Την μάχη του ‘όχι’ δίνει τώρα η κυβέρνηση

Την μάχη του ‘όχι’ δίνει τώρα η κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τα κυβερνητικά στελέχη μετά τισ συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015. (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI/EUROKINISSI) Eurokinissi

Μόνο το δημοψήφισμα βλέπουν τώρα μπροστά τους στo Μέγαρο Μαξίμου δίνοντας την μάχη του «όχι», με πολλά στελέχη να πιστεύουν πως οι δανειστές απέδειξαν με τη στάση τους πως αυτό που επιθυμούν είναι η πτώση της κυβέρνησης. Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου

Οι αφίσες του «όχι» ήδη έχουν τοιχοκολληθεί στους δρόμους της πόλης, ενώ έτοιμα είναι και τα πρώτα τηλεοπτικά σποτ. Υπουργοί, βουλευτές και στελέχη  πραγματοποιούν ομιλίες στις πλατείες, ενώ σχεδιάζεται πυρετωδώς και το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα για σήμερα και αύριο.Για αυτό το λόγο οι συσκέψεις στην Κουμουνδούρου είναι συνεχείς ετοιμάζοντας προσεκτικά τα βήματα των επόμενων ημερών. Δεν είναι τυχαίο ότι για δεύτερη φορά δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αφήνοντας πίσω, πλέον το θέμα της συμφωνίας μέχρι και την Κυριακή.

Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος ξεκαθάριζε από χθες πως «η πρόταση που κατατέθηκε προς τους θεσμούς είναι η τελική» και για τις υπόλοιπες τρεις ημέρες αυτό που προέχει είναι να επικοινωνήσουν το «όχι» σε όλη την Ελλάδα.

Βασικός στόχος είναι να αποσυνδέσουν την άρνηση στην πρόταση Γιουνκέρ με την έξοδο από το ευρώ και να πείσουν τους πολίτες πως η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με κορυφαία στελέχη όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Πάνος Σκουρλέτης προσπάθησαν να δουν τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στην καθημερινότητα των πολιτών, ενώ στις 8 το βράδυ το κατώφλι της Ηρώδου Αττικού πέρασε η Λούκα Κατσέλη. Για μιάμιση ώρα ο πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών εξέτασαν όλους τους τρόπους προκειμένου να διασφαλιστεί, όσο είναι δυνατόν, η ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Οι αξιωματούχοι του Μεγάρου Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως για να μπορέσει να επικρατήσει το «όχι» θα πρέπει η εικόνα που παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή στην κοινωνία με τις ουρές, την ταλαιπωρία και το κίνδυνο ελλείψεων στην αγορά να εξαλειφθούν. Σε διαφορετική περίπτωση η πλάστιγγα θα γύρει κατά της κυβέρνησης, καθώς η καθημερινότητα πιέζει την ώρα που οι πολίτες βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Στο Μαξίμου βρέθηκε χθες και ο αρμόδιος για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους Δημήτρης Μάρδας με τα έσοδα του κράτους να «καίνε» αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης, αλλά και οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου έχοντας να αντιμετωπίσουν πλέον και το ζήτημα του bail in εμφανίζονται καθησυχαστικοί πως δεν θα υπάρξει κανέναν κούρεμα καταθέσεων.

Μπορεί στην κυβέρνηση να έχουν στο μυαλό τους το «όχι» και πως θα ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις και πάλι από τη Δευτέρα έχοντας στα χέρια τους μια νωπή λαϊκή εντολή, πάντως εξετάζουν και την περίπτωση του «ναι».

Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος που βρέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή τόνιζε πως στην περίπτωση που οι πολίτες δεν δεχτούν την πρόταση του Μεγάρου Μαξίμου η κυβέρνηση απλώς θα υπογράψει τη συμφωνία. Αυτή δεν χρειάζεται να έρθει στη Βουλή, αλλά μόνο οι εφαρμοστικοί νόμοι προκειμένου να ψηφιστούν. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ίδια πηγή διευκρίνιζε, πως η κυβέρνηση θα παραιτηθεί και οι εκλογές θα προκηρυχθούν τον Σεπτέμβριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα