Το Ποτάμι φέρνει στην Κομισιόν τη διαγραφή Ελλήνων δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ

Το Ποτάμι φέρνει στην Κομισιόν τη διαγραφή Ελλήνων δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ
© 2013 -

Το θέμα της προσωρινής διαγραφής των Ελλήνων δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ φέρνει με επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μ. Κύρκος. Σφοδρή επίθεση κατά του πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ εξαπέλυσε ο Στ. Θεοδωράκης

O ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μ Κύρκος επισημαίνει ότι το συνδικαλιστικό όργανο των Eλλήνων δημοσιογράφων, η ΕΣΗΕΑ, επέβαλλε ποινές σε μέλη της για αντιδεοντολογική συμπεριφορά κατά την κάλυψη του δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015 που κυμαίνονται από επίπληξη μέχρι προσωρινή διαγραφή. Η ενέργεια αυτή μιας δημοσιογραφικής ένωσης που, αντί να προασπίσει και να ενθαρρύνει την ελεύθερη διατύπωση γνώμης, επιχειρεί να χειραγωγήσει μέλη της και ασκεί πειθαρχικές διώξεις επειδή εξέφρασαν απόψεις αντίθετες με αυτές της σημερινής πλειοψηφίας της, είναι πρωτοφανής.

Κατόπιν τούτων ο ευρωβουλευτής ρώτησε την Επιτροπή: Επειδή η ελευθερία και η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης αποτελούν θεμελιώδεις πυλώνες της ευρωπαϊκής δημοκρατίας:

1. Πώς θα διασφαλίσει το σεβασμό των εν λόγω δικαιωμάτων, που κατοχυρώνονται στο άρθρο 11, παράγραφος 2, του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

2. Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να διασφαλίσει την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα, η οποία ήδη κατατάσσεται πολύ χαμηλά στις παγκόσμιες μετρήσεις περί ελευθερίας του τύπου;

Mε δήλωσή του ο κ Κύρκος τονίζει: «Πριν από λίγο καιρό συζητούσαμε στην Ευρωβουλή για την ελευθερία του λόγου στην Τουρκία, την Ουγγαρία και την Πολωνία. Σήμερα φτάνουμε να μιλάμε για την Ελλάδα. Θλιβερές εξελίξεις καθημερινά σε κάθε επίπεδο».

Θεοδωράκης: Πήγαν να διαγράψουν κι εμένα από την ΕΣΗΕΑ για τα αναψυκτικά στο Αλάτσι

Σφοδρή επίθεση κατά του πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ εξαπέλυσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, με αφορμή τη διαγραφή δημοσιογράφων λόγω της υποστήριξής τους στο “Ναι” τις ημέρες πριν το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015.

Ο πρώην δημοσιογράφος και νυν επικεφαλής του Ποταμιού χαρακτηρίζει την απόφαση “γελοία”, κάνει λόγο για “συνταξιούχους δημοσιογράφους – ιεροεξεταστές” και συμπεριφορές τύπου Κιμ Γιονγκ Ουν.

Αναλυτικά η ανάρτηση που έκανε στο Facebook

“Ήταν περίπου πριν 10 χρόνια όταν κλήθηκα από το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ να δώσω εξηγήσεις για το Αλάτσι.

«Αν αύριο συγκρουσθεί η Ελλάδα με την Αμερική εσύ τι θέση θα πάρεις;»

– Και αυτό τι σχέση έχει με το Αλάτσι;

«Έχει. Πουλάς Coca Cola. Δεν πουλάς; Ποιου τα συμφέροντα θα υποστηρίξεις λοιπόν;»

Ευτυχώς για τη δημοσιογραφική μου καριέρα το Αλάτσι δεν πουλούσε Coca Cola παρά μόνο Μπυράλ και έτσι γλίτωσα την οριστική διαγραφή. Τιμωρήθηκα, αν θυμάμαι καλά, μόνο με επίπληξη.

Η διαγραφή των δημοσιογράφων που υποστήριξαν το «Ναι» είναι γελοία όπως πολλές άλλες αποφάσεις του πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ. Υπάρχουν κάποιοι δημοσιογράφοι -συνταξιούχοι κυρίως- που θεωρούν τους εαυτούς τους ιεροεξεταστές και κυνηγούν όσους δεν στρατεύονται μαζί τους ή όσους «παρεκκλίνουν». Το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτοί. Το πρόβλημα είναι όλοι οι άλλοι που ανέχονται στη δημοσιογραφία συμπεριφορές τύπου Κιμ Γιονγκ Ουν”.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα