Το Κυπριακό και πάλι στο επίκεντρο

Το Κυπριακό και πάλι στο επίκεντρο

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων με στόχο η συζήτηση να καταλήξει γρήγορα σε πολιτικό επίπεδο. Ζητούμενο η σύνθεση της διάσκεψης της Γενεύης να προχωρήσει σε λίγες ημέρες ένα βήμα παρακάτω

Από την Τρίτη βρίσκονται στο Μον Πελεράν της Ελβετίας τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία θα κληθούν για το επόμενο τριήμερο να καταγράψουν  τα ερωτήματα που προέκυψαν από τη διάσκεψη της Γενεύης και να ανοίξουν το δρόμο για τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών ενδεχομένως στα τέλη Ιανουαρίου.

Οι διαβουλεύσεις θα γίνουν στη σκιά των δηλώσεων Ερντογάν και Ακιντζί, αλλά και στην φημολογία, που διαψεύστηκε από την Κυπριακή και Ελληνική πλευρά, πως οι συζητήσεις στη Γενεύη δεν κατέληξαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα από την όχι καλή συνεννόηση που υπήρξε μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας.

«Θέλω να ελπίζω ότι μέσα από τον διάλογο θα υπάρξουν εκείνες οι μορφές προτάσεων που θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα», δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθαρίζοντας πως η Κυπριακή αντιπροσωπεία είναι απολύτως συντονισμένη με την ελληνική κυβέρνηση.

Εγγυήσεις και ασφάλεια

Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να καταγραφούν οι θέσεις των εμπλεκόμενων πλευρών για τα «καυτά» ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Μέσα και από τις τοποθετήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα είναι φανερό πως οι Τούρκοι θέλουν να διατηρήσουν κατοχικά στρατεύματα ακόμα και για 15 χρόνια, αλλά και επεμβατικά δικαιώματα στο συνιστών κρατίδιο. Σήμερα ο στρατός της Άγκυρας αριθμεί περί τους 35.000 στρατιώτες και Αθήνα και Λευκωσία επιθυμούν την αποχώρηση από το νησί μέσα σε εύλογο και σαφές χρονικό διάστημα. Η πρόταση που έχει γίνει από την Ελληνοκυπριακή πλευρά είναι η δημιουργία μιας αναβαθμισμένης αστυνομικής δύναμης που θα λειτουργεί σε ομόσπονδο ή ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά και η υπογραφή ενός συμφώνου φιλίας μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου.

Οι οδηγίες είναι σαφείς που έχει λάβει ο Έλληνας διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης και θα κινηθούν στις θέσεις που διατύπωσε ο Νίκος Κοτζιάς στην τελευταία διάσκεψη βλέποντας τα περιθώρια των ελιγμών που μπορεί να γίνουν με βάση τις τοποθετήσεις των Τούρκων. Θα έχει απέναντί του τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέντ Μουντάρ.

Παράλληλες συζητήσεις

Είναι ξεκάθαρο πως από εδώ και πέρα η διεθνής διάσκεψη και οι δικοινοτικές συνομιλίες θα είναι δυο διαδικασίες που θα πραγματοποιούνται παράλληλα προκειμένου να προχωρούν και τα πολλαπλά θολά σημεία που έχουν προκύψει από τις συνομιλίες Αναστασιάδη – Ακιντζί.

Η ανταλλαγή των χαρτών ανέδειξε τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στο εδαφικό. Η Κύπρος δίνει το 28,2% του εδάφους τους Τουρκοκυπρίους με την απέναντι πλευρά να ζητά το 29,2%. «Αγκάθι» αποτελεί η Μόρφου την οποία ζητά να επιστρέψει η Λευκωσία μαζί με τα παράλια της.

Λίγοι περισσότεροι από 90.000 είναι ο αριθμός των προσφύγων που ζητά η Ελληνοκυπριακή πλευρά να επιστρέψουν στις εστίες τους, με τους Τουρκοκύπριους να μιλούν για 65.000.

Η εκ περιτροπής προεδρία και ο τρόπος διακυβέρνησης της μελλοντικής διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι το άλλο μεγάλο ζητούμενο για το οποίο αναμένεται να χρειαστούν πολλές ώρες διαβουλεύσεων μεταξύ των δυο πλευρών.  Στα «αγκάθια» πρέπει να συνυπολογιστούν τα θέματα της επιστροφής των περιουσιών, η νομοθετική και δικαστική εξουσία, αλλά και η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας που επιθυμεί η Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα