Το καρφί Τσίπρα σε Βενιζέλο και εμμέσως σε Μητσοτάκη

Το καρφί Τσίπρα σε Βενιζέλο και εμμέσως σε Μητσοτάκη
Discussion at the plenum of the Greek Parliament of the 2017 draft State Budget, in Athens, on Dec. 10, 2016 / . , 10 , 2016 SOOC

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι "έχει λόγους" να επικαλείται το "καταστροφικό PSI", κοιτάζοντας με νόημα τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ νωρίτερα ο Μητσοτάκης είχε αφήσει αιχμές κατά Γ.Παπανδρέου

Μετά την αιχμή του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά του Γιώργου Παπανδρέου, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό συζητήθηκε πολύ και το “καρφί” του Αλέξη Τσίπρα στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι αναφερόμενος στο χρέος επικαλέσθηκε το PSI, το οποίο όπως είπε ο κ.Τσίπρας κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία και τους μικροομολογιουχους.

“Αλλά έχετε λόγους φαίνεται. Οι λόγοι βρίσκονται σε αυτή την αίθουσα και θέλουν να πάρουν και το λόγο την ώρα που μιλάνε οι πολιτικοί αρχηγοί” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, κοιτάζοντας προς την πλευρά του κ.Βενιζέλου, ο οποίος όταν ήρθε η ώρα να μιλήσει ο κ.Τσίπρας είχε σηκωθεί και ζητούσε φωναχτά να πάρει το λόγο.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήθελε να απαντήσει επί προσωπικού στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, που είχε αναφερθει σε εκείνον και στο PSI, όμως ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είχε δηλώσει εξαρχής -και το τήρησε- ότι δε θα έδινε σε κανέναν το λόγο επί προσωπικού. Αλλωστε στόχος είναι η συζήτηση για τον προϋπολογισμό να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μεσάνυχτα και να μην “τραβήξει” μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Οταν ο κ.Βενιζέλος επέμεινε, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να χειροκροτούν παρατεταμένα για να καλύψουν τις διαμαρτυρίες του. Και στη συνέχεια ο κ.Τσίπρας δεν έχασε την ευκαιρία να καρφώσει τόσο τον ίδιο όσο και τον κ.Μητσοτάκη, ο οποίος νωρίτερα είχε αφήσει αιχμές κατά του Γιώργου Παπανδρέου βάζοντας κατά ερμηνείες διαχωριστική γραμμή με το ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς υπενθύμισε σαρκαστικά στον κ.Βενιζέλο ότι δεν είναι πλέον αρχηγός κόμματος.

Πάντως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφού δε του δόθηκε ο λόγος, εξέδωσε μία ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση, με βαριές εκφράσειας κατά Τσίπρα- Τσακαλώτου.

“Ο κ. Τσακαλώτος δεν αποτόλμησε να αντικρούσει στην Ολομέλεια της Βουλής τους αριθμούς που δείχνουν την αποτυχία της υποτιθέμενης διαπραγμάτευσης για το χρέος, η οποία οδήγησε στο μνημόνιο τέσσερα για την περίοδο μετά το 2018 με σκληρά μέτρα αλλά χωρίς διασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Οι αριθμοί είναι μη αντικρούσιμοι. Είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεται, ως οικονομολόγος τουλάχιστον, ότι όταν του λένε ότι θα μειωθεί το χρέος το 2060 κατά 40 δις, αυτό σημαίνει ότι το 2012 το χρέος μειώθηκε, με προβολή στο 2060, κατά 1 τρις 330 δις, με πολύ λογικές και φιλικές υποθέσεις για το μέσο επιτόκιο .

Αντί λοιπόν να αντιτάξει αριθμούς και  επιχειρήματα επιχείρησε να λοιδορήσει, με το κακής ποιότητας χιούμορ του, τα …μαθηματικά μου. Λες και ισχυρίστηκα ότι είμαι μαθηματικός. Απλώς η εμπειρία και η αίσθηση ευθύνης με έχουν οπλίσει με τη δυνατότητα να θέτω τα κρίσιμα ερωτήματα σε ιδιαίτερα έμπειρους και ικανούς οικονομολόγους και μαθηματικούς που κινούνται διεθνώς με άνεση στα σχετικά πεδία.

Όμως ο κ. Τσίπρας υπερέβη σε χυδαιότητα τον υπουργό του. Την ίδια ώρα που γλείφει εκεί που έφτυνε και εκλιπαρεί για ένα μικρό συμπλήρωμα του PSI/ OSI του 2012, επαναλαμβάνει τις στερεότυπες γελοιότητες του για την παρέμβαση που έγινε στο χρέος το 2012 , την οποία βλέπει  δυστυχώς τώρα με το κιάλι.

Δεν τολμούν όμως να ανοίξουν συζήτηση στη Βουλή με κάποιον που ξέρει.  Ωραία αίσθηση δημοκρατίας, πολυφωνίας και διαλόγου”,  δήλωσε ειδικότερα ο κ.Βενιζέλος.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα