Το Μαξίμου “ξορκίζει” τους φόβους για ρεύμα με “δελτίο” και μπλάκαουτ

Το Μαξίμου “ξορκίζει” τους φόβους για ρεύμα με “δελτίο” και μπλάκαουτ
Γιάννης Οικονόμου Eurokinissi

“Κάναμε και θα κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να μην αντιμετωπίσουμε ακραια σενάρια”, δήλωσε ο Γ.Οικονόμου. Ο Κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει για πλαφόν στο φυσικό αέριο και στην Πράγα.

Εκτός από την ακρίβεια, η Ευρώπη τρομάζει και όσον αφορά στην ενεργειακή επάρκεια αυτό το χειμώνα, με την Αθήνα πάντως να “ξορκίζει” τους φόβους για ηλεκτρικό ρεύμα με “δελτίο” και για προληπτικά μπλάκαουτ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, εκτίμησε ότι εκεί θα οδηγήσει τελικά ο ίδιος ο στόχος της μείωσης κατανάλωσης ενέργειας κατά 5% με 10%, που έχει θέσει η Κομισιόν.

Ερωτηθείς εάν φοβάται η κυβέρνηση αυτό το ενδεχόμενο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απάντησε: “Δε βρισκόμαστε εκεί” και τόνισε: “Εχουμε κάνει τα πάντα προκειμένου να μην υπάρχουν διακοπές ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις”.

Υποστήριξε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν και όσα έχουν προγραμματιστεί και σε πλαίσιο εξοικονόμησης ώστε να αποφευχθούν ακραία σενάρια. Αναφέρθηκε δε στην πρόσφατη συμφωνία της ΔΕΠΑ με στόχο να εξασφαλιστεί η προμήθεια φυσικού αερίου και από άλλες πηγές εκτός της Ρωσίας και δήλωσε: “Κάναμε και θα κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να μην αντιμετωπίσουμε τέτοια πρόβλήματα”.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ειδικότερα ότι τις τελευταίες ημέρες:

–”Η Ε.Ε. υιοθέτησε ως κοινό ευρωπαϊκό κανονισμό τον ελληνικό μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τις εταιρείες ενέργειας, δίνοντας σαφή απάντηση σε όσους αερολογούσαν είτε για το «ιβηρικό μοντέλο», είτε για ανεφάρμοστες ιδέες περί πλαφόν στην λιανική.

–Η ΔΕΠΑ εμπορίας ολοκλήρωσε μια πολύ σημαντική συμφωνία με την γαλλική TOTAL που εξασφαλίζει ενεργειακή επάρκεια φυσικού αερίου στη χώρα μας έως το Μάρτιο του 2023, ακόμη κι αν αντιμετωπίσουμε το ακραίο σενάριο διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου.

–Τέθηκε σε εμπορική λειτουργία ο αγωγός Φυσικού Αερίου IGB που διαφοροποιεί τις πηγές τροφοδοσίας της ευρύτερης περιοχής, οδηγώντας σε σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι το ενεργειακό θα συζητηθεί και στην Πράγα και ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αφιερώσει χρόνο στις συναντήσεις του εκεί για να πείσει για την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών και συγκεκριμένα την εφαρμογή ευρωπαϊκού πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Χαρακτηρισε ορόσημο τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι: “Εκεί είναι απολύτως επιτακτική και κατανοητή από πάντες η ανάγκη για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και μέτρα. Η κυβέρνηση θα είναι επισπεύδουσα και σε αυτή τη συζήτηση”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version