Το Μαξίμου αναρωτιέται ποιος εκφράζει τη ΝΔ για το ΕΣΡ

Το Μαξίμου αναρωτιέται ποιος εκφράζει τη ΝΔ για το ΕΣΡ
Deposit interim measures in the General Secretariat of Information between television stations taking part in the competition for TV nationwide licenses, Athens, August 31, 2016. / , , 31 2016. SOOC

Την αντίθεση μεταξύ της συναινετικής στάσης Χατζηδάκη και της σκληρής γραμμής δια του Κουμουτσάκου σχολιάζει η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της, καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει τη θέση της

Τα διλήμματα και τις αντιφάσεις της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά στην πρόταση Βούτση- Παππά για συγκρότηση του ΕΣΡ, επιχειρεί να αναδείξει το Μαξίμου, θέλοντας να ασκήσει πίεση στην αξιωματική αντιπολίτευσης.

Ας αποφασίσει η ΝΔ αν την εκφράζει ο κ. Χατζηδάκης ή ο κ. Κουμουτσάκος”, έλεγαν κυβερνητικές πηγές, υπενθυμίζοντας ότι ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι η ΝΔ “δεν έχει λόγο να είναι απέναντι στη συγκρότηση του ΕΣΡ”, ενώ την ίδια στιγμή το γραφείο τύπου της ΝΔ, δηλώνει, απροκάλυπτα κατά το Μαξίμου, ότι πρόθεση του κόμματος είναι να μπλοκάρει με κάθε τρόπο την συναινετική και με αυξημένη πλειοψηφία συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, από την Βουλή.

“Ας ξεκαθαρίσουν αν επίσημη γραμμή του κόμματος τους, είναι η συναινετική στάση του Αντιπροέδρου της ΝΔ κ. Χατζηδάκη, ή ο θεσμικός εκβιασμός του κ. Κουμουτσάκου”, κατέληγαν κυβερνητικές πηγές.

Με αυτό τον τρόπο η Πειραιώς θέλησε να προσπεράσει και τη σύγχυση που προς στιγμήν είχε προκληθεί με αφορμή αντικρουόμενες θέσεις γαλάζιων στελεχών που είχαν διατυπωθεί πριν την επίσημη ανακοίνωση. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης με ραδιοφωνικές του δηλώσεις (real fm) είχε κάνει μια πιο διακριτή τοποθέτηση σημειώνοντας και μέσω twitter ότι «η ΝΔ δεν είναι “κολλημένη” με το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ. Να δούμε τι θα πει και το ΣτΕ για το νόμο Παππά», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «τυχόν συγκρότηση τώρα του ΕΣΡ δεν σημαίνει ότι θεραπεύονται τα προβλήματα του νόμου Παππά».

Μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης συναρτούσε την τελική στάση της ΝΔ και από την απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά και του διαγωνισμού. «Αφήστε να δούμε τι θα φέρει η κυβέρνηση και τι θα έχει αποφασίσει μέχρι τότε το Συμβούλιο της Επικρατείας» ανέφερε χαρακτηριστικά καταλήγοντας ότι «αυτό που θέλω να κρατήσουμε όλοι στη μνήμη μας είναι ότι η ΝΔ δεν είναι “κολλημένη” με το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ».

Σε άλλο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Κώστα Τσιάρα (παραπολιτικά fm). Αφού υπογράμμιζε ότι για οποιαδήποτε συζήτηση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ στη ΝΔ θέτουν ως εκ των ων ουκ άνευ την κατάργηση του νόμου Παππά, ο κ. Τσιάρας χαρακτήριζε «όψιμο ενδιαφέρον» την κυβερνητική πρωτοβουλία για λύση στο θέμα του ΕΣΡ λέγοντας με νόημα ότι έχει «απώτερη στόχευση να δοθεί η αδειοδότηση των περιφερειακών, των θεματικών καναλιών» και συνέχιζε τονίζοντας ότι «προφανώς αντικρούει στην λογική που υιοθετήθηκε νωρίτερα από την κυβέρνηση καθιστώντας τον υπουργό-καναλάρχη απόλυτα αρμόδιο για οτιδήποτε αφορούσε την αδειοδότηση των τηλεοπτικών Μέσων εθνικής εμβέλειας».

Ουσιαστικά η ΝΔ βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακόμα δίλημμα που είχε εκφραστεί και κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού όταν ο Νίκος Δένδιας είχε κάνει μια τοποθέτηση, που θεωρήθηκε εκτός γραμμής, αναφορικά με την επιστροφή του χρηματικού τιμήματος που θα κατέβαλλαν οι υπερθεματιστές, εφόσον η ΝΔ ως κυβέρνηση θα ακύρωνε το διαγωνισμό.

Τώρα το δίλημμα της ΝΔ είναι αν θα αφήσει ή όχι να προχωρήσει μόνη της η κυβέρνηση στην αδειοδότηση των περιφερειακών σταθμών, ειδικά δε, αν η απόφαση του ΣτΕ κρίνει συνταγματικό το νόμο Παππά και κατ’ επέκταση τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

Επί της ουσίας ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την άποψη της ανάγκης αναπροσαρμογών στη θέση της ΝΔ εφόσον αλλάξουν τα δεδομένα από την απόφαση του ΣτΕ.  Υπάρχουν άλλωστε στελέχη της ΝΔ που θέτουν το ερώτημα τι θα κάνει η ΝΔ σε σχέση με τις περιφερειακές άδειες. Θα αφήσει και εκεί την κυβέρνηση να προχωρήσει μόνη της ή θα επιχειρήσει να παρέμβει;

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα συνεδρίαζε το ΣτΕ για τις άδειες, ενώ εν τω μεταξύ είχε αποκαλυφθεί όπως είχε γράψει το News247 πως ο εισηγητής τάχθηκε υπέρ της ακύρωσης των προσφυγών κατά του διαγωνισμού. Η συνεδρίαση του ΣτΕ όμως διεκόπη λόγω απειλής για βόμβα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα