Εκλογές 2019: Ντιμπέιτ την 1η Ιουλίου

Εκλογές 2019: Ντιμπέιτ την 1η Ιουλίου
Φωτό αρχείου: Στιγμιότυπο απο τηλεμαχία (debate) Eurokinissi

Στην ημερομηνία της 1ης Ιουλίου (ημέρα Δευτέρα) για τη διενέργεια του debate των πολιτικών αρχηγών κατέληξε η διακομματική επιτροπή.

Την 1η Ιουλίου θα διεξαχθεί το debate των πολιτικών αρχηγών ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Αυτή την απόφαση πήρε την Τρίτη η διακομματική επιτροπή που συνεδρίασε για το θέμα.

Στο debate θα λάβουν μέρος οι Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία), Κυριάκος Μητσοτάκης (Νέα Δημοκρατία), Φώφη Γεννηματά (ΚΙΝΑΛ), Δημήτρης Κουτσούμπας (ΚΚΕ) και Βασίλης Λεβέντης (Ενωση Κεντρώων).

Οπως γίνεται αντιληπτό, το debate αυτό θα είναι και το μοναδικό που θα διεξαχθεί καθώς η Νέα Δημοκρατία επέμεινε στη διαφωνία της να μην γίνει τελικά ξεχωριστή τηλεμαχία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη που είναι εκ των πραγμάτων υποψήφιοι πρωθυπουργοί.

Το θέμα μάλιστα είχε προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας με το κυβερνών κόμμα να θυμίζει τη φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη βουλή “μετά τις ευρωεκλογές, όσα debate θέλετε”.

Μένει πλέον να ανακοινωθεί ο τρόπος με τον οποίο θα διεξαχθεί το εν λόγω debate και ποιοι δημοσιογράφοι θα υποβάλλουν τα ερωτήματα προς τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ιστορική αναδρομή

Το πρώτο debate στα ελληνικά χρονικά διεξήχθη το 1990 μεταξύ των Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Ανδρέα Παπανδρέου και Χαρίλαου Φλωράκη.

Η πόλωση του 1993 δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή του debate το όμως αυτό επανήλθε το 1996 και έγινε μεταξύ του Κώστα Σημίτη και του Μιλτιάδη Εβερτ.

Το πρώτο debate μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών έγινε το 2004 και σ’ αυτό συμμετείχαν οι Κώστας Καραμανλής από ΝΔ, Γιώργος Παπανδρέου από ΠΑΣΟΚ, Αλέκα Παπαρήγα από ΚΚΕ, Νίκος Κωνσταντόπουλος από Συνασπισμό, Δημήτρης Τσοβόλας από το ΔΙΚΚΗ. Το 2009 διεξήχθησαν δύο τηλεμαχίες, μία μεταξύ των υποψήφιων Πρωθυπουργών Γιώργου Παπανδρέου και Κώστα Καραμανλή και μία μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της Βουλής.

Το τελευταίο μέχρι σήμερα debate διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2015 μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version