Το περιεχόμενο της επιστολής Γκρούεφσκι για το ζήτημα της ονομασίας

Το περιεχόμενο της επιστολής Γκρούεφσκι για το ζήτημα της ονομασίας

Για εξαιρετικές οικονομικές σχέσεις ΠΓΔΜ - Ελλάδας κάνει λόγο στην επιστολή του στον Α. Σαμαρά ο Νίκολα Γκρουέφσκι. Ζητά υποστήριξη ως προς την ένταξη στην ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι απέστειλε την περασμένη εβδομάδα επιστολή στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά στην οποία προτείνει τη σύσταση ομάδων εργασίας με επικεφαλής τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, στις οποίες θα συμμετείχαν ενδεχομένως και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας και οι οποίες, μέσω εντατικών διαβουλεύσεων με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, θα αναζητήσουν λύση στο ζήτημα της ονομασίας, αναφέρει η εφημερίδα των Σκοπίων «Ντνέβνικ» (Dnevnik).

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα των Σκοπίων, δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της τα περισσότερα σημεία της επιστολής του κ.Γκρούεφσκι προς τον κ.Σαμαρά και στο σημερινό φύλλο της αναφέρεται εκτενέστερα σε αυτήν.

Όπως αναφέρει το σημερινό δημοσίευμα της «Ντνέβνικ» ο κ.Γκρούεφσκι στην επιστολή του προς τον κ.Σαμαρά σημειώνει ότι οι δύο χώρες έχουν εξαιρετικές οικονομικές σχέσεις και η χώρα του είναι αποφασισμένη να καλλιεργήσει και να ενδυναμώσει τις σχέσεις αυτές, με την υλοποίηση κοινών σχεδίων.

Για να προχωρήσουν όλα αυτά, αναφέρει ο κ.Γκρούεφσκι, είναι απαραίτητο να ξεπεραστούν οι διαφορές που επιβαρύνουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, στην επιστολή του αυτή, αναφέρει ότι η χώρα του εκτιμά τη δέσμευση της Ελλάδας από το 2013 (σ.σ. ατζέντα Θεσσαλονίκης) για την ενσωμάτωση όλων των χωρών των Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε) και υπό αυτή την έννοια ζητά από την Ελλάδα να υποστηρίξει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, και να καταστεί εταίρος σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Μία τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με τον κ.Γκρούεφσκι, θα συμβάλει στην διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για τις δύο χώρες και για την περιοχή και θα βελτιώσει το κλίμα για την επιτυχή κατάληξη του θέματος της ονομασίας.

Εμπόδιο στην υλοποίηση των στόχων αυτών αποτελεί η διαφορά για το ζήτημα της ονομασίας και ο κ.Γκρούεφσκι, πέραν της σύστασης ομάδων εργασίας από τις δύο χώρες, προτείνει στον κ.Σαμαρά να πραγματοποιηθεί και συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών, την επόμενη κιόλας εβδομάδα, σε μέρος που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την « Ντνέβνικ», ο κ.Γκρούεφσκι, στην επιστολή του προς τον κ.Σαμαρά σημειώνει πως η επίλυση του μοναδικού προβλήματος στις σχέσεις των δύο χωρών της ονομασίας αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα του και θεωρεί ότι οι δύο πλευρές πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειες τους στην επίλυση του ζητήματος αυτού και με τον τρόπο αυτό να ξεπεραστεί και το μοναδικό εμπόδιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε.

Ο κ.Γκρούεφσκι είχε αποστείλει επιστολή προς τον κ. Σαμαρά και πέρυσι τον Ιούλιο , ζητώντας του να συναντηθούν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα