Το χρέος ψηλά στην ατζέντα του Τσίπρα στις ΗΠΑ

Το χρέος ψηλά στην ατζέντα του Τσίπρα στις ΗΠΑ
Prime Minister Alexis Tsipras, of Greece, addresses the 2015 Sustainable Development Summit, Sunday, Sept. 27, 2015, at United Nations headquarters. (AP Photo/Richard Drew) Eurokinissi

Έχοντας στις αποσκευές του την νωπή λαϊκή εντολή ο Αλέξης Τσίπρας για πρώτη φορά στη συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δίπλα στους ηγέτες όλου του κόσμου, αναμένεται να βάλει ψηλά στην ατζέντα το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Καθόλου τυχαία ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στον ΟΗΕ για την αναπτυξιακή ατζέντα μετά το 2015, έθεσε ως προτεραιότητα το θέμα του χρέους για το οποίο, όπως τόνισε ¨δεν μπορούμε να μιλάμε ουσιαστικά για βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες ή για δανεισμό στις ανεπτυγμένες, εκτός αν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του χρέους σαν μια διεθνή πρόκληση, στο επίκεντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού μας συστήματος.¨

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως σε όλα τα φόρα, θα πρέπει το σύνολο των ηγετών να μιλήσουν για το πώς η αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωση του, μπορεί να συνδεθεί με την ανάπτυξη.

Δεν έχασε την ευκαιρία, στρέφοντας το βλέμμα του προς το Βερολίνο, να υπενθυμίσει πως κάτι ανάλογο έγινε για την Γερμανία το 1953.

Είναι προφανές πως ο Αλέξης Τσίπρας θέλοντας να έχει στο πλευρό τις ΗΠΑ και το ΔΝΤ ψάχνει τόσο μια θετική ανταπόκριση στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, όσο και νέους συμμάχους έναντι των Ευρωπαίων για το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, που η συζήτηση του θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.


Το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή που επιστρέφει από τις ΗΠΑ είναι πλούσιο, προκείμενου να μπορέσει να επαναλάβει τη σημασία που δίνει η ελληνική πλευρά στην απομείωση του χρέους και πως αυτό συνδέεται με την ανάπτυξη της κάθε χώρας.

Σήμερα  θα πραγματοποιηθεί το επίσημο γεύμα που θα παραθέσει ο Μπάρακ Ομπάμα στους ηγέτες όλων των χωρών, με την ελληνική πλευρά να προσβλέπει σε μια σύντομη κατ΄ίδιαν συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ζητούμενο σε κάθε περίπτωση θα είναι μια πρόσκληση προς τον Έλληνα πρωθυπουργό προκειμένου να επισκεφτεί την Ουάσιγκτον το ερχόμενο διάστημα.

Εντός της ημέρας θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους προέδρους της Βραζιλίας, του Ισημερινού, της Αιγύπτου και της Κίνας.

Ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Πέμπτη, ενώ έχουν ήδη προγραμματιστεί συναντήσεις τόσο με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει σε συνάντηση που θα έχουν οι ηγέτες για την Μετανάστευση με θέμα την ενίσχυση της συνεργασίας για τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τους προέδρους της Κύπρου, της Παλαιστίνης, αλλά και με τον ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, όπου αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα του μεταναστευτικού.

Στο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη συνοδεύουν τον πρωθυπουργό οι Νίκος Παππάς, Όλγα Γεροβασίλη, Γιώργος Σταθάκης, Νίκος Κοτζιάς, Αριστείδης Μπαλτάς, ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του, αλλά και ο υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Θεμάτων Τάκης Παυλόπουλος.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον αρχιεπίσκοπο της Αμερικής κ. Δημήτριο, με ομογενειακές οργανώσεις, αλλά και με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μπιλ Ντε Μπλάζιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα