Τι κρύβει το “όχι” της ΝΔ στην απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Τι κρύβει το “όχι” της ΝΔ στην απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές
ΜΟΣΧΑΤΟ-ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Eurokinissi

Σήμερα το πρωί η παρέμβαση Μητσοτάκη στο συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΑΕ και ο φόβος γαλάζιων στελεχών για τοπικές συμπράξεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ και άρνηση της Φώφης Γεννηματά να συνεργαστεί με τη ΝΔ. Το σενάριο της ψήφου ανοχής

Τη δέσμευσή του ότι θα καταργήσει την απλή αναλογική που φέρνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του Πάνου Σκουρλέτη θα επαναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα από το βήμα του κοινού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων της χώρας. Πέραν της αρνητικής άποψης που έχει επί της αρχής η ΝΔ για την αναλογική γενικά ως εκλογικό σύστημα το οποίο φέρνει “ακυβερνησία”, στην προκειμένη περίπτωση ο πρόεδρος της ΝΔ έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι επιδιώκει ευρύτερους πολιτικούς σκοπούς με το “να προκαλέσει χάος για να περιορίσει τις εντυπώσεις από την επερχόμενη συντριπτική ήττα της”.

Στην πραγματικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβλέπει ότι η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα στην αυτοδιοίκηση θα οδηγήσει σε ζυμώσεις και συνεργασίες που πιθανόν να φέρει κοντά δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής ως πρόκριμα για ευρύτερες πολιτικές συνεργασίες. Το ενδεχόμενο αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να το εμποδίσει καθώς από τις διεργασίες αυτές θα εξαρτηθούν πολλά και για τη δυνατότητα της ΝΔ να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με σκοπό τη σύγκλιση και τη συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής σε κυβερνητικό επίπεδο. Ήδη σε αρκετά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει ο φόβος ότι η Φώφη Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής δεν θα θελήσουν τελικά να συνεργαστούν με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και καταλήγουν στην εκτίμηση ότι στην καλύτερη περίπτωση, αν η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία το Κίνημα Αλλαγής να δώσει ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση της ΝΔ.

Μάλιστα χτες από το βήμα του συνεδρίου ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ ο Μάκης Βορίδης σημείωσε ότι με τη μετάθεση της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβρη του 2019 η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο “διπλής κάλπης”, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του News247 σύμφωνα με το οποίο ο πολιτικός σχεδιασμός της ΝΔ γίνεται με βάση αυτό το σενάριο και σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η θέση που παίρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην αυτοδιοίκηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα