Το παρασκήνιο της διαγραφής Μίχαλου

Το παρασκήνιο της διαγραφής Μίχαλου
Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος Eurokinissi

Οι καραμανλικές ουρές της διαγραφής του προέδρου του ΕΒΕΑ.

Μπορεί η προσοχή όλων να είναι στραμμένη στην κοινοβουλευτική αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού με τους ΑΝΕΛ και το Ποτάμι να βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής εν μέσω καταγγελιών για σενάρια αποστασίας και αποσταθεροποίησης, εντούτοις η χθεσινή διαγραφή του Κωνσταντίνου Μίχαλου από τη Νέα Δημοκρατία είναι πολύ πιθανό ν’ ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η διαγραφή του επί 12ετία προέδρου του ΕΒΕΑ και για δεύτερη θητεία προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας που εκπροσωπεί εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα ανοίγει ένα νέο –καθόλου ευοίωνο- κεφάλαιο στις σχέσεις της ΝΔ με αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις, καθώς είναι βέβαιο ότι ο κ. Μίχαλος διατηρεί ισχυρά ερείσματα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση με όλα τα γαλάζια στελέχη των επιμελητηρίων της χώρας όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης με ανάρτησή του στο twitter.

Η σκληρή δε ανακοίνωση της ΝΔ που κατηγόρησε ευθέως ως «δούρειο ίππο» του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης τον Κωνσταντίνο Μίχαλο δείχνει ότι τα πράγματα είναι πολύ περισσότερο σοβαρά σε ότι αφορά τις σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με ένα κομμάτι του επιχειρηματικού κόσμου το οποίο μάλιστα στο πρόσωπο του κ. Μίχαλου έχει καραμανλικές αναφορές. Ούτε τυχαίο είναι επίσης το γεγονός ότι από το καραμανλικό στρατόπεδο εντός της ΝΔ αποφεύγεται προς ώρας οποιοδήποτε σχόλιο. Οι ισορροπίες στις σχέσεις των δύο πλευρών είναι ιδιαιτέρως λεπτές.

Η διαγραφή Μίχαλου πάντως είναι ασυζητητί –για τους καλά γνωρίζοντες τα γαλάζια παρασκήνια- μακράν η πιο σοβαρή εσωκομματική κίνηση πυγμής μέχρι σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αγγίζει ακόμα και τις σχέσεις του προέδρου της ΝΔ με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μίχαλος είχε μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο του Μοσχάτου. Αιτία ήταν οι τοποθετήσεις του προέδρου του ΕΒΕΑ σε κομβικά ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας όπως οι αποφάσεις του Eurogroup, η επίλυση του σκοπιανού ζητήματος, η εναντίωση στις πρόωρες εκλογές διότι οι τοποθετήσεις του κ. Μίχαλου έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ την ίδια στιγμή ο κ. Μίχαλος συμμετείχε στην επιτροπή για την αναθεώρηση του συντάγματος που είχε συστήσει η κυβέρνηση.

Η σταγόνα πάντως που ξεχείλισε το ποτήρι, σύμφωνα με στελέχη του Μοσχάτου, ήταν η πρόσφατη συνάντηση του Κωνσταντίνου Μίχαλου με τον υπουργό ψηφιακής πολιτικής Νίκο Παππά στην Αίγλη του Ζαππείου. Σύμφωνα με πληροφορίες τη Δευτέρα ο Λευτέρης Αυγενάκης επικοινώνησε με τον κ. Μίχαλο και του ζήτησε εξηγήσεις. Ενώ χθες Τετάρτη ο πρόεδρος της κεντρικής επιτροπής δεοντολογίας της ΝΔ κ. Κράτσας ενημέρωσε τον κ. Μίχαλο για την πρόθεση του κόμματος να τον διαγράψει και τον κάλεσε να παραστεί στη συνεδρίαση του απογεύματος της ίδιας μέρας.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι η ΝΔ δείχνει τον κ. Μίχαλο ως όργανο του ΣΥΡΙΖΑ εντός της ΝΔ και ως ένα πρόσωπο κλειδί που βρίσκεται πίσω από την κινητικότητα των κ. Αντώναρου, Καραχάλιου και Παπακώστα, με την πλευρά του κ. Μίχαλου να δείχνει προς την πλευρά των συνεργατών του κ. Μητσοτάκη κατηγορώντας τους ότι βρίσκονται πίσω από «κατευθυνόμενα δημοσιεύματα» που θα οδηγούσαν στην διαγραφή του.

Είναι αξιοσημείωτο πάντως για τη συνέχεια των σχέσεων της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αστικό κόσμο που εκφράζεται παραδοσιακά μέσα από τη ΝΔ το γεγονός ότι ο κ. Μίχαλος έσπευσε να απευθυνθεί στον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας ότι «τα Επιμελητήρια είναι οι θεσμοθετημένοι σύμβουλοι της εκάστοτε κυβέρνησης για οικονομικά θέματα και όχι κομματικά όργανα κανενός! Εν πολλοίς, ο κ. Μητσοτάκης και οι σύμβουλοί του, έχουν μπερδευτεί για το τι είναι ο επιμελητηριακός θεσμός και ποιους εκπροσωπεί».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα