράσεις αλλά και ‘καρφιά’ από την αντιπολίτευση για την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα

Θετικές αντιδράσεις αλλά και ‘καρφιά’ από την αντιπολίτευση για την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα
Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν την Μεγ. Τετάρτη 8 ΑΠριλίου 2015, στην Μόσχα. (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI/EUROKINISSI) Ευρωκίνηση

Η ΝΔ εκφράζει τη λύπη της για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τις περασμένες κυβερνήσεις, το Ποτάμι αποτιμά θετικά τη συνάντηση, όπως και το ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΚΚΕ κάνει λόγο για συμφωνίες με ζημιογόνο για άλλη μια φορά το λαό

Πώς αντέδρασαν τα κόμματα του κοινοβουλίου στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από κοινού με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν; Η πολυσυζητημένη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα, προκάλεσε ποικίλα σχόλια, ενώ το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα της συνάντησης των δύο ηγετών.

Σε πιο αρνητικό κλίμα η Νέα Δημοκρατία που παρατήρησε πως δεν ακούστηκε τίποτα για την άρση του εμπάργκο, ενώ τόνισε πως στο ενεργειακό επίπεδο η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με καυστικό σχόλιο, για εντελώς διαφορετικούς λόγους, το κομμουνιστικό κόμμα σχολίασε πως οι συμφωνίες θα ευνοήσουν τα μονοπώλια σε Ελλάδα και Ρωσία, ζημιώνοντας τελικά και πάλι το λαό.

ΝΔ: Για τα αγροτικά προϊόντα δεν ακούσαμε λέξη

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραγκούνης,  σχετικά με τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Τα εθνικά συμφέροντα της χώρας δεν μπορούν να μπουν στο εσωτερικό παιχνίδι των εντυπώσεων. Η θέση μας στο διεθνή ενεργειακό εφοδιασμό συμπίπτει πλήρως με την ακολουθούμενη ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δίδει και τις σχετικές εγκρίσεις. Όπως έχει συμβεί με τον αγωγό TAP.

Για το πρόβλημα των ελληνικών αγροτικών μας προϊόντων, την περαιτέρω μείωση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ελλάδα και για την οικονομική εκκρεμότητα της ΔΕΠΑ με την Gazprom δεν ακούσαμε τίποτα. Είναι, όμως, λυπηρό ότι ακούσαμε για πρώτη φορά Έλληνα πρωθυπουργό να καταγγέλλει στο εξωτερικό τις προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας του”.

Ποτάμι: Ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία, αλλά όχι ρήξη με ΕΕ

Η Ελλάδα πρέπει να ασκεί πολυδιάσταση εξωτερική πολιτική και κάθε κίνηση σε αυτή την κατεύθυνση- όπως η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα- είναι θετική. Σημαντική είναι επίσης η ανάγκη προσέλκυσης επενδυτών αλλά και η επίτευξη συμφωνιών στον ενεργειακό τομέα. Η εξωτερική πολιτική όμως οφείλει να έχει συνέχεια και συνέπεια. Να ασκείται στη βάση μακροπρόθεσμων στόχων και όχι μέσω σπασμωδικών κι ευκαιριακών κινήσεων. Ο Πρωθυπουργός πρέπει να γνωρίζει ότι η πολιτική λύση που επιδιώκει με την Ευρώπη προϋποθέτει μια σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης. Και η εμπιστοσύνη δε χτίζεται με συμπεριφορές “μια στο καρφί και μια στο πέταλο”. Ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία λοιπόν, αλλά όχι ρήξη στις σχέσεις με τους εταίρους μας στην ΕΕ.

Η Ελλάδα είναι ισχυρό μέλος της ΕΕ. Αυτός είναι ο διαχρονικός στρατηγικός προσανατολισμός της χώρας. Μια Ελλάδα εκτός ευρωζώνης και εκτός ΕΕ, αποδυναμωμένη και απομονωμένη, θα είναι έρμαιο στις στρατηγικές επιδιώξεις εκείνων που επιδιώκουν να αυξήσουν τις δικές τους ζώνες επιρροής.

Αν θέλουμε λοιπόν να ενισχύσουμε τη διεθνή θέση μας και να ασκούμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με ειδικό βάρος, οφείλουμε να μείνουμε στο κέντρο της ΕΕ. Έτσι θα μπορούμε να έχουμε και ενεργότερο ρόλο ως “γέφυρα” με χώρες εκτός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

ΚΚΕ: Ο λαός θα είναι πάλι ζημιωμένη

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, διατηρώντας τον ευρωατλαντικό της προσανατολισμό, που περιλαμβάνει και τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, επιδιώκει την επέκταση των διαύλων συνεργασίας ανάμεσα στους εγχώριους μονοπωλιακούς ομίλους και τους αντίστοιχους ρωσικούς, εμπλέκοντας ακόμα περισσότερο τη χώρα στη δίνη των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για την συνάντηση του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με τον Ρώσο Πρόεδρο, Β. Πούτιν.

«Απ’ αυτούς τους σφοδρούς ανταγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη για το ποιά μονοπώλια, ρωσικά, ευρωενωσιακά ή αμερικάνικα θα καρπωθούν αυτόν τον πλούτο, ο λαός θα είναι και πάλι ο ζημιωμένος», καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

ΑΝΕΛ: Χαιρετίζουμε την επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες χαιρετίζουμε την επανεκκίνηση των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσική Ομοσπονδία που πραγματοποιείται με την επίσκεψη εργασίας του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα. Η σημασία της επίσκεψης και των επαφών με την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας είναι, αναμφίβολα, πολύ μεγάλη» υπογραμμίζει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Προσθέτει πως «αξίζει όμως να επισημανθεί ότι πολύ πριν από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες επαφές και συναντήσεις του προέδρου του Κινήματος, Πάνου Καμμένου, με την ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

ΠΑΣΟΚ: Σημαντικό γεγονός η επίσκεψη του πρωθυπουργού

Η καλλιέργεια και αναβάθμιση των Ελληνορωσικών σχέσεων είναι σταθερή επιλογή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, όπως κάνουν και οι κυβερνήσεις όλων σχεδόν των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο των σχετικών πολιτικών της Ε.Ε., κυρίως της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και της ενεργειακής πολιτικής.

Από την άποψη αυτή μια επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα είναι σημαντικό γεγονός για τις διμερείς σχέσεις, όπως και η επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2013.

Χαιρόμαστε επίσης γιατί προχωρούν κανονικά οι προετοιμασίες για τον εορτασμό του 2016 ως έτους Ελλάδας στην Ρωσία και έτους Ρωσίας στην Ελλάδα που είχε συμφωνηθεί εδώ και καιρό. Ο εορτασμός αυτός ενισχύει και την πολιτιστική και την τουριστική συνεργασία.

Ικανοποίηση από κύκλους της κυβέρνησης

«Ιστορικής σημασίας» χαρακτηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι την συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας ότι αυτή σηματοδοτεί την επαναθεμελίωση και την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων. Οι επαφές έγιναν σε εξαιρετικό και εποικοδομητικό κλίμα σε όλα τα επίπεδα κάτι που αποτυπώθηκε τόσο στις συμφωνίες όσο και στις δηλώσεις που έγιναν, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Προσθέτουν πιο συγκεκριμένα, ότι εκδηλώθηκε εκτεταμένο ενδιαφέρον από την ρωσική πλευρά για επενδύσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει την ελληνική επικράτεια και θα κατευθύνεται προς την Ευρώπη.

Η χρηματοδότηση θα γίνει στη βάση ιδιωτικών κεφαλαίων και ο τρόπος θα είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανονισμούς της ΕΕ, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, τονίζοντας ότι θα δημιουργηθούν μεγάλα οφέλη από την κατασκευή του αγωγού που θα αφορούν χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και εμπορική εκμετάλλευση του που υπολογίζεται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως.

Σημειώνουν επιπροσθέτως, ότι σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο διερευνάται η δυνατότητα άμεσης προκαταβολής των μελλοντικών κερδών για αρκετά χρόνια και αποπληρωμή από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού και έπειτα.

Έτι περαιτέρω, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους, επεξεργάζεται φόρμουλα για τη δυνατότητα εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσική αγορά μέσω της ίδρυσης κοινών Ελληνορωσικών εταιριών.

Τέλος, ο Ρώσος Πρόεδρος δώρισε στον Έλληνα πρωθυπουργό την εικόνα του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Σπυρίδωνος η οποία είχε κλαπεί στα χρόνια της κατοχής από τον αξιωματικό των Ναζί, Μίλερ, από μοναστήρι της Σπάρτης Ο Μίλερ έμεινε γνωστός στην ιστορία ως χασάπης της Κρήτης επειδή διέταξε την σφαγή στην Βιάννο. Είχε συλληφθεί από τους Ρώσους που τον παρέδωσαν στις τοπικές αρχές και εκτελέστηκε στην Κρήτη το 1947. Η Ρώσικη κυβέρνηση αγόρασε την εικόνα από τους συγγενείς τους με σκοπό να τη δωρίσει στο ελληνικό κράτος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα