Το πρώτο καρφί Βενιζέλου σε Παπακωνσταντίνου

Το πρώτο καρφί Βενιζέλου σε Παπακωνσταντίνου
ΒΟΥΛΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΨΗΦΟΥ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. (PHASMA / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

"Βρήκα μια κατάσταση την οποία προσπαθώ να συμμαζέψω", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αφήνοντας αιχμές για την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Ο Ε. Βενιζέλος, ο οποίος ενημέρωσε τον Κοινοβουλευτικό Τομέα Ελέγχου Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τον εφαρμοστικό του νόμο, τόνισε ότι στο πρώτο του ταξίδι στο Eurogroup βρήκε έξαλλους τους ομολόγους και τους αξιωματούχους αφού κανείς τους δεν είχε ενημερωθεί για τις τελευταίες τροποποιήσεις – ελαφρύνσεις που είχε αποφασίσει ο κ. Παπακωνσταντίνου για το Μεσοπρόθεσμο.

Ο Ε. Βενιζέλος αναγνώρισε τις δυσκολίες της κατάστασης ενώ φέρεται να χαρακτήρισε το κλίμα “ζοφερό”, και αναρωτήθηκε “αν θα μπορέσω κάποια στιγμή να επιστρέψω το μισό δώρο του Πάσχα”.

Η όλη προσπάθεια του κ. Βενιζέλου επικεντρώνεται στο πώς θα εξασφαλιστούν τα απαραίτητα έσοδα, αλλά με μέτρα που θα διατηρούν τον κοινωνικό τους χαρακτήρα και χωρίς να κινδυνεύσει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, την ψήφιση του οποίου οι δανειστές θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση για να χορηγηθεί η 5η δόση του δανείου.

Ο κ. Βενιζέλος διέκοψε την παρουσία του στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, και είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος αμέσως μετά αναχώρησε για τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινά το απόγευμα.

Αλλαγές στο μεσοπρόθεσμο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους βουλευτές για ορισμένες αλλαγές, όπως αυτή που αφορά το αφορολόγητο όριο, το οποίο θα μειωθεί στις 8000 ευρώ. Από την μείωση θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, οι νέοι έως 30 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Για την έκτακτη εισφορά εκτός από τους συντελεστές από 1% έως 4%, ενώ προστίθεται νέα κλίμακα έκτακτης εισφοράς 5% για όσους ασκούν δημόσια διοίκηση και για τους βουλευτές.

Για τα ακίνητα, πρότεινε να μειωθεί το ατομικό αφορολόγητο για την ακίνητη περιουσία στις 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία, από 400.000 ευρώ σήμερα, ενώ φαίνεται ότι τελικώς δεν θα επιβληθεί τέλος ακίνητης περιουσίας, το οποίο θα ενσωματωνόταν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Σε ότι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή του, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αυξηθεί κατά 5% και η εξομοίωση της τιμής με εκείνη του πετρελαίου κίνησης θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2013.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα ζητά την επιστροφή αρχικών ρυθμίσεων του Μεσοπρόθεσμου πλαισίου, υποστηρίζοντας ότι τα ισοδύναμα μέτρα που έχουν προταθεί δεν θα αποδώσουν.

Συνάντηση με τη τρόικα

Ο υπουργός Οικονομικών είχε επίσης συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας με αντικείμενο την οριστικοποίηση των μέτρων και των παρεμβάσεων του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου (φορολογικά μέτρα, αποκρατικοποιήσεις, διαρθρωτικές αλλαγές).

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που γνωστοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών, αύριο (Παρασκευή) το πρωί, θα συνεδριάσει η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τη δεύτερη ανάγνωση του Μεσοπρόθεσμου. Την ίδια ημέρα, θα δοθεί στα κόμματα το κείμενο του εφαρμοστικού νόμου, ώστε να μπορέσουν να το επεξεργαστούν έως την έναρξη της κοινοβουλευτικής συζήτησης.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη, 27 και 28 Ιουνίου, το Μεσοπρόθεσμο θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής, ενώ την Τρίτη θα αρχίσει στη Διαρκή Επιτροπή η συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου, ο οποίος πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 30 Ιουνίου.

Σημειώνεται πως αν και αρχικά ο Ε. Βενιζέλος επρόκειτο να συνοδεύσει τον Γ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες τελικά θα μείνει στην Αθήνα και να δει εκ νέου τους επικεφαλής της τρόικας αργά το απόγευμα.

Κριτική και προτάσεις βουλευτών

Η Βάσω Παπανδρέου φέρεται να είπε ότι “δεν υπάρχει ορίζοντας, δεν ξέρω που πάμε” και πρόσθεσε ότι η χώρα δεν “βγαίνει” αν είναι υποχρεωμένη να πληρώνει 23 δισεκατομμύρια ευρώ τόκους τον χρόνο.

Επίσης, η κ. Παπανδρέου πρότεινε να μην υπογράφει μόνος του ο υπουργός Οικονομικών, αλλά να έρχονται προς ψήφιση στην Βουλή τα όποια μέτρα και συμφωνίες συνάπτει με τους δανειστές.

Εν τω μεταξύ “θερμό” επεισόδιο δημιουργήθηκε μεταξύ του Μίμη Ανδρουλάκη και της Μιλένας Αποστολάκη όταν ο πρώτος ανέφερε ότι “μας μιλάτε μόνο για φόρους” και ζήτησε να κλείσουν παρασιτικοί οργανισμοί του Δημοσίου, στελέχη των οποίων αμείβονται με 6.000 ευρώ τον μήνα. Στο σημείο εκείνο η κ. Αποστολάκη είπε: “Μίμη, υπάρχουν κι άνθρωποι που αμείβονται με 800 ευρώ τον μήνα” και ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε: “Εσείς τους διορίσατε”.

Το ερώτημα αν θα εισπραχθούν τα προβλεπόμενα 5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το τέλος του 2011, έθεσε ο Ανδρέας Μακρυπίδης, επισημαίνοντας ότι “αν για την κάλυψη του κενού χρειαστεί η λήψη νέων εισπρακτικών μέτρων το 2012, αυτό θα είναι η «ταφόπλακα» της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητάς μας”.

Αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων εξέφρασε και η Τόνια Αντωνίου, θέτοντας ταυτόχρονα και το ερώτημα: “τι κάνει η κυβέρνηση επί 18 μήνες για την ανάπτυξη;”.

Δικαιότερους φορολογικούς συντελεστές, συντονισμό των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, πρότεινε ο Χρήστος Μαγκούφης, ο οποίος επιπλέον έθεσε και διαδικαστικό ζήτημα στο ΚΤΕ, ζητώντας να υπάρχει «χρονόμετρο» ομιλίας για όλους, έτσι ώστε, όπως είπε, “να μην δημιουργούνται εντυπώσεις από διαφόρους”.

Την κατάργηση του “πόθεν έσχες’ προκειμένου να κινηθεί η αγορά, φέρεται να ζήτησε η Κατερίνα Μπατζελή, ενώ ο Νίκος Σαλαγιάννης είπε ότι “δεν γίνεται τρεις μέρες πριν, να μην ξέρουμε τα μέτρα που θα ψηφίσουμε”, ενώ πρόσθεσε ότι είναι “αδιανόητο, να λέμε επί 18 μήνες ότι δεν μπορούμε να χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα