Το μπλουζάκι – μήνυμα του Βαρουφάκη για τον Σόιμπλε

Το μπλουζάκι – μήνυμα του Βαρουφάκη για τον Σόιμπλε

Οι αιχμές του πρώην υπουργού προς τον Γερμανό απερχόμενο υπ. Οικονομικών μετά τις γερμανικές εκλογές

Με αρκετά καυστικό τρόπο, που αποτυπώθηκε πολύ περισσότερο στο μπλουζάκι που επέλεξε να φορέσει παρά ίσως στα όσα είπε, σχολίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε σε συγκέντρωση του κινήματος DiEM 25, στην Πάτρα, με ένα μπλουζάκι με στάμπα, στην οποία απεικονίζεται ένας άντρας σε αναπηρικό αμαξίδιο να πατάει κάποιον. Το σκίτσο συνοδεύεται απ’ το σχόλιο «It’s the economy stupid!», δηλαδή «είναι η οικονομία ανόητε». Πρόκειται για ατάκα που στο παρελθόν είχε χρησιμοποιήσει προεκλογκά ο Μπιλ Κλίντον και παράφρασε σε “it’s the implentation, stupid”, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον Ιανουάριο του 2016, στο Νταβός, με προφανή αποδέκτη τον Αλέξη Τσίπρα.

«Όταν έλεγα στο Σόιμπλε και τη Μέρκελ ότι αν συντρίψουν την Ελληνική Άνοιξη και όλες τις αντίστοιχες φωνές της λογικής που θέλουν να βάλουν τέλος στον αποπληθωρισμό, ο μόνος που θα ωφεληθεί θα είναι πολιτικά τέρατα σαν τη Λεπέν και τη Χρυσή Αυγή με αγνόησαν και με περιφρόνησαν. Τώρα θερίζουν ό,τι έσπειραν με τη λιτότητα και την ύφεση που έσπειραν ακόμα και στην ίδια τη Γερμανία» σχολίασε μεταξύ άλλων για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών.

Δεν έμεινε όμως εκεί. Σήμερα «ξαναχτύπησε» με άρθρο του υπό τον τίτλο «Ο Σόιμπλε φεύγει ο Σοϊμπλισμός ενισχύεται», όπου μεταξύ άλλων σημειώνει ότι: «Ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε μπορεί να αποχώρησε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών αλλά η καμπάνια του να χρησιμοποιήσει την κρίση του ευρώ ώστε να μετατρέψει την ευρωζώνη σε Σιδερένιο Κλουβί Λιτότητας (το ακριβώς αντίθετο μιας δημοκρατικής ομοσπονδίας) ζει και βασιλεύει».

Και συνεχίζει σχολιάζοντας τα εξής:

«Η άνοδος του FDP, του Κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, εξασφαλίζει πως η αποχώρηση του Δρ Σόιμπλε δεν θα ανατρέψει τις πολιτικές με τις οποίες εκείνος έκανε ό,τι ήταν δυνατόν ώστε η ευρωζώνη να μην μετεξελιχθεί σε βιώσιμη μακροοικονομία.

Ένας ήταν ο Μέγας Ηττημένος των πρόσφατων γερμανικών εκλογών: Ο Εμμανουέλ Μακρόν και, μαζί του, όσοι πίστεψαν πως το κατεστημένο (μέσω του Μακρόν) έχει την δυνατότητα να γεννήσει λύσεις που παραπέμπουν μεσοπροόθεσμα σε μια δημοκρατική ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Οι αυταπάτες αυτές διαλύθηκαν τώρα που ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε παραδίδει την σκυτάλη του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών σε ένα κόμμα Σοϊμπλικότερο από τον ίδιο και αποφασισμένο να προωθήσει το Grexit την ώρα που αρνείται στο Παρίσι την παραμικρή πρόταση προς ομοσπονδοποίηση η οποία υπερβαίνει κάποιες διακοσμητικές αλλαγές (π.χ. την μετονομασία του Προέδρου του Eurogroup σε υπουργό οικονομικών της ευρωζώνης ή στην μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο).

Περιληπτικά, ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε πάσχισε όλα αυτά τα χρόνια για να παραμείνει η ευρωζώνη εύθραυστη, με την κρίση να σιγοβράζει χωρίς να επιλύεται. Ο λόγος που ήθελε διακαώς την μη λύση της κρίσης, και μια ευρωζώνη μονίμως εύθραυστη, ήταν ο εξής: Όσο η ευρωζώνη παραμένει εύθραυστη, και η κρίση σιγοβράζει, η απειλή της έξωσης από το ευρώ (όχι μόνο της Ελλάδας!) παραμένει ισχυρή και λειτουργεί ως μέθοδος πειθάρχισης των ελλειμματικών χωρών – ιδίως της Γαλλίας. Το FDP, το οποίο παίρνει την σκυτάλη από τον Δρ Σόιμπλε, διακρίνεται για την προσήλωσή του στην καμπάνια του απερχόμενου υπουργού οικονομικών της εύθραυστης, σε μόνιμη (ελεγχόμενη), κρίση ευρωζώνη. Έτσι, η μόνη ορθολογική προσδοκία για την νέα κυβέρνηση της κας Μέρκελ είναι η συνέχιση της κρίσης της ευρωζώνης, ως επιλογή του Βερολίνου (κι όχι αποτυχία) και, συνεπώς, η ενίσχυση των ξενοφοβικών πολιτικών τεράτων που αυτή γεννοβολά».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα