Το πρώτο crash test για την κυβέρνηση

Το πρώτο crash test για την κυβέρνηση
Σύγκληση της Βουλής σύμφωνα με το Π.Δ. 66/2015 "Διάλυση της Βουλής, προκήρυξη εκλογής Βουλευτών και σύγκληση της νέας Βουλής", όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 76/2015 "Ορισμός νέας ημέρας σύγκλησης της Βουλής σε Α΄ τακτική Σύνοδο" και ορκωμοσία Βουλευτών, Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Αν και όλα τα κορυφαία στελέχη αναγνωρίζουν πως το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων, που πρέπει να έχει ψηφιστεί πριν τα τέλη Οκτωβρίου, αποτελεί το δύσκολο στοίχημα του Μαξίμου, ωστόσο αυτή την εβδομάδα η κυβερνητική πλειοψηφία καλείται για πρώτη φορά να "κολυμπήσει στα βαθιά"

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα πρώτα μέτρα που οφείλει να ψηφίσει και να εφαρμόσει η κυβέρνηση προκειμένου να «ξεκλειδώσει» την πρώτη δόση των 2 δισ. ευρώ, αλλά και να πάρει το πράσινο φως της αξιολόγησης.

Από τη στιγμή που στην τελευταία σελίδα του νομοσχεδίου επισυναφτεί η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το πολυνομοσχέδιο θα διανεμηθεί στους βουλευτές, έτσι ώστε σύμφωνα με τον πρώτο προγραμματισμό που έχει γίνει, την Τετάρτη και την Πέμπτη να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Μένει να διευκρινιστεί αν στην Ολομέλεια θα εισαχθεί και θα ψηφιστεί τελικά την Παρασκευή ή αν θα προτιμηθεί η συζήτηση να «ανοίξει» μέχρι και το Σάββατο.

Οι τελικές αποφάσεις για το χρονοδιάγραμμα του νομοσχεδίου θα οριστούν σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει επιστρέψει από τις Βρυξέλλες, όπου σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247, την Παρασκευή θα πραγματοποιήσει τις πρώτες σημαντικές συναντήσεις, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, που αφορούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της συμφωνίας.

Το απόγευμα στις 5.30 μ.μ ο νέος Γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Μιχάλης Καλογήρου έχει συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να την ενημερώσει για το πολυνομοσχέδιο και την συζήτηση που ξεκινά στη Βουλή.

Στην κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση αναμένεται να δοθούν οι βασικές κατευθύνσεις στους βουλευτές που θα πάρουν το λόγο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αλλά και να οριστεί ποιος θα είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο οποίος θα αναλάβει τον δύσκολο ρόλο να αντικρούσει τα «βέλη» της αντιπολίτευσης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ανησυχούν για διαρροές, ωστόσο απέφυγαν να ωθήσουν τα πράγματα στα άκρα και προτίμησαν να αποφύγουν τον «σκόπελο» του κατεπείγοντος ή και του ενός άρθρου που θα έφερναν γκρίνια ή ακόμα και διαρροές.

Είναι αυτονόητο πως και ο Νίκος Βούτσης, δεν θα ήθελε να εγκαινιάσει την παρουσία του στο προεδρείο της Βουλής με διαδικασίες τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε καταγγείλει πολλές φορές στο παρελθόν.

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω η κυβέρνηση προωθεί άμεσα το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με μια σειρά από νομοθετήματα που σε πρώτη φάση θα εξισορροπήσουν το κλίμα από τα μέτρα που θα περάσουν, αλλά και από τα πρώτα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ, που αναμένεται να φτάσουν στα νοικοκυριά.

Πέρα  από το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, θα υπάρξει διεύρυνση των δικαιούχων για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης, πλέγμα ενεργειών για την αντιμετώπιση της ανεργίας ηλικιών 40-50, γρήγορη απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ με στόχο τα 4,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους και ενεργοποίηση ενός μηχανισμού που θα οδηγήσει στην πάταξη του λαθρεμπορίου σε καπνό, καύσιμα και αλκοόλ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα