Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας στους εταίρους

Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας στους εταίρους
Στιγμιότυπο από την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) eurokinissi

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 ποια θέματα θα βάλει ο Αλέξης Τσίπρας στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης των επτά. Μεγάλο στοίχημα η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ρευστότητας

Επιζητώντας μια πολιτική διευθέτηση του θέματος, η οποία, όπως τόνιζαν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, είναι ώρα να δοθεί, ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο πετάει για τη Σύνοδο Κορυφής.

Το βλέμμα, ασφαλώς είναι στραμμένο στη συνάντηση που θα γίνει στο περιθώριο της συνόδου στις 9 το βράδυ και στην οποία θα συμμετέχουν εκτός από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ , ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερα είναι τα βασικά σημεία στα οποία ο πρωθυπουργός αναμένεται να επικεντρωθεί και να βάλει στο τραπέζι στην βραδινή σύσκεψη που θα έχει:

– Θα ζητήσει να τηρήσουν οι εταίροι τη συμφωνία του Eurogroup.

– Θα ζητήσει η αξιολόγηση να γίνει με βάση τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Ελληνική κυβέρνηση.

– Θα βάλει ξεκάθαρα το θέμα της χρηματοδότησης της οικονομίας και της ρευστότητας, ώστε να πάψει η ασφυξία, ζητώντας να αυξηθεί το πλαφόν στην έκδοση εντόκων γραμματίων, αλλά και να επιστραφούν τα 1,9 δισ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που παρακρατά η ΕΚΤ.

– Τέλος αναμένεται σε πολιτικό επίπεδο, αφού θέσει το θέμα των εκβιασμών που δέχεται η Αθήνα τις τελευταίες ημέρες, να ζητήσει από τους έξι συνομιλητές του να συνυπολογίσουν, αλλά και να σταθμίσουν το υψηλό ρίσκο (οικονομικό – γεωπολιτικό) ενός ενδεχόμενου αδιεξόδου, το οποίο, όμως αποκλείει η Ελληνική πλευρά.

Σαφή, άλλωστε ήταν τα μηνύματα που έστειλε και προς τους εταίρους του ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή θέτοντας ουσιαστικά τις βάσεις για τη συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω σε όσα έχει εξαγγείλει, καθώς και ότι δεν ζητά ειδική μεταχείριση, αλλά ισότιμη με τους υπόλοιπους εταίρους.

Το κλίμα, πάντως εξακολουθεί να είναι «βαρύ» μετά την όχι ιδιαίτερα επιτυχημένη τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group την Τρίτη, αλλά και από το γεγονός ότι πρόοδος σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων δεν έχει ακόμα επιτευχθεί.

Το πλαίσιο γίνεται ακόμα πιο ασφυκτικό στο επίπεδο της ρευστότητας, καθώς μέσα στο Μάρτιο η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλει προς το ΔΝΤ δόση 336 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και πληρωμές κάλυψης συναλλαγματικού κινδύνου ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα