Την Πέμπτη κατατίθεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα

Την Πέμπτη κατατίθεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα
ΑΘΗΝΑ-Συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του προεδρείου της Βουλής.(EUROKINISSI-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) Eurokinissi

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο, λόγω ΔΕΗ. Τι προσδοκά ο ΣΥΡΙΖΑ

Το νομοσχέδιο για τη “μικρή ΔΕΗ” ψηφίζεται σήμερα, Τετάρτη, στη Βουλή. Μία μέρα μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει την πρόταση του για δημοψήφισμα.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στη Βουλή και θα αναλύσει γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση αντιτίθεται στη “μικρή ΔΕΗ” και την πώληση του 30%, ενώ θα θέσει τις παραμέτρους της πρότασης για το δημοψήφισμα η οποία θα κατατεθεί μία ημέρα μετά.

Στην Κουμουνδούρου, μετά και τις 15 υπογραφές ανεξάρτητων βουλευτών, θεωρούν ότι η πρότασή τους για δημοψήφισμα υπήρξε σωστή, αφού οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης που το ζητούν -ανεξαρτήτως σκεπτικού- υπερβαίνουν τους 120 και πάντα χωρίς να αθροίζονται σε αυτές οι υπογραφές των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Ωστόσο οι προτάσεις των κομμάτων είναι διαφορετικές και είναι εξαιρετικά αμφίβολο το να εκληφθούν ως κοινές.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, παρά τις επιμέρους διαφορές, η αντιπολίτευση εκκινεί από μια κοινή αφετηρία και καταλήγει σε ένα κοινό συμπέρασμα. Την εναντίωση με το νομοσχέδιο.

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει να προσμετρηθούν οι υπογραφές των μελών των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ.

Μαζί με τους βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. και των ανεξάρτητων βουλευτών, αισιοδοξούν ότι θα “πιάσουν” τον μαγικό αριθμό “120”.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Μ.Ανδρουλάκης φαίνεται πως έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο υπογραφής, ενώ δεν έχουν διευκρινίσει τη στάση τους η Μίκα Ιατρίδου, η Χ. Γιαταγάνα και ο Γ. Κουράκος.

Κατά της πρότασης τάσσονται οι Ανδρέας Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης, που ουσιαστικά “ανήκουν” στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ως στελέχη της Ελιάς.

Υπέρ της πρότασης για δημοψήφισμα δήλωσε ότι θα ψηφίσει ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος, σημειώνοντας ότι θα ψηφίσει ό,τι ψηφίζει και το κόμμα με το οποίο μπήκε στη Βουλή.

H ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύγκλιση της Ολομέλειας:

“Η προσπάθεια του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος να αποφύγει την σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος για την “μικρή ΔΕΗ” φανερώνει τον φόβο του για μια σε βάθος συζήτηση στη Βουλή, αλλά και μια προσπάθεια να προσπεράσει τις μεγάλες αντιρρήσεις που εκφράζονται από βουλευτές ολόκληρου του  πολιτικού φάσματος απέναντι στα σχέδιά της .

Παρά τις επιμέρους διαφορές, η αντιπολίτευση εκκινεί από μια κοινή αφετηρία και καταλήγει σε ένα κοινό «διά ταύτα». Πάνω απο120 βουλευτές εναντιώνονται στην δημιουργία της “μικρής ΔΕΗ” και στην ιδιωτικοποίηση της και ζητούν το αυτονόητο, να διεξαχθεί δημοψήφισμα έτσι ώστε να αποφασίσει ο ελληνικός για αυτό το κορυφαίο ζήτημα.

 Η κοινή λογική, η στοιχειώδης δημοκρατική ευαισθησία αλλά και η μέχρι τώρα κοινοβουλευτική πρακτική (συνθήκη της Λισαβόνας) επιβάλει την άμεση σύγκλιση της ολομέλειας της Βουλής.

Αν η κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στα επιχειρήματά της για την δημιουργία της “μικρής ΔΕΗ”,  ας τα θέση στην κρίση του λαού . Επιτέλους, ας καταλάβει πως δεν μπορεί  να παίζει με την δημόσια περιουσία ερήμην του ελληνικού λαού”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα