Τι θέλει ο Πούτιν από την Ελλάδα

Τι θέλει ο Πούτιν από την Ελλάδα
President of Russia, Vladimir Putin, meets the Greek Prime Minister Alexis Tsipras at the Kremlin, in Russia, on April 8, 2015. / , , , 8 2015. Andrea Bonetti / SOOC / POOL

Με 9 υπουργούς και πλήθος επιχειρηματιών έφτασε το μεσημέρι ο Βλάντιμιρ Πούτιν στην Αθήνα. Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 ποια θα είναι η ατζέντα των συνομιλιών και τι προσδοκά η κάθε πλευρά

Ένα χρόνο περίπου μετά την διπλή επίσκεψη του πρωθυπουργού σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη Αλέξης Τσίπρας και Βλάντιμιρ Πούτιν αναμένεται να βάλουν και πάλι στο τραπέζι όλα τα θέματα της Ελληνορωσικής ατζέντας και να διευρύνουν τη  συνεργασία των δυο πλευρών.

Όλη την εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν συνεχείς συσκέψεις στο Μαξίμου με την συμμετοχή του Πάνου Σκουρλέτη, προκειμένου να καθοριστεί το περιεχόμενο των σημερινών διαβουλεύσεων και οι στοχεύσεις της ελληνικής πλευράς.

Η επίσκεψη του Βλάντιμιρ Πούτιν στην Αθήνα είναι η πρώτη σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2016.

Η συνάντηση των δυο ηγετών πραγματοποιείται σε ένα πολύ διαφορετικό πεδίο σε σχέση με πέρυσι. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην δίνη των διαπραγματεύσεων, η καχυποψία για ανταλλάγματα στις σχέσεις με την Ρωσία δεν υπάρχει με τον πρωθυπουργό να έχει στις βαλίτσες του ολοκληρωμένη την αξιολόγηση.

Η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή (ΜΔΕ) των δυο χωρών που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Νοέμβριο είχε καταγράψει πρόοδο στα θέματα που απασχολούν και τις δυο πλευρές.

Ήδη έχει συζητηθεί η δυνατότητα πραγματοποίησης, τον Σεπτέμβριο, παράλληλα με την 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, της 10ης Συνόδου της ΜΔΕ για την Οικονομική, Βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία.

Θεωρείται δεδομένο το γεωπολιτικό ενδιαφέρον της Ρωσίας για την Ανατολική Μεσόγειο και την βούλησή της να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις. Με προσεκτικές κινήσεις το τελευταίο διάστημα η Ρωσία προσπαθεί να ξεπεράσει τα εμπόδια που έχουν προκληθεί με την Ευρώπη από την εποχή της Ουκρανικής κρίσης. Αυτό, άλλωστε επεσήμανε και ο Βλάντιμιρ Πούτιν στο άρθρο του στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ» τονίζοντας πως «την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας εμποδίζει η κάμψη στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό επηρεάζει αρνητικά τη δυναμική των εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες σε σχέση με πέρυσι μειώθηκαν κατά  ένα τρίτο – στα 2,75 δις. δολάρια.»

Από τον μακρύ κατάλογο των 19 υπό κρατικοποίηση περιουσιακών στοιχείων η Ρωσική πλευρά, φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες να βλέπει με καλό μάτι το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και το 65% της εταιρίας παροχής Φυσικού Αερίου. Δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί ενδιαφέρον τόσο για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ όσο και την Εταιρία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού.

Η προώθηση του αγωγού South Stream ΙΙ που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Κεντρική Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας, Ελλάδας και Ιταλίας είναι ένα από τα μεγάλα ζητούμενα των δυο πλευρών. Η ελληνική πλευρά θα ήθελε να ολοκληρώσει στη σημερινή συνάντηση το πρώτο βήμα που είχε γίνει πέρυσι τον Απρίλιο στη Ρωσία. Για αυτό το λόγο, άλλωστε στην συνοδεία του Ρώσου πρόεδρου θα είναι και οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom.

Προτάσεις για κοινοπραξίες με την ΔΕΗ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, τις μεταφορές, τον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συναντήσεις που θα έχουν οι αντιπροσωπείες αμέσως μετά το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο.

Η πολυπληθής αντιπροσωπεία της ελληνικής πλευράς θα αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου, Επικρατείας Νίκος Παππάς, Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Παρών θα είναι υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας, ο Ανδρέας Φρυγανάς, Πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσία, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης, και ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Δημήτρης Βελάνης.

Σε πολιτικό επίπεδο η νέα κατάσταση στην Τουρκία με την αντικατάσταση του Αχμέτ Νταβούτογλου, το προσφυγικό, η γενικότερη αστάθεια της περιοχής, καθώς και το Ουκρανικό αναμένεται να κυριαρχήσουν στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δυο ηγετών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα